Ambient
416 ogledov

Vikend projekt: dekoracija otroške sobe

dekoracija otroške sobe Žurnal24 main
Če mislite, da za sanjsko otroško sobo potrebujete čas in denar, se motite. Šest predlogov lahko izvedete še pred sobotnim kosilom.

Otroške sobe opremljamo večkrat: najprej kot sobo za dojenčka s previjalno mizo in posteljico, nato za malčka kot veliko igralnico, na koncu pa za šolarja z resnim delovnim kotičkom. Zato nam za dekoracijo velikokrat zmanjka volje, časa in sredstev.

Za vas smo zbrali šest idej, kako lahko otroško sobo (s pomočjo vašega malčka) v kratkem času spremenite v poligon nenehne zabave in v prostor, ki bo otroku buril domišljijo. Pa še obiski vam bodo 'fovš'!

 

Preproste papirnate živali

Potrebujete: tempere in risalne liste, šablono, škarje, obojestranski lepilni trak in eno deževno dopoldne, ko bo malček z veseljem pobarval cel rislani blok točno tako, kot se mu zljubi.

Kako se lotiti: Malček naj risalne liste poriše s poljubnimi vzorci, barvami in tehniko. Ne omejujte njegove domišljije! Ko se papir posuši, s šablono narišite nanj ptice (ali druge živali) v vsaj treh različnih položajih. Izrežite jih in nalepite na steno. Verjemite, izgledalo bo čudovito.

 

Otroška umetnostna galerija

Potrebujete: žeblje in kladivo, vrv (najbolje naravno, konopljino) in ščipalke za obešanje perila.

Kako se lotiti: Izberite steno, najbližje prostoru, kjer otroci ustvarjajo (to je lahko v otroški sobi ali ob jedilni mizi). V steno zabijte žeblje in nanje pričvrstite vrv. Ko bodo otroci ustvarili svoje umetniško delo, ga bodo lahko takoj pripeli na steno kar brez vaše pomoči. Stena se bo tako iz dneva v dan spreminjala, otroci pa bodo ustvarjali s še večjim užitkom (hura za pozitivno motivacijo!).

 

Lepilni trak

OK, priznamo: lepilni trak se nam zdi res najboljša iznajdba za opremljanje otroških sob (sploh, če živite v najemniškem stanovanju ali pa se vam je težko odločiti za zgolj eno obliko dekoracije). Kakor lahko ga je na stene, pohištvo in tla nalepiti, prav tako lahko ga je odlepiti. Zato bo lahko soba vašega malčka vedno drugačna. Pripravili smo kar dve ideji:

 

Kuku!

Potrebujete: washi lepilni trak

Kako se lotiti: Fotografija pove več kot vse besede tega sveta. Naj omare zaživijo!

 

Miniaturno mesto

Potrebujete: washi trak, legokocke ali karton, avtomobilčke in ostale igrače, ki bo vašem mnenju sodijo v urbano središče (kot npr. Godzilla)

Kako se lotiti: Najprej z washi trakom narišite ceste. Ceste naj bodo sklenjene vsaj v eni točki, da se lahko avtomobilčki vozijo in vozijo in vozijo ... No, saj razumete. Nato postavite nekaj stavb iz legokock ali kartona in jim ne pozabite dati namembnosti (šola, banka, gasilski dom). Nato v mesto vstavite avtomobile (in Godzillo).

Opomba: ne omejujte se samo na tla, cesto v washi traku lahko narišete tudi preko omar, postelje, kavča, okna itd. Kdo pravi, da avtomobili ne morejo navpično navzgor?

 

Barva

Potrebujete: nekaj živih odtenkov zidne barve, valjček ali čopič ter dobro idejo.

Kako se lotiti: Različne dele otroške sobe pobarvajte z različnimi barvami. Pobarvane zaplate lahko pomenijo neko funkcijo ali dnevno opravilo (na levi fotografiji npr. odhod v šolo), ali pa zamejijo prostor na dva dela (na desni fotografiji: oblačenje – igra).

Opombi: Odličen primer delno pobarvane sobe je na desni fotografiji, kjer je kot v svetlejšem odtenku. Kot je navadno najtemnejši del prostora, včasih pa je tudi prostorsko slabo izkoriščen. S tem, ko mu namenimo svetlejši odtenek, ga naredimo vizualno privlačnejšega, zatorej bodo otroci kotu kar sami od sebe namenili namembnost po svoji izbiri.

Bodite pozorni, da sobe ne prezasičite, saj to slabo vpliva na otroke. Med različnimi barvnimi zaplatami pustite dovolj nevtralne zidne barve, kjer si oko lahko spočije.

 

Plišast naslanjač

Kaj potrebujete: ogrooomno plišastih igrač, ki ste jih tako ali tako nameravali vržti v smeti, vezice, kovinski vrtni stol

Kako se lotiti: Igrače eno za drugo z vezicami pričvrstite za kovinsko naslonjalo in sedalo vrtnega stola. Nadaljujte, dokler stol ne postane najudobnejši in vizualno privlačen naslanjač. Ahhh.

Fotografije: Pinterest

Oglejte si še ostale vikend projekte: jesensko pletenje / dekoracija keramike / DIY pralni prašek / poletna ohladitev

Sorodno: Prvič v šolo: opremljanje za mlade učenjake

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.