Ambient
66 ogledov

Vikend projekt: poletna ohladitev

Vikend projekt: poletna ohladitev Žurnal24 main
Vročinski val, ki smo mu priča, nas žene v kraje z vodo in obilo naravne sence, kjer lahko uživamo v hladu in brezdelju. Kaj če bi lahko vse to prinesli tudi domov? Izbor preprostih DIY projektov bo poskrbelo za osvežitev cele družine kar na vašem vrtu.

Pa pojdimo po vrsti: najprej bomo poskrbeli za vodo, nato za senco, na koncu pa še za brezdelje in užitek.

Izdelajte osvežilno prho

Potrebovali boste:

  • priključek za vodo na vašem vrtu
  • nekaj PVC cevi (odvisno od postavitve prhe, ki je prepuščena vaši domišjiji in zalogi pri vašem najljubšem trgovcu z gradbenim materialom, toda kupite vsaj štiri cevi in pripadajoče spojke)
  • vrtalnik z najmanjšim svedrom

Glede na želeno postavitev zložite cevi in poskrbite, da bodo stabilne – sploh v primeru vertikalne postavitve. Priključite svojo PVC stvaritev na cev za zalivanje vrta in preizkuste, ali spoji tesnijo.

Nato v želeni del (zopet odvisno od vaših preferenc – lahko po celem obodu ali pa zgolj na enem delu) zvrtajte majhne luknjice, ki bodo služile kot škropilnik. Vikend bo svež in zabaven! 

 

Izdelajte vodno blazino

Potrebovali boste:

  • likalnik in likalno desko
  • PVC, ki se uporablja pri beljenju in ga je mogoče dobiti v rolah
  • skicirni papir
  • malo lepilnega traku

Nastavite likalnik na najvišjo temperaturo. Raztegnite plastiko na največji površini vašega doma in jo prepognite na pol, oziroma na velikost vaše vodne blazine. Odrežite približno 50 cm skicirnega papirja, ga prepognite na pol in označite rob, ki naj od pregiba poteka približno 5 cm. To bo vaše vodilo pri vročem lepljenju robov. Začnite z likanjem plastike: v skicirni papir vdenite PVC in ga poravnajte z zgibom papirja. Papir zopet prepognite in počasi stopite plastiko z vašim likalnikom. Likalnik NAJ SE NE DOTIKA plastike, saj bo plastika ostala na njem. Naj se ohladi, nato odstranite papir in nadaljujte.

Zlepite vse robove, nato pa v kotu previdno izrežite majhno odprtino v plastiko. Tja vstavite vrtno cev. Napolnite blazino in odprtino zalepite z lepilnim trakom. Nato pa dovolite otrokom, da se znorijo!

(via Homemade Toast)

 

Postavite tipi

Potrebovali boste:

  • štiri kole
  • vrtalnik z največjim svedrom
  • debelo vrv iz naravnih materialov
  • platno (lahko je tudi stara rjuha, ali pa kup starih majic, sešitih skupaj)
  • 4 x žeblji ali vijaki

Tipi (ali teepee), indijanski šotor, boste imeli postavljen v trenutku, prav pa vam lahko pride več sezon. Zvrtajte luknje v vse štiri kole, približno 15 cm od vrha. Nato jih postavite skupaj – najbolje bo, če bodo spodaj široko razprti in uprti v tla (na vrtu jih lahko celo malo potisnete v zemljo) - in skozi izvrtane luknje napeljite vrv. Vrv nekajkrat zavijte okoli postavljene strukture, da bo le-ta obdržala svojo stabilnost.

Nato okoli obesite platno in ga pričvrstite z žeblji ali vijaki (včasih so dovolj tudi samo risalni žebljički). Instant senca je gotova!

(via Julie Blanner)

 

Za otroke je poskrbljeno, zdaj pa naj se začne zabava še za odrasle!

Poskrbite za svoje udobje z visečim gugalnikom

Potrebovali boste:

  • leseni kol
  • debelo vrv (lahko mornarsko, konopljino ali vrv iz umetnih materialov)
  • približno 2 metra platna
  • karabin
  • vrtalnik
  • šivalni stroj

Platno prepognite in zgornjem robu odmerite 20 cm od neprepognjene stranice. Odrežite od spodnjega kota do naznačbe tako, da bo raztegnjeno platno imelo obliko trapeza. Spodnjo in zgornjo stranico trapeza zarobite. Nato boste ustvarili žepe, skozi katere bo tekla vrv. Žep naj bo širok približno 4 centimetre in naj poteka po obeh poševnih stranicah trapeza.

Na kolu od vsakega roba označite 5 in 10 cm in skozenj izvrtajte luknje. Zavežite vozel na enem koncu vrvi, toda pustite približno 8 cm ostanka. Vrv nato vodite od skrajne leve luknje skozi platno (začenši pri širšem delu trapeza), nato skozi obe notranji luknji v palici, pa spet skozi platno (tokrat začnite pri ožjem delu trapeza) in zaključite na skrajni desni luknji. Zavežite vozel.

Poiščite sredino vrvi in jo ohranite tako, da vrv zavežete približno 20 cm od srede. Pritrdite karabin in visečo mrežo obestite na teraso (potreben bo kavelj v stropu) ali pa pod drevo.

(via A Beautiful Mess)

 

Postrezite si!

Za ta DIY lahko uporabite tudi kaj bolj preprostega: korito za rože ali pa napihljivi otroški bazenček. Potrebno je samo veliko ledenih kock in obilica osvežilnih pijač.

Ah, naj se vročina nikoli ne neha.

 

Pa še – ne pozabite na živali!

Fotografije: Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.