Ambient
57 ogledov

Vikend projekt: (skoraj) brezžični dom

organizacija doma: kabli Žurnal24 main
Sanjamo o brezžičnem svetu, ko se naša elektronika čudežno napaja kar 'iz zraka' in ko ni grdih modemov, sprejemnikov, ruterjev in tiskalnikov. Do takrat pa – nekaj idej, kako električno napeljavo pametno organizirati in skriti.

Čeprav so brezžični polnilci že realnost, se vsakodnevno ubadamo z različnimi napravami, ki za svoje delovanje še vedno potrebujejo kable: od toasterja navsezgodaj zjutraj do svetilke na nočni omarici pozno v noč. Nalogo, kako urediti kablovje, ga zakriti ali mu dati nov pomen, smo si izbrali kot izziv za sledeči vikend.

Veseli bomo, če svoje novo urejeno kablovje delite z nami. Poiščite nas na Facebooku, Twitterju ali Pinterestu.

 

Skrijte tisto, česar ne potrebujete vsakodnevno

Modem

Skrijte modem v star knjižni ovitek. Vsaka knjiga je setavljena iz platnice in zvezka, ki je na platnico pritrjen zgolj s svojo prvo in zadnjo stranjo. Zvezek z nožem izrežite iz platnice in namesto knjižne vsebine vanjo vstavite ruter. Neskončno bolje.

Alternativa: namesto knjižnega ovitka uporabite lepo škatlo, gajbico, ovitek starega Čokolešnika oziroma praktično karkoli, kar skrije utripajoče lučke in hitro lomeče se optične kable.

Tiskalnik

Priznajte, da vas je okoljevarstvena tematika tako prevzela (oziroma vam vsaj toliko potrkala na vest), da tiskalnika skorajda ne uporabljate več (no ja, če je res NUJNO – ko je treba tu in tam natisniti kakšno stran za službo, ali pa recimo nekaj tisoč družinskih fotografij za zlato obletnico vaših starih staršev).

Zato ga preprosto skrijte v predal! Za lažje operiranje s tiskalnikom prilagodite fronto predalnika tako, da se bo odpirala navzdol.

 

Organizirajte delovno mizo

Najhujši nered se najde za delovno mizo, kjer med drugim najdemo električno napeljavo za računalnik, monitor, telefon, tiskalnik, namizno svetilko, polnilce telefonov itd. Za krotitev zmešnjave predlagamo dve rešitvi:

Organzirajte se s pomočjo škatel

Skrijte razdelilec v škatlo. Nato napeljite kable skozi ločene luknjice, ki ste jih lično izrezali iz stranice škatle. Odvečno kablovje bo ostalo zaprto, zaradi ločenih (in primerno označenih) lukenj pa boste vedno vedeli, kateri kabel gre v katero napravo.

Ker organizacija ni ravno vaša strast, kablovje preprosto skrijte

Na zadnjo stran delovne mize obesite čvrsto tkanino (odrsko platno bo najboljša in najcenejša izbira). Kablovje enostavno speljete za 'zaveso' in občudujete red brez reda. Čudovito preprosto.

 

Napajanje prenosnih naprav

Z večanjem števila prenosnih naprav je tudi njihovega napajanja vse več. Elektičnih vtičnic, ki bi takšno napajanje zagotovilo, je v stanovanju bore malo (tiste ob delovni mizi so žal že zasedene, glej zgoraj!), zato si boste napajanje najlažje uredili v predalniku. Tja napeljite razdelilec (v kolikor je možno, speljite kabel razdelilca skozi zadnjo stranico omare), nato pa vanj vključite čisto vse polnilce, ki jih premorete: za vse mobilne telefone, prenosne in tablične računalnike ter ostale elektronske 'igračke'. To naj bo vaša napajalna postaja, da polnilcev ne boste izgubljali, pozabljali ali nenamerno skrivali sami pred seboj.

(Če ne morete brez svoje najljubše igračke v spalnici, kopalnici, ali kuhinji, smo prepričani, da lahko v prav vsakem od prostorov najdete primeren predal za napajanje.)

 

Bonus za vse pogumne ustvarjalce

Ker je skrivanje za mevže (in tiste z malimi otroki oziroma grizljajočimi domačimi živalmi), vam ponujamo alternativo. Zaobjamite kablovje in iz njega ustvarite nekaj enkratnega. Nekaj navdihov vam puščamo spodaj.

 

Fotografije via Pinterest 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.