Avtomobili se bodo še podražili

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Oglej si celoten članek

Glede na naraščajoče stroške surovin pri Škodi pričakujejo višje cene za kupce avtomobilov, piše Automobilwoche, kjer se sklicujejo na odhajajočega šefa Škode Thomas Schäfer. Slednji sicer zatrjuje, da skušajo naraščajoče cene čim bolj kompenzirati, da bi kupci novih avtomobilov to čim manj občutili v "svoji denarnici." Schäfer glede na naraščajoče cene številnih surovin vseeno opozarja: "Če pa se bodo stvari nadaljevale tako, kot se dogaja zdaj, so povišanja cen neizogibna. Temu se srednjeročno ne bo mogoče izogniti."

Avto Statistika rabljenih avtomobilov razkriva kupno moč Slovencev

Težave v Ukrajini začasne narave

Zaradi ozkega grla in dobav kabelskih snopih iz Ukrajine, ki so posledica ruskega napada Ukrajine, Schäfer ne pričakuje povišanja cen vozil. Resda bi tudi tu nastali dodatni stroški z vzpostavitvijo vzporedne proizvodnje kabelskih snopov v drugih državah. "Ampak to bomo lahko rešili," zatrjuje.

Foto: Žurnal24 Škoda enyaq coupe iV

Avto Kaj se zgodi z novimi avtomobili, ki jih ne prodajo?

Veliko bolj dramatična je situacija zaradi zagotavljanja potrebnih surovin za izdelovanje avtomobilov. O konkretnih prilagoditvah cen je po mnenju šefa Škode še prezgodaj govoriti. Trenutno so pri različnih surovinah močna nihanja. "V resnici še ne vemo, kje se bodo ustavile cene," je dejal za Automobilwoche.

Avto Tej opremi se raje izognite, ko kupujete rabljeni avto!

Prioriteta avtomobili z večjimi maržami 

Lani je Škoda kljub pomanjkanju čipov zaslužila bistveno več kot leto prej. Čeprav sta se proizvodnja in prodaja zaradi pomanjkanja polprevodnikov močno zmanjšala, sta se prodaja in dobiček povečala. Škoda je v operativnem smislu zaslužila 1,1 milijarde evrov, 43 odstotkov več kot v korona letu 2020. Razlog: Škoda je redke polprevodnike namenoma usmerila v svoje modele z višjimi maržami in tako izboljšala donos. Zaradi tega se je profitna marža povečala s 4,4 na 6,1 odstotka.

Sodišče odločilo Sodišče je odločilo: Razstavni avto ni nov avto

"Kljub vsem izzivom je bilo leto 2021 za Škodo dobro leto," je dejal Schäfer. "Naše poslovanje je robustno - to kažejo tudi najpomembnejši finančni podatki, ki so se v primerjavi s preteklim letom razvijali pozitivno. V danih okoliščinah je to velik uspeh."


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:33 26. Marec 2022.

    Bolj bodo dražili, manj bomo kupovali in novi avti bodo morali v razrez za staro železo.

  • 08:57 25. Marec 2022.

    direktor škode je že pred časom napovedal da ne bo škode pod 18 jurjov. in zdej mu pa vse prav …

  • 08:28 25. Marec 2022.

    vse cene gredo gor ,zdaj pa pišite novice za vsako posebej ,čisti dolgčas

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.