Avto > Iz druge roke
40263 ogledov

Tej opremi se raje izognite, ko kupujete rabljeni avto!

Rabljeni avto prevoz Profimedia
Ko kupujete rabljeni avtomobil, se je dobro izogniti določeni opremi, ki je sicer zelo privlačna, a vas na koncu lahko drago stane.

Pri češki agenciji za tehnične preglede avtomobilov Cebia so izdali poročilo, ki se malce razlikuje od običajnih priporočil ob nakupu rabljenih avtomobilov, saj se niso lotili specifičnih znamk, modelov ali tehnike nasploh.

Ford focus in radarski tempomat Avto Katere sisteme vozniki najpogosteje izklopijo?

Agencija se je namreč osredotočila na opremo, ki lahko na dolgi rok povzroči največ slabe volje in se je zato pri nakupu rabljenega avtomobila dobro izogniti. Ta oprema morda precej izboljša udobje avtomobila in njegovega upravljanja ali pa se nam vsaj tako zdi, vendar pa je tudi podvržena okvaram, ki zahtevajo draga popravila. In nenazadnje večina te opreme v avtomobilu niti ni zares nujna.

Auto Wallis Ljubljana servis mehanik | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Prilagodljivi blažilniki

Prilagodljive blažilnike (oziroma adaptivno vzmetenje) najdemo v vse več novih avtomobilih, saj z njihovo pomočjo lahko podvozje svoje vedenje spreminja od udobnega do športnega. Gre za blažilnike z elektronsko kontroliranimi ventili, ki nadzorujejo pretok hidravlične tekočine z zgornjega v spodnji del blažilnikov. Če je ventil zaprt, je blažilnik trši, če je odprt, pa mehkejši. To je sicer zanimiv in tudi koristen dodatek, ki pa ga večina navdušenih voznikov preskusi in krajši čas uporablja, potem pa se večinoma vozi s priporočeno nastavitvijo.

Bencin E10 Seznam vozil Avto Seznam vozil, v katerega lahko točimo "zloglasni" bencin

Žal se tudi ti blažilniki (še hitreje) pokvarijo in potem lastnika z njimi opremljenega avtomobila čaka neprijetno presenečenje, saj niso le bolj prilagodljivi ampak tudi precej dražji od navadnih blažilnikov. Če klasični nenastavljivi blažilnik stane 100 evrov, bo za prilagodljivega treba odšteti vsaj trikrat toliko. In na avtomobilu ni le eden, ampak so štirje.

Avto ponoči | Avtor: Profimedia Profimedia

Ksenonski žarometi

Led svetilk v starejših avtomobilih ne boste našli, lahko pa se zgodi, da bodo opremljeni s ksenonskimi lučmi. Za njih velja, da dajo avtomobilu boljši videz od klasičnih halogenk in tudi bolje osvetljujejo cesto, če seveda pravilno delujejo. Vendar pa lastnik starejšega avtomobila kmalu ugotovi, da hitro pregorijo in da jim svetilnost sčasoma pojema. Celo na desetletnem avtomobilu lahko ksenonke svetijo slabše od halogenskih žarometov. In če je treba ksenonsko svetilko zamenjati, lahko to lastnika po žepu udari za več kot 500 evrov.

Daimler, mercedes-benz, prodaja Avto Avtomobile bomo kmalu kupovali pri agenciji

Mazda CX-30 | Avtor: Mazda Mazda

Električno odpiranje prtljažnika

Električnega odpiranja prtljažnih vrat nihče ne potrebuje, vsi pa si ga želimo. A če pride do okvare, je jeza nad njim tako velika kot želja po tem, da bi ga imeli. Če se električno odpiranje prtljažnih vrat pokvari, ne bo dovolj le, da prtljažnik ročno odpremo ali zapremo, ampak se lahko zgodi, da ga sploh ne bomo mogli odpreti ali zapreti. V večini primerov bo namreč treba zamenjati podporne ročice ali krmilno elektroniko, to pa je drago.

Audi Q3 infotainment navigacija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Navigacijska naprava

Vgrajene navigacijske naprave pogosto ne delujejo dobro niti v novih avtomobilih, kaj šele v rabljenih. Vgrajene navigacijske naprave namreč večinoma uporabljajo zastarele karte, ki se ne obnavljajo (ali pa je nadgradnja draga) in običajno tudi ne zagotavljajo aktualnih prometnih informacij. V rabljenem avtomobilu bodo vsekakor bolj uporabne navigacijske naprave, ki jih s seboj vsi nosimo na pametnih telefonih. Lahko jih seveda uporabljamo neposredno na telefonu (ki je seveda vgrajen na nosilec), ali pa preko povezave z infozabavnim sistemom.

scania super Avto Neverjetna izkušnja: Za volanom težkega vlačilca

Bilstein zračne vzmeti | Avtor: Bilstein Bilstein

Zračne vzmeti

Zračno vzmetenje je skoraj pregovoren dodatek razkošnih vozil, ki lahko rabljena postanejo cenovno dostopna tudi tistim z nižjimi dohodki. A pozor! Zračno vzmetenje velja za zanesljivo in se ne kvari pogosto, vendar pa se lahko pokvari. Popravilo pa je zelo drago. Najbolj pogosto se pokvari zračni kompresor, ki skrbi za pravilno polnjenje zračnih blazin, njegovo popravilo pa stane približno 800 evrov. A tudi zračne blazine v blažilnikih so drage, saj popravilo ene stane 300 evrov, v zgolj enem blažilniku pa so običajno štiri.

Da bi voznikom omogočili nakup dobrega rabljenega avtomobila, so v AMZS letos uredili portal DoberAvto.si, kjer so na enem mestu zbrani vsi podatki o avtomobilu in je vidna tudi vsa njegova zgodovina. Ker je v oglasu prikazana tudi številka šasije avtomobila (njen vpis je pri oddaji oglasa obvezen), se na portalu DoberAvto.si  preko sistema Avtolog.si samodejno prikažejo tudi podatki o dejanskih prevoženih kilometrih, zgodovini lastništva in če je avto na seznamu ukradenih ali zaseženih vozil. Na portalu DoberAvto.si so tudi avtomobili z značko »AMZS Preverjeno«, ki so jih v AMZS servisnih delavnicah natančno pregledali njihovi strokovnjaki.

Avtomobilsko zavarovanje Napoved Avto Zakaj zavarovalnice pričakujejo precej manj nesreč

Strešno okno | Avtor: Profimedias Profimedias

Strešno okno

Strešno okno lahko precej poveča udobje v kabini, vendar pa je žal tudi ena najbolj problematičnih komponent avtomobila. Z leti se namreč njegova tesnila starajo in ne tesnijo več dobro. Njihova zamenjava pa ni poceni. In tudi ni vedno uspešna. Če se torej hočete izogniti sitnostim, se temu zaželenemu dodatku na rabljenem avtomobilu raje odpovejte.

Komentarjev 7
  • Albatroz 20:57 02.februar 2022.

    Ta ki je pisal članek se ne spozna na avte kaj dost.

  • puys 17:08 02.februar 2022.

    Ravno menjal xenonke za audi, 80€ obe orginal Osram. Ta clanek je za bruhat.

  • Toma 10:24 02.februar 2022.

    Nastavljivo zmetenje? Vgradiš običajnega, pa je! Ob nakupu pa itak (še) mora delovati.