Avto > Na Štrom
2615 ogledov

Zakaj zavarovalnice pričakujejo precej manj nesreč

AEB sistem samodejno zaviranje FCA
Število prometnih nesreč se bo v prihodnjih 20 let občutno zmanjšalo, kažejo napovedi.

Nemško zavarovalno združenje GDV je objavilo napoved, da pričakujejo postopno znižanje števila nesreč, kar se bo poznalo tudi pri poslovanju. Število škodnih primerih naj bi do leta 2040 v primerjavi z 2019 upadlo med 20 do 30 odstotkov.

Ker pa bodo istočasno povprečni izdatki za popravilo škod narasli, združenje napoveduje, da bo dejanski upad izplačil za škodne primere med 13 do 21 odstotkov.

Glavni razlog za zmanjševanje nesreč imajo asistenti za zaviranje v sili in pomočniki za parkiranje ter počasno manevriranje, ugotavljajo nemški strokovnjaki na podlagi analiz trenutnega trenda. "Opažamo, da je na vozilih z asistenčnimi sistemi približno dvajset odstotkov manj škode," pravi Jörg Rheinländer iz ene vodilnih zavarovalnic HUK Coburg. To po njegovih besedah niti ni tako veliko, saj bi lahko zavarovalnice podoben rezultat dosegle s pomočjo telematskih meritev (črnih skrinjic). Vendar pa je z naprednimi asistenčnimi sistemi še vedno opremljen le pretežni del vozil, saj je povprečna starost avta tudi v Nemčiji okoli 10 let. V prihodnjih letih bo tako vpliv asistenčnih sistemov po mnenju zavarovalnic še precej bolj opazen. 

Število avtov bo začelo upadati

Pred zavarovalnice pa prihajajo novi izzivi, ugotavljajo pri GDV. Tako naj bi najkasneje do leta 2030 število vozil v Nemčiji doseglo zgodovinski vrhunec, po tem letu pa bo začelo upadati, saj bodo višji stroški za energente ljudi odvračali od nakupa lastnega vozila. Istočasno naj bi se precej okrepila javni in kolesarski promet, kažejo nemške analize. Na trgu zavarovanj se zato za preostanek vozil obeta zelo huda konkurenca.

Kot poroča Automobilwoche, dolgoročne napovedi zavarovalnice Allianz kažejo, da se bo zavarovanje za končne uporabnike lahko celo pocenilo. Glede tega bo imel odločilno vlogo prehod na baterijska vozila. Njihovo popravilo je trenutno resda še dražje od klasičnih, a se bo to v prihodnje spremenilo, ko bodo delavnice pridobile ustrezna znanja. V osnovi so namreč baterijski avti precej preprostejši za vzdrževanje in popravilo od takšnih s termičnim motorjem.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 2
  • Julie_Sibley 13:04 24.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Ansallina
    Ansallina 23:59 23.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m