Avto > Iz druge roke
10769 ogledov

Statistika rabljenih avtomobilov razkriva kupno moč Slovencev

Spletni portal za prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si Doberavto
V Slovenijo smo v letu 2021 pripeljali bistveno več rabljenih avtomobilov iz tujine kot leta 2020. Kljub temu prevladujejo »domači« rabljeni avtomobili. Na DoberAvto.si razkrivajo, za katere rabljene avtomobile vlada med Slovenci največje zanimanje.

V AMZS, kjer upravljajo spletno stran za prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si, so prečesali statistiko rabljenih avtomobilov, tako tistih, ki jih uvozimo iz tujine, kot »domačih«, registriranih preko uradne prodajne mreže. Zanimiva je tudi statistika, ki razkriva, po katerih rabljenih avtomobilih je največje povpraševanje med kupci pri nas.

Tehnični pregled SERVIS Avto Katere avtomobile srednjega razreda se splača kupiti?

Kot ugotavljajo v AMZS se je število rabljenih avtomobilov iz tujine v letu 2021 močno povečalo. Prav tako se je močno povečalo skupno število rabljenih vozil. Lani je bilo skupaj izdanih 100.797 potrdil o skladnosti oziroma homologacijami za avtomobile, kupljenih v Sloveniji in tiste, ki so k nam prišli prek uvoza. To je 9.353 več kot leta 2020. V AMZS so ločili avtomobile s posamičnimi homologacijami, da so ločili avtomobile, uvožene v Slovenijo iz tujine. To so rabljeni, oziroma malo rabljeni avtomobili, ki se prvič registrirajo pri nas. Na drugi strani pa so zbrali tipske homologacije, kar pomeni, da so se avtomobili registrirali preko uradne prodajne mreže.

Jurij Kočar, AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Nakup, prodaja, avta, avtov, vozila, evri, cena, evro, stroški Staro za novo Avto Prodajalec mu je ponudil 2.000 evrov, sam ga je prodal za 4.500

V letu 2021 smo v Slovenijo tako uvozili 37.325 avtomobilov, leto pred tem pa 29.835 oziroma kar 7.490 avtomobilov manj.
Če primerjamo prodajo rabljenih avtomobilov z novimi, lahko ugotovimo, da je bilo razmerje med rabljenimi in novimi vozili v letu 2021 2:1 v korist rabljenih. Po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila je bilo lani v Slovenji prvič registriranih 53.988 novih avtomobilov, rabljenih pa 100.979.

Na spletni strani, specializirani za prodajo rabljenih vozil, kjer ponujajo tudi vozila z oznako Preverjeno, slednja pred prodajo preverijo usposobljeni strokovnjaki v AMZS delavnicah, Doberavto.si, so prečesali lastno statistiko. Trenutno je na spletni strani na prodaj baza okoli 3.000 vozil. Kupci so lani najbolj pogosto iskali najcenejša vozila, s ceno do 5.000 evrov. Takih je bila skoraj polovica vseh poizvedovanj, oziroma 47,5 odstotka. Sledijo rabljena vozila s ceno med 5.000 in 10.000 evrih, takih je 27,7 odstotka in ceno od 10.000 do 15.000 evrov (14,7 odstotka).

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Bencin pred dizlom, golf številka 1

Rabljeni avti Nova resničnost Avto Nova resničnost: Rabljena vozila dražja kot nova

Velika večina poizvedovanj je po avtomobilih z bencinskim (44 odstotkov) in dizelskim motorjem (42 odstotkov), okoli 12 % poizvedovanj pa so zabeležili po elektrificiranih avtomobilih, 100-odstotno električnih ali hibridnih. 

Pet najbolj priljubljeni modelov vozil na spletni strani DoberAvto.si je: VW golf, VW passat, audi A4, renault clio in BMW serije 3. Če se osredotočimo na karoserijske izvedenke, je zanimivo, da je bilo največ poizvedovanj po karavanih, ki na trgu novih avtomobilov postajajo vse večja redkost. Sledijo SUV-ji in enoprostorci, ki so prav tako v nemilosti proizvajalcev vozil. Kot razkriva statistika še vedno, čeprav majhno, vlada zanimanje tudi za kabriolete.

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Napoved Avto Napoved: To se bo zgodilo v 2022 z rabljenimi

Še ena zanimivost, daleč največ povpraševanja na Doberavto.si je po avtomobilih starih do pet let. Drastično pa pade zanimanje za avtomobile, ki stanejo več kot 20.000 evrov. To je očitno cenovna meja, do katere je večina Slovencev, ki kupuje rabljen avto pripravljena investirati svoje prihranke.

Komentarjev 19
  • peter7 12:05 04.februar 2022.

    Spoštovani novinarji, ... postavite se pod kakšen klanec, kjer avtomobili speljujejo in pospešujejo. In boste videli, zavohali kakšna je razlika med temi rabljenimi in novimi avti, ki so praviloma tudi manjši. Res pogrešam(o) novičk, ki jih boste delali tudi zunaj ...😄

  • Km192 10:28 30.januar 2022.

    Fascinantno. Povprecna slovenska druzina ima manj kot 2.500 EUR mesecnih prihodkov, pa vendar si privosci avto sumljive preteklosti iz uvoza in placuje 500+ EUR kredita na mesec zanj. Samo, da ni Dacia, ceprav nova, kaj bojo pa sosedje rekli?! Hrana ...prikaži več iz Hoferja in Mercator pike. ;)

  • vzev 09:59 30.januar 2022.

    Če bi želeli imeti pravo statistiko, bi se obrnili na avto.net. Ki je dejansko prva stran, ki jo obišče vsak ki kupuje tako nove kot rabljene avte. Je pa res, da imajo ljudje še vedno najrajši karavane. Najbolj praktičen avto in lep avto.