Mit ali resnica? Z ukrivljeno registrsko tablico je radar nemočen

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Z ukrivljenimi registrskimi tablicami radar ne more izmeriti hitrosti vozila, je mit, ki smo ga med brskanjem po spletnih forumih večkrat zaznali med uporabniki spleta. Pa drži?
Oglej si celoten članek

Avto Janković nad voznike s še enim radarjem na treh lokacijah

Meritev z merilnikom hitrosti je najlažje opraviti tako, da se laserski žarek ali radarski signal odbija od ravne površine, registrska tablica na avtu pa služi kot najboljši takšen ravni del. "Če jo ukrivimo, s tem res lahko zmanjšamo odboj laserskega žarka ali radarsko sliko, kar pa še ne pomeni, da meritev hitrosti s tem ne bo več mogoča. Je pa ukrivljena tablica v nasprotju z zakonom in je že zato lahko lastnik kaznovan," opozarja Roman Flegar iz Urada za meroslovje.

Avto V Kranju preobrat - radarjev ne bo!

Foto: Andrej Leban Registrska tablica

Policija Nora meritev radarja

V 35. členu zakona o vozilih namreč piše, da je registrska tablica razpoznavni znak Republike Slovenije (evropski znak), registrskih tablic na vozilu pa ni dovoljeno spreminjati. Vozilo ne sme biti v prometu z drugačno registrsko tablico, kot je predpisano, ali s spremenjeno registrsko tablico. Registrske tablice morajo biti pritrjene tam, kjer je to predvidel proizvajalec vozila, in sicer tako, da so dobro vidne in čitljive, niso poškodovane, upognjene, zakrite, dodatno prevlečene ali prekrite. Registrske tablice so lahko prikovičene, privijačene ali kako drugače čvrsto pritrjene.

Avto Ljubljanski radar spet napoveduje peklensko vročino

V nasprotnem se lahko voznika vozila za prekršek kaznuje z globo 200 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 11:25 4. September 2018.

    moj avto ima ukrivljeno prednjo tablico, ker drugače ne gre gor, tako, da spet buče

  • 09:30 14. Julij 2018.

    Slovenski policisti pod izgovorom kako je oblasrem mar za državljane pridno polnijo proračun!! Ne zdi se mi normalno,da se skrivajo ...

  • 08:42 14. Julij 2018.

    Tovrstni miti veljajo samo v Sloveniji !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.