Avto
6063 ogledov

Ljubljanski radar spet napoveduje peklensko vročino

Radar v Ljubljani Saša Despot Radar v Ljubljani
Na ljubljanskih ulicah bo v prihodnjih letih vladala vročina, enakovredna tisti na Bližnjem vzhodu.

Vsaj tako napoveduje župan Zoran Janković pri iskanju novega radarja, za katerega pisci pogojev v razpisu javno napovedujejo vsaj dve ali tri ponudbe, hkrati pa so se poslužili kranjskega modela, kako zdecimirati konkurenco.

Pisali smo že o razpisu za nov radar v Ljubljani. Pridružil se bo že obstoječemu, ki meri od lanske jeseni in je od takrat iz štirih različnih stacionarnih ohišij "nabral" že za okoli 1,5 milijona evrov glob. Sedaj želijo ljubljanski redarji dodati še tri nova ohišja in en merilnik, s katerim bi dodatno umirili hitrost po ljubljanskih ulicah in seveda tudi povišali dohodke od glob.

Obeta se tudi (dražji) nadzor rdeče luči

Na MOL na vprašanja Žurnala24, kje bodo postavili nova ohišja, niso konkretno odgovorili, saj da bodo pri določitvi lokacij najprej analizirali podatke o nesrečah v zadnjih petih letih, hkrati pa bodo sledili predlogom četrtnih skupnosti in priporočilom agencije za varnost prometa. Na postavitev bo vplivala tudi tehnična primernost lokacije.

Že sedaj je mogoče napovedati, da bodo vsa tri ohišja postavljena v neposredno bližino križišč, ker pogoji za nakup zahtevajo kompatibilnost ohišij z dodatno opremo za zaznavanje vožnje v rdečo luč. Ta ukrep v tem trenutku sicer v Sloveniji še nima ustrezne podlage v predpisih, vendar se na tem področju kmalu pričakujejo spremembe. Ni pa v razpisu niti z besedo omenjeno, da naj bo kar merilnik sam sposoben prepoznave vožnje v rdečo luč, čeprav na trgu takšni merilniki že obstajajo. Če bi takšen pogoj zahtevali, bi se lahko izognili precejšnjim stroškom v prihodnosti, saj ne bi bilo potrebno nabavljati še dodatne opreme.

Pričakujejo, da bosta dva dobavitelja rinila z glavo skozi zid. Pa ne bosta.

Pri MOL pravijo: "Glede na poznavanje trga pričakujemo vsaj dve do tri ponudbe." Ker je iskanje radarja glede na zapisane tehnične pogoje zelo podobno tistemu, ki so ga v farsi z razpisom pred nekaj meseci iskali v Kranju, smo vzeli v precep možne dobavitelje, ki imajo vse potrebne certifikate za prodajo tovrstnih merilnikov v Sloveniji. Kot je znano, so v Kranju še pred izvedbo razpisa povabili na pogovor predstavnike podjetij Intermatic (zastopnik za znamko Jenoptik Multanova), 3Tech (Gatso), SGB (Vitronic) in Digitech (Digispeed). Spodnja tabela razkriva, kako glede na zahtevane pogoje kaže na zmagovalca razpisa v Ljubljani.

Spomnimo, tudi v Kranju so postavili pogoj, da mora biti merilnik povsem kompatibilen z nekajkrat cenejšimi in že obstoječimi ohišji na območju mestne občine Kranj, in tudi zato se je na koncu prijavilo le podjetje Intermatic, nato pa so razpis, ki je zaradi našega pisanja postal vroča točka v kranjskem mestnem svetu, razveljavili.

Radar merilnik hitrosti Avto V Kranju preobrat - radarjev ne bo!

Ljubljanski razpis vsebuje še nekaj zanimivih pogojev, med drugim tudi nenavadno visoko postavljeno temperaturno mejo delovanja, ki jo je sposobno dosegati le eno merilo na slovenskem trgu. Lani so ob istem pogoju za Žurnal24 pripravljavci razpisa iz mestne občine Ljubljana (kontaktna oseba je bil tako takrat kot tudi pri aktualnem razpisu Aleš Muzlović) odgovorili: "Merilniki hitrosti so lahko v času visokih poletnih temperatur precej hitro izpostavljeni temperaturam tudi nad +50 stopinjami Celzija. Zato so proizvajalci nekaterih merilnikov naredili merilnike, za katere so v tehničnih podatkih zapisali, da njihovi merilniki delujejo brezhibno do +60°C, pa tudi več. Glede na podnebne spremembe lahko pričakujemo dvig temperatur, ki bodo posledično vplivale tudi na temperaturo naprave." 

Zmaga se brez boja znova nasmiha enemu podjetju, če se bo le odločilo podati ponudbo. V tem primeru bo lahko ponudilo merilnik z ohišji in izobraževanjem po ceni, kot jo bo določilo samo. Lanski posel z merilnikom in tremi ohišji je bil vreden skoraj 67.000 evrov, pri čemer je bodla v oči  visoka cena škatel - vsaka je bila že brez prilagoditev za sistem rdeče luči vredna okoli šest tisoč evrov. 

Ponudba mora sicer vsebovati tudi izobraževanje ljubljanskih redarjev, a se zna zelo verjetno zgoditi, da bodo redarji za ta denar znova poslušali navodila za uporabo enakega merilnika, kot ga imajo v uporabi že sedaj.

Dobava radarja mora biti glede na pogoje in roke izvedena že do začetka jeseni.

Poškodovani radar. Avto Nočni vandal razkril dragocenost radarske škatle

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Kayla_Luke 10:11 11.julij 2018.

    Najboljša ponudba .... Moja prva plača Googlu 23847 EUR za delo 3 ure na dan na spletu. Sem se pridružil tej službi pred 3 meseci in zaslužil 33592 € v zadnjem mesecu tega dela. Preprosto in enostavno opraviti delo in ...prikaži več zaslužek je ogromen. Tudi tisti, ki so novi, lahko zlahka zaslužijo 230 evrov na uro in d0bičkii so lahko sčasoma še večji ... ●●●●● ➤➤➤➤ www.WebJob8.Com

  • miki1234 07:30 09.julij 2018.

    2 ponudbi od frendov, ki ne bosta ustrezali kriterijem in 1 z nabito ceno, kjer bo padla za pokvarjene uradnike še kakšna provizija...

  • maresem 20:03 08.julij 2018.

    Kjer ima čarapan prste vmes, je povsod korupcija.