Avto > Avto nasveti
17258 ogledov

Mit ali resnica? Z ukrivljeno registrsko tablico je radar nemočen

Radar Saša Despot
Z ukrivljenimi registrskimi tablicami radar ne more izmeriti hitrosti vozila, je mit, ki smo ga med brskanjem po spletnih forumih večkrat zaznali med uporabniki spleta. Pa drži?
Radar Avto Janković nad voznike s še enim radarjem na treh lokacijah

Meritev z merilnikom hitrosti je najlažje opraviti tako, da se laserski žarek ali radarski signal odbija od ravne površine, registrska tablica na avtu pa služi kot najboljši takšen ravni del. "Če jo ukrivimo, s tem res lahko zmanjšamo odboj laserskega žarka ali radarsko sliko, kar pa še ne pomeni, da meritev hitrosti s tem ne bo več mogoča. Je pa ukrivljena tablica v nasprotju z zakonom in je že zato lahko lastnik kaznovan," opozarja Roman Flegar iz Urada za meroslovje.

Radar merilnik hitrosti Avto V Kranju preobrat - radarjev ne bo!

Registrska tablica | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Radar merilnik hitrosti Policija Svet Nora meritev radarja

V 35. členu zakona o vozilih namreč piše, da je registrska tablica razpoznavni znak Republike Slovenije (evropski znak), registrskih tablic na vozilu pa ni dovoljeno spreminjati. Vozilo ne sme biti v prometu z drugačno registrsko tablico, kot je predpisano, ali s spremenjeno registrsko tablico. Registrske tablice morajo biti pritrjene tam, kjer je to predvidel proizvajalec vozila, in sicer tako, da so dobro vidne in čitljive, niso poškodovane, upognjene, zakrite, dodatno prevlečene ali prekrite. Registrske tablice so lahko prikovičene, privijačene ali kako drugače čvrsto pritrjene.

Radar Avto Ljubljanski radar spet napoveduje peklensko vročino

V nasprotnem se lahko voznika vozila za prekršek kaznuje z globo 200 evrov.

Komentarjev 10
  • oldii 11:25 04.september 2018.

    moj avto ima ukrivljeno prednjo tablico, ker drugače ne gre gor, tako, da spet buče

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 09:30 14.julij 2018.

    Slovenski policisti pod izgovorom kako je oblasrem mar za državljane pridno polnijo proračun!! Ne zdi se mi normalno,da se skrivajo za raznimi živimi mejami in zidovi,da tako poberejo denar poštenim Slovencem!! Če bi tem vladam bilo res toliko za lasten ...prikaži več narod bi uredili ceste ne pa,da imamo ceste,ki so sramota za evropsko državo!! Naša oblast je skupek LAŽNJIVCEV,ki ne gleda drugega kako bodo napolnili lastne žepe!!

  • Avatar Leon
    Leon 08:42 14.julij 2018.

    Tovrstni miti veljajo samo v Sloveniji !