Porsche Slovenija: Osrednja skladišča vozil letos izpraznili

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Slovenski uvoznik znamk Volkswagnove skupine Porsche Slovenija nam je pred novim letom pripravil poročilo o poslovanju v letošnjem letu.
Oglej si celoten članek

Direktor podjetja Porsche Slovenija Danilo Ferjančič je v uvodu povedal, da se je v letošnjem letu izkazalo, da so gospodarstvo in potrošniki kljub pandemiji v zelo dobri kondiciji, kar je dobro za avtomobilski posel.

Avto VW: Tako malo avtomobilov niso izdelali že 63 let!

Letos so prodali okoli 17.000 osebnih in 2.000 lahkih gospodarskih vozil, kar je solidno, glede na to da so že dobrega pol leta v hudi stiski z dobavami. Razliko v lanskem in letošnjem letu kaže dejstvo, da so sredi aprila lani v osrednjih skladiščih v Kopru in Logatcu imeli na zalogi 4.000, letos oktobra pa le 250 vozil. Pri prodaji osebnih vozil so si njihove znamke letos odrezale natančno tretjino, torej 33,3 odstotka trga, kar je dober odstotek več kot lani. Najbolje sta se odrezali znamki Audi in Seat/Cupra, Volkswagen in škoda pa sta obdržali svoja prejšnja tržna deleža.

Foto: Saša Despot MOON električna polnilnica Planica

Potem, ko so bili v začetku leta kupci zadržani zaradi zmanjšanj subvencij eko sklada, se je v drugi polovici leta prebudila tudi prodaja električnih vozil, in končni rezultat bo z okoli 1.800 prodanimi avtomobili malce večji kot lani. Ugotavljajo sicer da električna mobilnost postaja resna zgodba in to čutijo tudi stranke.

ZAVEZNIŠTVO Samooskrba z elektriko: Od hiše do avtomobila

Z znamko Moon so pripravljeni tudi na preboj, za katerega pravijo, da niti ne bo odločilno, če se bo zgodil leta 2022 ali 2023. Z znamko Moon se sicer uspešno  uveljavljajo med ponudniki podpore električne mobilnosti. V letošnjem letu je zrasla za dobrih 300 odstotkov in ustvarila 1,2 milijona evrov prometa. Prodali so več kot 50 sončnih elektrarn in skoraj 300 različnih polnilnih postaj, kar je dobro izhodišče za prihodnost.

Foto: Volkswagen VW taigo

Volkswagen

Direktor znamke Volkswagen Marko Škriba se je pohvalil, da so kljub enakim težavam, s katerimi so se soočili tudi drugi, na področju osebnih vozil v treh pomembnih kategorijah v tem letu na prvem mestu, ko gre za gospodarska vozila, pa so ostali na tretjem mestu, kar je tudi dobro.

Svetovna premiera VW nam je razkril novega: To ni več kombi

Leto so začeli s predstavitvijo električnega križanca  volkswagna ID.4, ki mu je sledil novi volkswagen caddy. Oba modela sta zelo uspešna, ID.4 pa je tudi na prvem mestu med električnimi vozili. Novo leto bodo začeli s predstavitvijo majhnega križanca taiga, temu pa bodo sledili novi multivan, ID.5 in konec leta ID.buzz. Poleg tega bo tudi nekaj prenov.

Foto: Saša Despot predstavitev Audi Q4 e-tron

Audi

Direktor znamke Audi Franci Bolta pravi, da bo leto 2021 za njegovo znamko presenetljivo eno najuspešnejših v zadnjem desetletju. Kljub situaciji z epidemijo in pomanjkanjem polprevodnikov bodo letošnje leto zaključili s 1.800 sklenjenimi pogodbami, kar je 50 odstotkov več kot lani, strankam dobavili pa so 1.500 vozil, kar je 35 odstotkov več kot lani. Podvojili bodo tudi prodajo električnih avtomobilov. S tem so s skoraj 3-odstotnim deležem postali najmočnejša premijska znamka v Sloveniji.

Januarja so predstavili prenovljena audija Q2 in Q5, junija so pripeljali audi e-tron GT s športno izvedbo RS, malce pozneje pa so predstavili še novi audi Q5 sportback. Zaradi situacije se je predstavitev audija Q4 e-tron zamaknila na oktober.

Avto Audi prenovil svojega dragulja

Januarja 2022 bodo predstavili audi Q4 e-tron sportback. Spomladi mu bo sledil prenovljen audi A8, do konca leta pa jih čaka še prenova audija A6. V novo leto sicer vstopajo z največjim številom naročil, načrtujejo pa predajo 1.,600 vozil, kar pomeni, da bodo obdržali prvo mesto med premijskimi znamkami. Pospešili bodo tudi prodajo električnih vozil, ki naj bi dosegla 15-odstotni delež.

Foto: Cupra Cupra born

Seat/Cupra

Direktor znamk Seat in Cupra Edo Strajnar je poudaril, da sta se obe znamki letos soočali z velikimi težavami z dobavo vozil. V prvi polovici leta so z odličnimi rezultati presegli mejo 4 odstotkov trga, septembra in oktobra pa so konkretno padli. Z letošnjim leto  so sicer zelo zadovoljni, saj so dobavili 130 avtomobilov več kot lani, pri fizičnih strankah pa so dobavili celo 170 avtomobilov več kot lani.

Avto Tudi na naše ceste kmalu prihaja športni električar

Letos so prenovili ibizo in arono, konec lanskega leta pa tudi  ateco. Leon je v drugem letu prodaje, tarraco pa se vsak mesec bolje prodaja. Imajo najmočnejšo paleto doslej. Pr Cupri je glavni adut formentor, ki bo v prvi polovici prihodnjega leta dobil najbolj športno 390-'konjsko' verzijo VZ5 verzijo. V teh dneh pa v salone prihaja tudi električni cupra born. S takšno ponudbo bi radi prihodnje leto prodajo podvojili.

Foto: MatijaJanežič škoda fabia

Škoda

Direktor znamke Škoda Petr Podlipny pravi, da se je leto 2021 za njih začelo odlično, saj je octavia prejela naslov avta leta, nadaljevali pa so ga z lansiranjem električne škode enyaq, ki je bila lepo sprejeta. Zabeležili so tudi zgodovinske rekorde v prodaji in tržnem deležu in bili prvič na drugem mestu v prodaji. Zato so tudi hitro občutili pomanjkanje polprevodnikov. Zaloga se jim je zmanjšala že  junija, v začetku oktobra je bilo najhuje. Oktober in november sta bila boljša  in tudi december ne zgleda slabo. Letos je bilo sicer naročenih 7.000 avtomobilov, strankam pa so jih dobavili okrog 5.800.

Avto Še pred novim letom je pri nas nova škoda fabia!

S koncem leta so predstavili novo škodo fabio, ki jo bodo začeli kupcem dobavljati v začetku leta, februarja pa bo dobila tudi različico monte carlo. Marca bo v Slovenijo pripeljal prenovljeni karoq, poleti pa bodo predstavili elektrini enyaq kupe.

Foto: Saša Despot MOON električna polnilnica Planica

Moon

V okviru znamke Moon so imeli lansko leto okrog 50 hitrih polnilnic, dodali so jim nekaj novih hitrih polnilnic in veliko lokacij za AC polnjenje. Sklenili so dogovore z evropskimi ponudniki storitev polnjenja, zato ni evropskega uporabnika, ki ne bi mogel uporabljati polnilnic Moon Charge. Tudi v Sloveniji so poleg konzorcija Gremo na elektriko sklenili tudi dogovor s Petrolom, ki naj bi zaživel še pred koncem leta.  Število polnjenje hitro raste, s tem pa tudi prihodki in število uporabnikov.

Nov trend Slovenski produkt po novem konkurira Tesli!

Ni vse idealno. Ta hip ne vedo, kako bo na širitev elektromobilnosti vplivale spremembe cen elektrike. Želeli bi si tudi več podpore države, po eni strani pri plačilu obračunske moči, ki je največji strošek za uporabnika, po drugi strani pa tudi v obliki subvencij za nakup polnilnih postaj.  

Foto: Saša Despot MOON električna polnilnica Planica

V letošnjem letu so zabeležili 60-odstotno rast prodaje polnilnih postaj, 200-odstotno rast prodaje sončnih elektrarn in 300-odstotno rast prodaje električnih hranilnikov. Izvedli so tudi tri večje projekte. Prvi je postavitev ultrahitrih polnilnih postaj Ionity ob avtocesti na v Radovljici. Drugi je oprema parkirne hiše Šubičeva s 16 polnilnimi postajami, kjer je mogoče tudi plačilo preko POS terminala. Tretji projekt je šest polnilnih postaj v nordijskem centru v Planici.

Med letošnjimi novosti je Moon e-hranilnik, ki so ga zasnovali s podjetjem TAB iz Mežice in deluje kot  zaključena celota. Na voljo je za enofazne in trifazne priključke. Poteka tudi akcija, s katero hočejo o elektromobilnosti ozavestiti hotele, gostilne in občine. Prihodnje leto bodo predstavili tudi rešitev HEMS za energetsko upravljanje objektov, ki bo manj obremenjevala električno omrežje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:16 17. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.