Avto
2612 ogledov

Samooskrba z elektriko: Od hiše do avtomobila

Montažna hiša Marles hiše Maribor Marles hiše Maribor
Največji prodajalec avtomobilov pri nas Porsche Slovenija in največji izdelovalec lesenih hiš v Sloveniji Marles hiše Maribor sta združila moči na področju nizkoogljične prihodnosti.

Nizkoogljično prihodnost si predstavljamo s samooskrbo na področju energije. To zajema celovito rešitev, od nizkoenergetske hiše, do rešitve z električno samooskrbo, kar pomeni, da ima hiša še polnilno postajajo za električna vozila, proizvodnjo električne energije doma s pomočjo sončne elektrarne in hranjenje električne energije v posebnih zbiralnikih.

Montažna hiša Marles hiše Maribor | Avtor: Marles hiše Maribor Marles hiše Maribor

Prima električni avti Avto Brez dlake na jeziku o električnih avtomobilih

Pri Marlesu so na tiskovni konferenci v okviru sejma Dom na Gospodarskem razstavišču poudarili prav trajnostno energetsko gradnjo varčnih objektov. Podjetje z najdaljšo tradicijo pri nas na področju izdelave lesenih objektov je samo lani v Sloveniji postavilo 200 tovrstnih objektov, več kot dve tretjini izdelkov pa izvozijo v tujino, največ v Švico, Nemčijo, Avstrijo in Italijo. 

Sodelovanje med Marles hiše Maribor in podjetjem Porsche Slovenija | Avtor: Marles hiše Maribor Marles hiše Maribor

Danes je treba razmišljati za jutri

Kot je poudaril prokurist družbe Marles hiše Maribor Bogdan Božac, so lani zabeležili že šesto zaporedno leto rasti prihodkov, lansko leto pa zaključili z rekordnimi prihodki v višini več kot 25 milijonov evrov in čistim dobičkom, ki je presegel milijon evrov. Tudi na račun snovanja objektov, ki minimalno obremenjujejo okolje. 

audi e-tron. električni avtomobil Zanimiva izkušnja Avto Z električnim Audijem smo se odpeljali na Vršič in nazaj

»Razmišljati je treba, kakšen bo produkt in za koga razvijamo produkt, da bo aktualen tudi v prihodnjem obdobju. Pred 10 leti smo postavili prvo aktivno hišo s fotovoltaiko. Od lani vse hiše za slovenski trg načrtujemo s predpripravo za fotovoltaiko in električno polnilnico za polnjenje električnih vozil,« je dejal Božac in dodal, da je treba vnaprej razmišljati, kako bo hiša služila uporabnikov v prihodnosti. In tu so našli stično točko s podjetjem Porsche Slovenija, ki je lani na trg ponudilo neodvisno znamko Moon, ki rešuje vprašanje e-mobilnosti.

Celovita rešitev za samooskrbo

Skupaj želijo ponuditi prvo celovito rešitev na področju bivanja s polnilno infrastrukturo za samooskrbo z električno energijo pri gradnji stanovanjskih, poslovnih in javnih objektov. Marles je zdaj svojim obstoječim paketom dodal še paket Clean Energy, ki kupcu hiše ponuja pametno polnilno postajo Moon Community, v paketu pa tudi svetovanje, načrtovanje in vgradnjo, energijo za polnjenje vozila in električnih aparatov v hiši pa uporabnik lahko pridobiva s pomočjo postavljene lastne sončne elektrarne. Uporabnik ima tudi možnost hrambe doma proizvedene električne energije v hranilniku.

Montažna hiša Marles hiše Maribor | Avtor: Marles hiše Maribor Marles hiše Maribor

Audi e-tron sportback Avto Leta 2020 bodo električni "stresli" Slovenijo

Ideja je torej ta, da uporabnik, ki ima elektrificiran avto, doma s pomočjo vsega naštetega sam pridobiva zeleno električno energijo s pomočjo sončne elektrarne in jo porablja za svoje potrebe, bodisi bivalne oziroma mobilnostne. Tako kot je ena prvih stvari, ki jih naredimo, ko pridemo domov, da priklopimo na električno omrežje pametni telefon, bomo enako naredili z avtomobilom.
Šef Porsche Slovenija Danilo Ferjančič je dejal, da je Moon najmlajša blagovna znamka podjetja. »Da bi bili avtomobilisti na sejmu Dom prisotni pred dvema letom, si je bilo še nemogoče zamisliti. Zadeve se spreminjajo. Hiša in mobilnost sta postala dve povezani stvari. Gre za nov pogled na mobilnost prihodnosti, ki bo tudi glede na sklepe pariške konference iz leta 2016 naravnana trajnostno.«

Sodelovanje med Marles hiše Maribor in podjetjem Porsche Slovenija | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Večina bo polnila vozila doma

Ferjančič je poudaril, da bodo vozila koncerna Volkswagen, ki ga zastopa Porsche Slovenija, do leta 2050 povsem ogljično nevtralna. Za zdaj vidijo to možnost zgolj z električnimi avtomobili. V razvoj so že do zdaj vložili na milijarde evrov. V naslednjih 10 letih bo koncern VW predstavil 70 novih povsem električnih modelov. Stvari se trenutno premikajo počasi, saj je bilo lani na novo registriranih le 734 100-odstotno električnih vozil, kar predstavlja en odstotek vseh prodanih novih vozil pri nas, po drugi strani pa 32 odstotno rast v primerjavi z letom 2018. Ferjančič pravi, da naj bi na slovenski trg že letos zapeljalo 1.500 novih povsem električnih vozil. Samo Porsche Slovenija načrtuje prodajo 800 vozil. 

Peugeot 208 Avto Prelomnica v prodaji: Električni niso več nišni avtomobili

»Razcvet e-mobilnosti je nekaj, kar se že dogaja. V Sloveniji so začetki skromni, a se stvari hitro spreminjajo. Prava ponudba e-mobilnosti se šele začenja, pravi avtomobili šele prihajajo,« pravi in poudarja:  »Polnjenje električnih vozil je zelo pomembno. Po predvidevanjih strokovnjakov bodo vozniki v 80 odstotkih primerov električne avtomobile polnili doma ali v službi. Zato smo ustanovili znamko Moon z neodvisnim imenom, saj lahko na polnilnicah polnite električna vozila vseh znamk.« 

Porsche Slovenija Moon | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dušan Lukič, ki je pri Porsche Slovenija zadolžen za električno mobilnost je pojasnil tudi okvirne cene. Osnovna sončna elektrarna stane med 6.500 in 7.000 evri, dinamična polnilna postaja pa vas bo stala okoli 1.500 evrov. Cena hranilnika je odvisna od potreb gospodinjstva. Ponujajo velikosti od nekaj kWh do 22 kWh, 11 kWh pa naj bi bilo dovolj za večerne in nočne potrebe gospodinjstva.

Komentarjev 3
  • Avatar Samilenka
    Samilenka 00:23 06.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • maresem 13:53 05.marec 2020.

    Bravo,... novo bajto, sončno elektrarno, poršeja pred bajto.... zbudi se... to je Slovenistan.

  • stromar 13:11 05.marec 2020.

    to lahko ima vsak, če ne bi bili sprti in nevoščljivosti tudi v blokih