Bomo za tablice plačali za 120 odstotkov več?

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Registrske tablice za avte (p)ostajajo vroča roba - ministrstvo je izbralo izdelovalca, ki je ponujal za 120 odstotkov višjo ceno izdelave od konkurenta.
Oglej si celoten članek

Spomladi je Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi minister Peter Gašperšič, objavilo javni razpis za izdelavo registrskih tablic za motorna vozila. Prijavila sta se dva izdelovalca. Slovensko podjetje KIG, ki je tablice za Slovenijo izdelovalo že doslej, poleg tega pa jih izdeluje še za BiH in Kosovo, je ponudilo ceno nekaj prek 18 milijonov evrov.

Nemško podjetje Utsch, ki je dobavitelj tablic v prek 130 državah sveta, pa je bilo isti posel z našo državo pripravljeno skleniti za le 8,2 milijona evrov, je poročala TV Slovenija v oddaji Koda

Avto Bi imeli na tablici avta lastni grb? Ne bi smelo biti težav ...

Kljub precej cenejši ponudbi iz Nemčije je ministrstvo izbralo podjetje KIG z obrazložitvijo, da podjetje Utsch ni predložilo vseh v razpisu zahtevanih certifikatov glede barv, očitali so tudi za 1,5 milimetra premaknjene zvezde v emblemu Evropske unije in nejasnosti glede varovanja dokumentacije na sedežu v Nemčiji. 

Zakon jo dovoljuje Najbolj redka vrsta registrske tablice pri nas

Utsch namerava iti do konca

Utsch je sprožil revizijo, saj je prepričan, da so iz posla izpadli po krivici in da imajo celo naprednejšo tehnologijo za izdelavo tablic. Direktor KIG Vojko Kraševec pa meni, da nemški konkurent pač ni bil sposoben zadostiti vsem pogojem razpisa. 

Foto: Andy Mabbett/Wikimedia Registrska tablica KIG se je sicer s podobnim položajem srečeval že sam, in sicer pred slabimi tremi leti, ko so na Kosovu šele po trdem boju, močno zamegljenih ozadjih in političnih zapletih, ko nekaj časa tamkajšnje upravne enote niso izdajale več niti preizkusnih tablic, kaj šele novih, uspel pridobiti posel za tablice. Sama tehnologija izdelave tablic sicer ni posebej zapletena, bistvena pa je prav proizvodnja cena. 

Avto Avtomobilske tablice bomo odslej lahko dedovali

Pri podjetju Utsch napovedujejo, da se bodo za posel borili tudi z drugimi pravnimi sredstvi, če bo potrebno. Zapleti s tablicami so se pojavili že na zadnjem razpisu pred petimi leti. Tudi takrat je bil izbran KIG, nemški konkurent pa odpravljen z zelo podobnimi argumenti kot danes.

Avto Zaslužnim Slovencem imuniteta tudi na cesti

dezurni@zurna24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 06:53 10. November 2017.

    In tako država razmetava, NAŠ, davkoplačevalski denar. Žalostno ter obenem nezaslišano. Pa dajte že vendarle začeti razmišljati po kmečki logiki. …

  • 19:11 8. November 2017.

    No sedaj pa smo kjer je doktor kurjega potresa ugotovil,da Nemci ne znajo narediti tablic,tako kot je ugotovil,da drugega tira …

  • 14:51 8. November 2017.

    Kar je dobro za Nemce, vendar še zdaleč ni dovolj dobro za Slovence.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.