Avto
3580 ogledov

Najbolj redka vrsta registrske tablice pri nas

Predsednik države protokolarno vozilo Matej Povše/Dnevnik
Ste vedeli, da zakon že vrsto let dovoljuje registrsko tablico za vozila, ki je bila doslej uporabljena zgolj za eno vozilo, njena vnovična uporaba pa vsaj v prihodnjem obdobju ni predvidena?

Že zakon o varnosti cestnega prometa je ob prelomu tisočletja dovolil poseben tip tablice, namenjen predsedniku republike Slovenije. 

"Registrska tablica, izdana za označitev vozila, ki ga uporablja predsednik Republike Slovenije, vsebuje namesto razpoznavnega znaka Republike Slovenije zastavo Slovenije."

Ta odstavek je napisan v vseh zadnjih različicah najprej zakona o varnosti cestnega prometa, nato pa zakona o motornih vozilih, ki je v okviru reforme pred leti prevzel del vsebine predhodnika. Tudi prihodnje spremembe zakona o motornih vozilih še vedno upoštevajo možnost, da si predsednik države omisli svojo tablico. 

Predsednik države - ne uporabljaj! | Avtor: Matej Povše/Dnevnik Matej Povše/Dnevnik
Zanimivo je, da so doslej omenjeno registrsko tablico uporabljali zgolj na srebrnem protokolarnem mercedesu, v katerem se je vozil prvi predsednik države Milan Kučan. Tablica ne ravno posebne estetske vrednosti je imela poleg zastave še oznako P RS.

"Po letu 2002 se registrske tablice s posebno oznako za predsednika niso uporabljale. Četudi zakon takšno rešitev dopušča, pa zaenkrat ni načrtov za izdelavo takšne tablice," so odgovorili na policiji, ki je znotraj centra za varovanje in zaščito odgovorna tudi za vozni park predsednika države. 

Leta 2002 je Kučana nasledil Janez Drnovšek. Zanimivo je, da je zakon možnost tablice za predsednika uvedel šele leta 2004, torej že v času Drnovškovega mandata, medtem ko zakon iz leta 1998 tega še ni predvideval. 

Posebne tablice, namenjene za najvišje državne predstavnike, so v tujini prej redkost kot pa običaj. Od nam bližnjih držav je znan primer Nemčije, kjer blindirana limuzina za predsednika države nosi tablico z oznako 0 1, za kanclerko pa 0 2. V državi se namreč za tablice diplomatskih vozil uporablja oznaka 0.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • matz 12:15 18.marec 2017.

    ze tvoj prvi stavek pove veliko o tvoji mentaliteti. niti clanka nisi prebral... si kar predstavljam dodano vrednost, ki jo ti ustvarjas. verjetno bi ti bil tak 'slab ali se slabsi' kot navajas...

  • Papaja Popi 11:42 18.marec 2017.

    Barbika je pač Barbika.Pri nas predsednika države sploh ne potrebujemo.Niti predsednika državnega zbora.Niti predsednika državnega sveta.Pa še marsikoga drugega ne rabimo.Vsi so sami paraziti.Predsednik vlade je pač glavni, kakršen že pač je. na žalost.<br ...prikaži več />Tudi kdo drug bi bil slab ali še slabši.