Avto
9839 ogledov

Bomo za tablice plačali za 120 odstotkov več?

Registrska tablica Andrej Leban
Registrske tablice za avte (p)ostajajo vroča roba - ministrstvo je izbralo izdelovalca, ki je ponujal za 120 odstotkov višjo ceno izdelave od konkurenta.

Spomladi je Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi minister Peter Gašperšič, objavilo javni razpis za izdelavo registrskih tablic za motorna vozila. Prijavila sta se dva izdelovalca. Slovensko podjetje KIG, ki je tablice za Slovenijo izdelovalo že doslej, poleg tega pa jih izdeluje še za BiH in Kosovo, je ponudilo ceno nekaj prek 18 milijonov evrov.

Nemško podjetje Utsch, ki je dobavitelj tablic v prek 130 državah sveta, pa je bilo isti posel z našo državo pripravljeno skleniti za le 8,2 milijona evrov, je poročala TV Slovenija v oddaji Koda

Blejska tablica Avto Bi imeli na tablici avta lastni grb? Ne bi smelo biti težav ...

Kljub precej cenejši ponudbi iz Nemčije je ministrstvo izbralo podjetje KIG z obrazložitvijo, da podjetje Utsch ni predložilo vseh v razpisu zahtevanih certifikatov glede barv, očitali so tudi za 1,5 milimetra premaknjene zvezde v emblemu Evropske unije in nejasnosti glede varovanja dokumentacije na sedežu v Nemčiji. 

Predsednik države protokolarno vozilo Zakon jo dovoljuje Avto Najbolj redka vrsta registrske tablice pri nas

Utsch namerava iti do konca

Utsch je sprožil revizijo, saj je prepričan, da so iz posla izpadli po krivici in da imajo celo naprednejšo tehnologijo za izdelavo tablic. Direktor KIG Vojko Kraševec pa meni, da nemški konkurent pač ni bil sposoben zadostiti vsem pogojem razpisa. 

Registrska tablica | Avtor: Andy Mabbett/Wikimedia Andy Mabbett/Wikimedia
KIG se je sicer s podobnim položajem srečeval že sam, in sicer pred slabimi tremi leti, ko so na Kosovu šele po trdem boju, močno zamegljenih ozadjih in političnih zapletih, ko nekaj časa tamkajšnje upravne enote niso izdajale več niti preizkusnih tablic, kaj šele novih, uspel pridobiti posel za tablice. Sama tehnologija izdelave tablic sicer ni posebej zapletena, bistvena pa je prav proizvodnja cena. 

Registrska tablica Avto Avtomobilske tablice bomo odslej lahko dedovali

Pri podjetju Utsch napovedujejo, da se bodo za posel borili tudi z drugimi pravnimi sredstvi, če bo potrebno. Zapleti s tablicami so se pojavili že na zadnjem razpisu pred petimi leti. Tudi takrat je bil izbran KIG, nemški konkurent pa odpravljen z zelo podobnimi argumenti kot danes.

Diplomatske tablice Avto Zaslužnim Slovencem imuniteta tudi na cesti

dezurni@zurna24.si

Komentarjev 6
 • Vunny 06:53 10.november 2017.

  In tako država razmetava, NAŠ, davkoplačevalski denar. Žalostno ter obenem nezaslišano. Pa dajte že vendarle začeti razmišljati po kmečki logiki. Ni vse dražje tudi boljše. Milimeter in pol! Pa kteri vrag vas je pocitral s tako nepomembno malenkostjo? A ste ...prikaži več že videli policaja ali inšpektorja, ki bi šel meriti razdaljo med zvezdicami ali pa še bolj bizarno odtenek v barvi?!Vtisne se žig, ki je merodajen ter povsod enakovrsten in konec debate. Razveljavite že te birokratske zakone v prid nas vseh!

 • Avatar Džoser
  Džoser 19:11 08.november 2017.

  No sedaj pa smo kjer je doktor kurjega potresa ugotovil,da Nemci ne znajo narediti tablic,tako kot je ugotovil,da drugega tira ne potrebujemo še 25 let in še marsi katero pogruntavščino bo obelodanil ta nesposobnež,ki niti tega ne ve,da nič ne ...prikaži več ve!Pojdita oba z Cmerarjem na smetišče zgodovine čim prej.

 • alojzr 14:51 08.november 2017.

  Kar je dobro za Nemce, vendar še zdaleč ni dovolj dobro za Slovence.