Avto
6410 ogledov

Bi imeli na tablici avta lastni grb? Ne bi smelo biti težav ...

Blejska tablica Žurnal24 main
Na Bledu in še kje po Sloveniji živi razširjena praksa samovoljnega spreminjanja registrskih tablic na vozilih. Pristojni lokalni organi očitno dopuščajo ta pretiran lokalpatriotizem.

V Sloveniji je 212 občin, vendar pa je uradnih grbov, ki jih je dovoljeno imeti na registrskih tablicah vozil, le 58. Vezani so namreč na pristojno upravno enoto, kamor spada posamezna občina. Oznak registracijskih območij (LJ, MB, NM ...) je sicer skupno deset. Vse to ureja Pravilnik o registraciji motornih in priklopnih vozil, medtem ko zakon o vozilih določa pravilne načine nameščanja tablice in prepoveduje spreminjanje vsebine tablice, ki je uradni dokument, tako kot denimo prometno dovoljenje.

Ker je bil pred leti ukinjen sistem krajevne pristojnosti, oziroma je registrska tablica od takrat vezana na vozilo, ne na lastnika, si lahko vsakdo priskrbi ali ob nakupu rabljenega vozila obdrži tablico, ki spada pod drugo registracijsko območje, prav tako praviloma ni težav, da ne bi ob izbiri tablice pri pristojni pooblaščeni organizaciji, kot so tehnični pregledi, ob prejemu prosili za grb drugega registracijskega območja, če je seveda še vedno skladen z oznako območja.

Sam grb stane okoli dva evra in je tudi nekakšen nadomestni del, saj je prav barvna nalepka na tablici najbolj dovzetna na izrabljenost, denimo zaradi vplivov pranja. 

Jezero in grad raje kot možakarja

Na Bledu pa je drugače. Tam se po cestah vozi veliko vozil, ki imajo namesto radovljiškega grba, pod katerega sodijo, nalepljen kar neavtoriziran grb občine Bled. Praksa ni od včeraj, saj je mogoče na spletnih forumih zaslediti že skoraj desetletje stare debate, kje je mogoče priti do nalepke blejskega grba za tablico. 

Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da takšna tablica ni v skladu s pravilnikom, krši tudi določila zakona v delu, ki govori o prepovedi spreminjanja. Takšno vozilo praviloma ne bi smelo opraviti tehničnega pregleda, saj bi moral preizkuševalec opaziti in zabeležiti neustreznost tablice, to pa je dovolj, da bi moral lastnik še enkrat na pregled. 

Na Upravni enoti Radovljica pravijo, da stranko, pri kateri med postopkom menjave ali oddaje tablice opazijo, da je prišlo do uporabe grbov drugih občin, opozorijo, a da je za sam nadzor kot prekrškovni organ pristojna policija. 

Bojan Kos iz policijske uprave Kranj pa je pojasnil, da blejski policisti zaradi na nedovoljen način spremenjenih tablic doslej niso kaznovali še nobenega domačina.

andrej.leban@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • ljubodoma 13:34 21.november 2017.

    ko bojo penzjonisti meli najmanj en taužent/mesec, se pa oglas rdeća qurba ?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:18 11.maj 2017.

    To sploh ni blejski grb.Blejski grb ma na sliki kremšnito in Almo Rekićććććććć!!!

  • Avatar praufo
    praufo 13:57 11.maj 2017.

    ne vem zakaj ne bi vsaka občina imela svojo nalepko in kdor ima željo, naj jo nalepi na tablico, meni se to zdi super odlična ideja, tukaj ne vidim nobenega minusa, pač pa samo pluse, po drugi strani pa po ...prikaži več menjavi lastništva vozila ne rabiš menjat tablic, torej boš mel tablico ms, z grbom neke prekmurske obštine ... zakaj pa ne