Avto
182 ogledov

Na Kosovem karton na avtih, ker nočejo izbrati slovenskega ponudnika

Registrska tablica Andy Mabbett/Wikimedia
Na Kosovu že več tednov lastnikom avtov v uradih izdajajo le papirnate registrske tablice, potem ko se je zapletlo z razpisom, na katerem je najboljšo ponudbo oddala slovenska družba.

Birokratski zaplet na Kosovem povzroča sive lase tudi vsega hudega navajenim prebivalcem te najmlajše balkanske državice. 

Ker oblasti še vedno niso uspele zaključiti razpisa za dobavitelja registrskih tablic za naslednje obdobje, pogodba s prejšnjim pa je potekla, morajo že od junija lokalni uradi vsem, ki želijo na novo registrirati vozilo, izdajati papirnate tablice za preizkušnjo. Klasičnih kovinskih tablic je namreč zmanjkalo.

To pa številnim povzroča težave, saj je mogoče s papirnato tablico iz Kosova zapeljati le v Albanijo, medtem ko Srbija, Črna gora in Makedonija vstopa takšnim vozilom ne dovolijo. S Srbijo so sicer kosovske oblasti zadnje dni uspele doseči dogovor, ki naj bi nekoliko omilil tegobe. 

Zgodba zveni zelo slovensko ...

Oblasti so že lani julija objavile nov razpis za dobavitelja registrskih tablic, a je bil oktobra razveljavljen, saj po pojasnilih notranjega ministrstva nihče od ponudnikov ni izpolnjeval pogojev. 

Med podjetji, ki so se potegovale za posel, je tudi slovenski KIG, ki je sicer tudi dobavitelj registrskih tablic v Sloveniji. Direktor Vojko Kraševec je za zurnal24.si pojasnil, da so na ponovljenem razpisu pri KIG oddali najbolj ugodno in kakovostno ponudbo ter bili tudi izbrani za dobavitelja, vendar pa odločitev še ni pravnomočna zaradi pritožb konkurentov.

"Sedaj čakamo na revizijsko komisijo, a se čudimo, saj se postopki vlečejo že dva meseca. Ni jim preostalo drugega, kot da so pričeli izdajati tablice za preizkušnjo, saj jim je starih zmanjkalo. A če bodo vnovič razveljavili razpis, bodo brez tablic še vsaj pol leta," glede nenavadne časovne zagate naročnika pravi Kraševec.

Podjetje KIG je sicer uveljavljen poizvajalec registrskih tablic na Balkanu, za Kosovo pa so jih izdelovali že v obdobju 2009 - 2012, nato pa je posel prevzel konkurent.

Poleg vseh vozil v Sloveniji so z njihovimi tablicami zadnja leta opremljena tudi vozila v Bosni in Hercegovini, prav pred kratkim so znova zmagali na razpisu in pogodbo podaljšali do leta 2020. Posel odpirajo tudi v Makedoniji, zaprta pa imajo vrata na srbski in hrvaški trg, kjer tablice izdelujeta državni podjetji. Skušajo pa prodreti tudi v Romunijo in Bolgarijo, medtem ko imajo za tovrstne dobave na Zahodu iz različnih lokalnih vzrokov bolj kot ne zaprta vrata.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:52 17.september 2016.

    Tud naši; slovenski javni razpisi niso nič kaj hvale vredni. Nismo kej dost boljši.

  • Bizgec 15:03 17.september 2016.

    In kako ti to pomaga, če je npr. pogodba z državnim podjetjem za tablice veljavna za 100 let?

  • JONIJONI 13:09 17.september 2016.

    A je v Slovenistasnu kaj drugače pri zbiranju ponudb??