Toliko stane, če podrete semafor ali prometni znak

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Neredko je v prometnih nesrečah poškodovana tudi cestna infrastruktura, kot so semaforji ali prometni znaki. Kdo mora povrniti škodo, voznik, ki je poškodoval infrastrukturo, oziroma kdaj stroške krije zavarovalnica? Kakšne so cene?
Oglej si celoten članek

Mestne občine vodijo statistiko poškodovanih prometnih znakov iz različnih naslovov, na primer prometne nesreče, vandalizem, dotrajanost oprema, poškodbe pri pluženju in odvažanju snega, dela na gradbiščih … Na Mestni občini Ljubljana (MOL) nam podatka, koliko prometne opreme je bilo poškodovane samo od prometnih nesreč, niso mogli podati, saj natančno takih podatkov nimajo. 

So nam pa pojasnili, da v primeru prometne nesreče, kjer je podrta prometna oprema, poškodovan znak ali ogledalo, škodo krijejo iz zavarovalne police povzročitelja. Pri tem poudarjajo, da je veliko primerov, ko povzročitelj pobegne s kraja dogodka.

Rumena luč Kolikokrat prevozite rumeno luč na semaforju

Na Mestni občini Maribor (MOM), kjer prav tako ne vodijo statistike, pojasnjujejo, da vsako leto zamenjajo, ali na novo postavijo več prometnih znakov iz različnih razlogov, tudi takih kot sta kraja in namerno poškodovanje. Vzrok za zamenjavo so pogosto tudi nenehne spremembe pravilnika o prometni signalizaciji, nekaj pa jih zamenjajo na predlog policije ali redarstva.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Nesreča na reki Dobra na Hrvaškem

 Poškodovanih semaforskih stebrov za zamenjavo je na letni ravni okoli pet. S tem na MOB mislijo tudi, da je treba zamenjati semaforsko glavo za vozila in pešce, ki praviloma pade skupaj s stebrom in se zlomi.

Nova taktika To je razlog, da stoji policist ob semaforju
 
Na vprašanje, kdo mora poravnati škodo v primeru podrtja prometnega znaka ali semaforja v prometni nesreči, pravijo, da je to odvisno od situacije. Ali je krivec znan, gre za pobeg, od vrste zavarovanja … Če obstaja policijski zapisnik ali se povzročitelj sam prijavi, gre strošek popravila z njegove zavarovalne police. 

Svet Talni semaforji za odvisneže od mobitelov

To so nam potrdili tudi na Zavarovalnici Triglav, in sicer, da je poškodovanje prometnih znakov in signalizacije v prometnih nesrečah krito iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti. V primeru, da je voznik vozil brez vozniškega dovoljenja, je bil alkoholiziran, pod vplivom drog ali psihoaktivnih snovi, zavarovalnica škodo poravna iz zavarovančevega zavarovanja avtomobilske odgovornosti, povzročitelju pa pošlje regresni zahtevek. Podatkov o poškodbah prometne signalizacije sicer ne spremljajo.

Na MOL so nam še pojasnili, da je znesek popravila odvisen od prometne opreme. Okvirne cene pa so 50 do 140 evrov za prometni znak (odvisno od tega, kateri je), 480 do 780 evrov stane dajalec signala (odvisno od tipa), od 360 do 480 evrov dajalec signalov za pešce z led diodami, semaforski drog višine 3,7 metra pa stane 454 evrov.

ZAVIRAJO NA POLNO Prihajajo semaforji za uporabnike pametnih telefonov

Na MOB pojasnjujejo, da je strošek zamenjave semaforja odvisen od velikosti stebra in glav na njem in stane okoli tisoč evrov. Se pa pripetijo tudi poškodbe stebrov, kjer ni potrebna zamenjava, ampak samo ravnanje stebra in morebitna zamenjava semaforske glave, Če je poškodovana. Posledično je tudi strošek nižji, pravijo na MOB, kjer še pojasnjujejo, da je strošek zamenjave prometnega znaka okoli 300 evrov, če je treba zamenjati temelj, drog in znak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 06:26 19. September 2018.

    Kratica za Mestno občino Maribor NI MOB ampak MOM!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.