Teslin avto pride sam po voznika: na parkiriščih prihaja do kaosa

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vozila znamke Tesla, opremljena z novo funkcijo, omogočajo, da se avtomobil pripelje sam do voznika na želeno lokacijo.
Oglej si celoten članek

Pri znamki Tesla so pretekli teden nadgradili programsko opremo svojih vozil z novo funkcijo smart summon, samodejnega prihoda vozila na lokacijo, kjer jih čaka voznik.

Sprememba Janković draži parkiranje v Ljubljani

Če imate na primer polne roke vrečk, ko pridete iz trgovine in jih ne bi nosili do parkiranega vozila ali pa pada dež in se ne bi radi zmočili na poti do parkirišča. Avto samo pride po vas. Lastnika vozilo izsledi na podlagi lokacije GPS pametnega telefona. Funkcijo lastniki vozil že lahko uporabljajo, posnetki na družabnih omrežjih pa razkrivajo, da so težave trenutno še velike.

Avto Je rešitev garažnih hiš v Ljubljani parkiranje postrani?

Eno lastniško vozilo model3 se je med vožnjo do lastnika zataknilo na bankini parkirnega prostora, kar je povzročilo poškodbo sprednjega odbijača. Lastnik je delil video nesreče na Twitterju. Spet drugi je objavil posnetek, ko je vključil funkcijo pred svojim domom, tesla pa se je zaletela v garažna vrata. Tretji primer je bil, ko je teslino vozilo zapeljalo na nasprotni vozni pas, voznik naproti vozečega avtomobila pa je moral na polno zavirati. Sicer lastniki tesel že hvalijo sistem po spletu.

Avto Mučenja s parkiranjem vozil na letališčih bo konec

Funkcija Smart Summon je del Teslinega sistema samodejne vožnje oziroma naprednega avtopilota. Sistem je že naletel na številne kritike aktivistov. Jason Levine, izvršni direktor Centra za avtomobilsko varnost v ZDA je za Automotive News povedal, da pri Tesli namenoma izpostavljajo funkcijo samodejne vožnje, saj želijo na ta način ohraniti znamko v medijih.

Slovenija Velika novost pri kaznih za parkiranje

Levine je prepričan, da Teslin sistem ne bo prispeval k manj nesrečam, ampak bo kvečjemu povzročil še več nesreč in smrti. Pri Tesli so se z uvedbo funkcije smart summon zavarovali tako, da so lastnikom sporočili, da morajo imeti vozniki, kljub vključeni funkciji, še vedno nadzor nad vozilom in so sami odgovorni za svoje vozilo.

»Vozilo morate vseskozi nadzirati, vključno z dogajanjem okoli vozila, saj ni nujno, da bo sistem zaznal vse ovire,« si pri Tesli zapisali v sporočilu in še dodatno opozorili lastnike vozil, da naj bodo še posebej pozorni na pešce, kolesarje, avtomobile in ostale premikajoče se objekte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.