Slovenija
8170 ogledov

Janković draži parkiranje v Ljubljani

Parkomat Saša Despot
Objavljamo nove cene parkiranja v slovenski prestolnici.

Mestni svet občine Ljubljana bo na februarski seji obravnaval predlog novih cen parkiranja v slovenski prestolnici. "Upravljanje parkiranja je eden izmed najučinkovitejših načinov vplivanja na obratovanje prometa na urbanih območjih," predlog povišanja cen utemeljujejo v predlogu. "Omejena ponudba parkirnih mest zmanjšuje prometne zastoje in vpliva na boljšo dostopnost za vse – pešce, kolesarje, potnike javnega prometa in voznike avtomobilov."

Ugotavljajo, da so se na do zdaj veljavne parkirne režime na posameznih območjih parkirnih con v Ljubljani uporabniki že navadili do te mere, da vprašanje o parkiranju lastnega vozila za posameznika ne predstavlja več kriterij za odločitev o uporabi lastnega vozila za dostop do cilja v mestu.

"Uporabnikom je zagotovljen sprejemljiv čas za iskanje parkirnega mesta," pišejo predlagatelji sprememb. "Število javnih parkirnih mest v posameznih parkirnih conah s plačljivo parkirnino je ustrezno za zagotavljanje obratovanja mesta, zato števila javnih parkirnih mest ni mogoče več bistveno zmanjševati. Za zagotavljanje obratovanja prometa in dostopnosti za vse je zato treba povišati nekatere cene kategorij parkiranja. S tem se sledi sprejeti Celostni prometni strategiji MOL."

80 centov v Coni 1, 60 v Coni 2

Parkirnina na območjih časovno omejenega parkiranja na parkirnih conah 1 (na območju ožjega mestnega središča) za osebna vozila se bo iz dosedanjih 0,70 eurov spremenia na 0,80 eurov.

parkomat, plačilo parkirnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prav tako se povečuje višina parkirnina na območjih časovno omejenega parkiranja na parkirnih conah 2 (na območju izven ožjega mestnega središča) za osebna vozila iz dosedanjih 0,50 eurov na 0,60 eurov.

Na novo se uvaja cena v višini 40,00 eurov za mesečni najem parkirišča za abonente na parkiriščih Petkovškovo nabrežje, Mirje, Tivoli I in P+R Studenec, katera so v predlogu odloka označena z novo oznako »P-1AB« 

1,5 evrov bo stalo parkiranje v Kozolcu

V parkirni hiši Kozolec (z oznako tarifnega razreda »H-1 (osebni avtomobili)«) se spreminja višina dnevne parkirnine za osebne avtomobile na uro iz 1,20 eura na 1,50 eura.

V parkirni hiši Kongresni trg (z oznako tarifnega razreda »H-1 A (osebni avtomobili)«) se spreminja dnevna višina parkirnine za osebne avtomobile do tri ure na uro iz 1,20 eura na 1,50 eura.

V ŠRC Stožice (z oznako tarifnega razreda »H-1B (osebni avtomobili)«) ostaja višina parkirnine za osebne avtomobile nespremenjena (torej dnevna 1,20 eura na uro in 1,80 eura na celo noč).

MEsečno parkiranje 132 oz 220 evrov

Mesečna višina parkirnine v parkirni hiši za abonente fizične osebe (z oznako tarifnega razreda »H-2 (abonenti fizične osebe)«) se iz 120 eurov povečuje na 132 eurov.

parkomat, parkiranje, parkirišče | Avtor: Jošt Smolej Jošt Smolej

Mesečni najem parkirnega mesta za osebne avtomobile v garažni hiši (z oznako tarifnega razreda »H3 (abonenti pravne osebe«)«) se iz dosedanjih 200 eurov povečuje na 220 eurov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • fižolček 21:12 26.januar 2019.

    Kandidat za čestitke- mi vas volimo- Lačni Franz

  • kapibara1 17:44 26.januar 2019.

    A ni pred časom, v Zeleni jami, nekdo krstil plačilni avotmat parkiranja, s PUR-PENO...

  • miki1234 17:10 26.januar 2019.

    glavno, da imajo lahko svinjski občinarji in podobna zalega v upravah zastonj parkiranje....