Avto
8837 ogledov

Je rešitev garažnih hiš v Ljubljani parkiranje postrani?

Parkiranje Youtube
Največja garažna hiša v Ljubljani Kozolec ima okoli 1.200 parkirnih mest. Lahko bi jih imela prek 2.000 ...
Na Kitajskem je začela obratovati parkirna hiša, ki ima ob isti velikosti kar 70 odstotkov več parkirnih mest, kot bi jih imeli v klasični razvrstitvi.
 
Parkirno hišo so odprli na jugozahodu Kitajske, v osemmilijonskem mestu Čunking. V skladu s klasično ureditvijo bi bilo v njej prostora za 24 vozil, a lahko v njej vseeno parkira do 40 vozil. Avtomobili so namreč v njej dvignjeni poševno na posebnih rampah, zaradi česar potrebujejo precej manj prostora.
 
Voznik zapelje avto na rampo in izstopi, avtomatska rampa pa nato dvigne avto v poševni položaj in se pomakne ob steno garaže. Vsaka rampa je opremljena z 12 senzorji in osmimi radarji, zato se učinkovito izogiba oviram. Nanje je mogoče namestiti tudi električne polnilnice.
 
Garaža je trenutno seveda še razmeroma majhna in je namenjena predvsem testiranju novega koncepta. V nadaljnjem razvoju po poročanju kitajske agencije Xinhua razmišljajo o popolnoma avtomatiziranem parkiranju, ko bo voznik iz avta izstopil že na začetku garaže.
Komentarjev 6
  • Albatroz 16:21 18.januar 2019.

    rešitev za razmetavanje denarja, ceneje bi prišlo če se zgradi večja parkirna hiša izven centra in vsakih 15 min pelje brezplačni bus v center in nazaj in bodo rešili dva problema

  • Avatar Leon
    Leon 11:41 18.januar 2019.

    Nekateri Slovenci so pač ovce in se povsod v vsem želijo primerjati . Pač nič izvornega ne premorejo .

  • Skipi 10:08 18.januar 2019.

    Tole stane več kot pa še en štuk naredit. Drugače pa v tujini pogosto vidim vertikalne parkirne rampe sploh kakšne firme ki nimajo dovolj parkirišč. 15 metrov visok stolp z podesti zapelješ avto gor ga dvigne pride drug in tako ...prikaži več dalje. 13 avtomobilov spravijo na površino dobrih dveh parkirnih mest.