Velike spremembe pri meganu, capturju in cliu

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Francozi potrdili govorice.
Oglej si celoten članek

Najbolj vroča tema v avtomobilski industriji v mesecu septembru je novi emisijski standard WLTP, ki je močno zavrl število registriranih avtomobilov v Evropi v zadnjem mesecu. Vse kaže, da bodo največja žrtev avtomobili z dizelskimi motorji.

EU komisarka EU komisarka: Dizli so dokončno mrtvi

Direktor proizvodnje pri Peugeotu Laurent Blanchet je v intervjuju za Autocar dejal, da bo podjetje večino denarja namenilo za razvoj hibridne in bencinske tehnologije, dizelski modeli pa bodo v ozadju. 

"Počakali bomo, da vidimo, kako se bo trg odzval na situacijo z dizli. Do tedaj ne bomo razvijali dizelske tehnologije," je zaključil Blanchet. Prvi mož Renaulta Carlos Ghosn pa je najavil popolno zaustavitev proizvodnje dizelskih avtomobilov do leta 2020. Zamenjali jih bodo s hibridi.

Avto Neverjetno, kako nizko so padli dizli v Sloveniji

Dodal je, da bodo megane, captur in clio prvi modeli, pri katerih bodo izločili dizelske motorje iz ponudbe. Ob tem trdi, da kupcem ni pomembna izbira pogonskega motorja, ampak nakup temelji na ceni vozila, stroških in vrednosti ob prodaji rabljenega vozila.

Vozila z dizelskimi motorji so v Evropi v veliki krizi, saj predstavljajo še vsega 36 odstotkov skupnega trga, analitiki pa najavljajo nadaljevanje negativnega trenda pri prodaji že v naslednjih mesecih.

Foto: Žurnal24 Peugeot 3008

Avto Kaj morate o omejitvi vožnje z dizli v severni Italiji vedeti kot Slovenec?

Vonj dizelskega goriva vse manj diši tudi slovenskim kupcem. Zadnji podatki uvoznikov (januar-avgust) kažejo, da je slovenski trg novih dizelskih avtomobilov v nadaljnjem strmem upadanju. Tako se je letos (brez izvoza) v Sloveniji prodalo le še slabih 31 odstotkov avtov na dizelski pogon, še dve leti nazaj pa je bil njihov tržni delež kar polovičen.

Ha, ha, statistika! WLTP udaril po Sloveniji, prodaja avtov močno navzdol

Dizelski pogon ohranja visok tržni delež nad dvema tretjinama predvsem v višjih velikostnih razredih, kjer je bil padec doslej najmanj opazen. Pri srednjem in nižjem razredu pa so na pohodu turbobencinski motorji. Številni modeli so v skladu z novim standardom WLTP povsem izgubili dizle: fiat 500X, kia rio, porsche macan, škoda fabia ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:10 8. Oktober 2018.

    stabo se nestrinjam jaz nebi nikoliveč kupiu dizla kupiv bi bencinarja ali hibrid glede vožnje po mestih pre povedujejo dizlom

  • 11:01 8. Oktober 2018.

    Hvala lepa za tako firmo,enkrat in nikdar več..mnogi so mi to pritrdili,lep dan

  • mph
    10:43 8. Oktober 2018.

    Bedarija, spomladi kupil nov avto, dizel seveda, kot so bili vsi pred njim vsaj 20-30 let. Smo še daleč tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.