Avto
3850 ogledov

Velike spremembe pri meganu, capturju in cliu

megane Anže Petkovšek
Francozi potrdili govorice.

Najbolj vroča tema v avtomobilski industriji v mesecu septembru je novi emisijski standard WLTP, ki je močno zavrl število registriranih avtomobilov v Evropi v zadnjem mesecu. Vse kaže, da bodo največja žrtev avtomobili z dizelskimi motorji.

Dizelski avtomobili EU komisarka Avto EU komisarka: Dizli so dokončno mrtvi

Direktor proizvodnje pri Peugeotu Laurent Blanchet je v intervjuju za Autocar dejal, da bo podjetje večino denarja namenilo za razvoj hibridne in bencinske tehnologije, dizelski modeli pa bodo v ozadju. 

"Počakali bomo, da vidimo, kako se bo trg odzval na situacijo z dizli. Do tedaj ne bomo razvijali dizelske tehnologije," je zaključil Blanchet. Prvi mož Renaulta Carlos Ghosn pa je najavil popolno zaustavitev proizvodnje dizelskih avtomobilov do leta 2020. Zamenjali jih bodo s hibridi.

Dizel Avto Neverjetno, kako nizko so padli dizli v Sloveniji

Dodal je, da bodo megane, captur in clio prvi modeli, pri katerih bodo izločili dizelske motorje iz ponudbe. Ob tem trdi, da kupcem ni pomembna izbira pogonskega motorja, ampak nakup temelji na ceni vozila, stroških in vrednosti ob prodaji rabljenega vozila.

Vozila z dizelskimi motorji so v Evropi v veliki krizi, saj predstavljajo še vsega 36 odstotkov skupnega trga, analitiki pa najavljajo nadaljevanje negativnega trenda pri prodaji že v naslednjih mesecih.

Peugeot 3008 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

avto izpuh Avto Kaj morate o omejitvi vožnje z dizli v severni Italiji vedeti kot Slovenec?

Vonj dizelskega goriva vse manj diši tudi slovenskim kupcem. Zadnji podatki uvoznikov (januar-avgust) kažejo, da je slovenski trg novih dizelskih avtomobilov v nadaljnjem strmem upadanju. Tako se je letos (brez izvoza) v Sloveniji prodalo le še slabih 31 odstotkov avtov na dizelski pogon, še dve leti nazaj pa je bil njihov tržni delež kar polovičen.

Avtomobilski ključi Ha, ha, statistika! Avto WLTP udaril po Sloveniji, prodaja avtov močno navzdol

Dizelski pogon ohranja visok tržni delež nad dvema tretjinama predvsem v višjih velikostnih razredih, kjer je bil padec doslej najmanj opazen. Pri srednjem in nižjem razredu pa so na pohodu turbobencinski motorji. Številni modeli so v skladu z novim standardom WLTP povsem izgubili dizle: fiat 500X, kia rio, porsche macan, škoda fabia ...

Komentarjev 5
  • milan63 13:10 08.oktober 2018.

    stabo se nestrinjam jaz nebi nikoliveč kupiu dizla kupiv bi bencinarja ali hibrid glede vožnje po mestih pre povedujejo dizlom

  • romy 11:01 08.oktober 2018.

    Hvala lepa za tako firmo,enkrat in nikdar več..mnogi so mi to pritrdili,lep dan

  • mph 10:43 08.oktober 2018.

    Bedarija, spomladi kupil nov avto, dizel seveda, kot so bili vsi pred njim vsaj 20-30 let. Smo še daleč tako cenovno kot vse ostalo, da bodo lahko električni zmanjali motorje z notranjim zgorevanjem. Upad prodaje pa je predvsem nesmiselna gonja ...prikaži več proti dizlom, ker euro 6 je povsem izenačen po onesnaževanju z bencinarji. Performanse pa sploh, da ne govorimo. Pa tudi ne vem, kje lažnive podatke pridobivate. https://www.acea.be/statistics/tag/category/share-of-diesel-in-new-passenger-cars