Kroginkrog

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na več lokacijah v Kranju bo od 6. do 20. aprila potekal Festival keramike Kroginkrog.
Oglej si celoten članek

Kroginkrog se vrti okoli gline, sodobnih in tradicionalnih načinov uporabe keramike ter njene čutne zaznavnosti. Razstavni projekti predstavljajo širino v raziskovanju materiala in senzoričnih potencialov, s programom delavnic pa festival poudarja stik z glino. Aprilsko dogajanje v Kranju bodo zaokrožile skupinske delavnice na keramičnih vretenih in igre z ognjem s predstavitvijo načinov žganja v različnih pečeh, od rakuja, obvare, “rocket kilna” intradicionalne črne peke. Ustvarjalni program bo ob zaključku festivala popestrila kulinarična sobota, manjkalo pa ne bo tudi glasbe; v Stolp Škrlovec prihajata domači zasedbi Širom in ŠKM banda.

Πr kvadrat, Razstava sodobne kinetične keramike
Različne lokacije mestnega jedra Kranj
Odprtje: petek, 12. april, ob 18.00

Razstavni program @ Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj
Z izbranimi kinetičnimi deli iz svojega dolgoletnega ustvarjanja postavitev v Galeriji Prešernovih nagrajencev pripravi akademska kiparka Dragica Čadež, ena prvih, ki so se v Sloveniji posvečali skulpturi kot odprti formi. Na ogled bo kinetična instalacija nagrajenke Prešernovega sklada in akademske kiparke magistre Mojce Smerdu, ki je s svojimi deli odločilno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij. V ulični Mergentalerjevi galeriji pa bo s svojo zapisano besedo ambient ustvaril Marko Pogačnik.

Razstavni program @ Layerjeva hiša

V Galeriji Layerjeve hiše se predstavlja skupno delo Ane Haberman, keramičarke in antropologinje, ter Vesne Štih, oblikovalke tekstilij. Po Dravogradu in Vrhniki bo v Kranju razstavljena tretja v nizu razstav Rojstvo/Dotik, ki vzpostavljajo dialog med glino in tkanino. David Almajer v kavarni Layer razstavlja fotografije raznolikih glazur pod mikroskopom, ki ustvarjajo nepoznane skrivnostne vzorce. Glazure Almajer opremi z natančnimi lokacijami, kje v naravi so prisotne. Eva Berce pa v galerijo Mahlerca s postavitvijo unikatnih keramičnih luči oblikuje eno samo veliko toplo svetlobno telo ob terasi hiše.

Sladke koreninice
Program delavnic gline, primernih tudi za nevidne skupine
Različne lokacije v Kranju
8. do 20. april

Širom v Layerjevi hiši
Stolp Škrlovec
12. april, ob 20. uri
Vstopnina: 4 eur

ŠKM banda v Layerjevi hiši
Stolp Škrlovec
19. april, ob 20. uri
Vstopnina: 4 eur

Program Festivala Kroginkrog po dnevih:
http://bit.ly/kroginkrog

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.