Kaj dogaja
54 ogledov

Kroginkrog

DIY barvana keramika Žurnal24 main
Na več lokacijah v Kranju bo od 6. do 20. aprila potekal Festival keramike Kroginkrog.

Kroginkrog se vrti okoli gline, sodobnih in tradicionalnih načinov uporabe keramike ter njene čutne zaznavnosti. Razstavni projekti predstavljajo širino v raziskovanju materiala in senzoričnih potencialov, s programom delavnic pa festival poudarja stik z glino. Aprilsko dogajanje v Kranju bodo zaokrožile skupinske delavnice na keramičnih vretenih in igre z ognjem s predstavitvijo načinov žganja v različnih pečeh, od rakuja, obvare, “rocket kilna” intradicionalne črne peke. Ustvarjalni program bo ob zaključku festivala popestrila kulinarična sobota, manjkalo pa ne bo tudi glasbe; v Stolp Škrlovec prihajata domači zasedbi Širom in ŠKM banda.

Πr kvadrat, Razstava sodobne kinetične keramike
Različne lokacije mestnega jedra Kranj
Odprtje: petek, 12. april, ob 18.00

Razstavni program @ Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj
Z izbranimi kinetičnimi deli iz svojega dolgoletnega ustvarjanja postavitev v Galeriji Prešernovih nagrajencev pripravi akademska kiparka Dragica Čadež, ena prvih, ki so se v Sloveniji posvečali skulpturi kot odprti formi. Na ogled bo kinetična instalacija nagrajenke Prešernovega sklada in akademske kiparke magistre Mojce Smerdu, ki je s svojimi deli odločilno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij. V ulični Mergentalerjevi galeriji pa bo s svojo zapisano besedo ambient ustvaril Marko Pogačnik.

Razstavni program @ Layerjeva hiša

V Galeriji Layerjeve hiše se predstavlja skupno delo Ane Haberman, keramičarke in antropologinje, ter Vesne Štih, oblikovalke tekstilij. Po Dravogradu in Vrhniki bo v Kranju razstavljena tretja v nizu razstav Rojstvo/Dotik, ki vzpostavljajo dialog med glino in tkanino. David Almajer v kavarni Layer razstavlja fotografije raznolikih glazur pod mikroskopom, ki ustvarjajo nepoznane skrivnostne vzorce. Glazure Almajer opremi z natančnimi lokacijami, kje v naravi so prisotne. Eva Berce pa v galerijo Mahlerca s postavitvijo unikatnih keramičnih luči oblikuje eno samo veliko toplo svetlobno telo ob terasi hiše.

Sladke koreninice
Program delavnic gline, primernih tudi za nevidne skupine
Različne lokacije v Kranju
8. do 20. april

Širom v Layerjevi hiši
Stolp Škrlovec
12. april, ob 20. uri
Vstopnina: 4 eur

ŠKM banda v Layerjevi hiši
Stolp Škrlovec
19. april, ob 20. uri
Vstopnina: 4 eur

Program Festivala Kroginkrog po dnevih:
http://bit.ly/kroginkrog

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.