Kaj dogaja
171 ogledov

Razstava Plečnikove tržnice

ljubljanska tržnica
Od 6. junija in vse do 11. oktobra 2020 bo v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekala arhitekturna razstava Plečnikove tržnice. Vstopnina znaša šest evrov, znižana cena pa je štiri evre. Možen je tudi nakup družinske vstopnice v vrednosti 14 evrov.

Plečnikova hiša se vrača z novo občasno razstavo o izjemnosti arhitekturnega načrtovanja ter mojstrstvu obrtniške izvedbe izgradnje Plečnikovih tržnic. Razstava, ki jo avtorsko podpisuje Irena Vesel iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ponuja nekatere nove uvide v sicer skrite detajle arhitekture osrednje ljubljanske tržnice. Pri tem izstopajo najrazličnejše oblike betonskih strešnikov (kar 27!), ki prekrivajo enokapno streho pokritih tržnic in za katere je bilo potrebno izdelati ustrezne replike.

Izjemnost sodelovanja med arhitektom in gradbeniki poudarja tudi kustosinja razstave in Plečnikove hiše, Ana Porok: "Plečnik je seveda avtor načrtov za celovito ureditev območja tržnic, sama izvedba pa je zahtevala pomoč mnogih izkušenih stavbenikov in mojstrov različnih obrti, ki so arhitektove ideje znali in zmogli izvesti. Posamezni izjemno dovršeno izvedeni detajli vzbujajo občudovanje še danes in prav na te mnogokrat prezrte detajle in na problematiko njihovega ohranjanje opozarja ta razstava."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plečnik se je dolgo časa ukvarjal z zamislijo o ureditvi prostora od Kresije do Zmajskega mostu. Razmišljal je tudi o ureditvi Vodnikovega in Pogačarjevega trga in tako je leta 1932 izdelal projekt za novi Magistrat na Vodnikovem trgu, načrtoval je nov upravni center tik ob stolnici. Mestna občina Ljubljana z županom dr. Adlešičem pa je dala prednost ureditvi novih mesarskih tržnic tik ob Ljubljanici, med stavbo Kresije in Zmajskim mostom, načrtovali pa so še povezavo z nabrežjem preko novega Mesarskega mostu. Prenova tržnic je bila nujno potrebna. Takratne mesarske barake in stojnice so bile v slabem stanju in so bile živo nasprotje mogočnim in lepim stavbam v središču mesta. Poleg tega so tržnico pestile nevzdržne higienske razmere in večkrat so videli, da se po nabrežju sprehajajo podgane. Vodstvo tržnic je čiščenje začelo leta 1936. Takrat je bilo med Kresijo in Zmajskim mostom postavljenih sto lesenih lop in barak, ki so jih začeli postopoma umikati. Mesarske lope so preselili v mestno lopo ob Mahrovi hiši, prodajalce cvetja pa na Tromostovje, ki je bilo zgrajeno leta 1932. Leta 1940 je mestni stavbenik Matko Curk po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika začel graditi nove tržnice. Plečnik je za njihovo gradnjo spretno izkoristil prazen prostor med drevoredom in Ljubljanico od Zmajskega mostu do Tromostovja. Zaradi vojne in pomanjkanja gradbenega materiala se je delo odvijalo zelo počasi, gradnja je potekala postopoma od leta 1940 do 1944. Foto: dokumentacija MGML in Matevž Paternoster

A post shared by plecnikova_hisa (@plecnikova_hisa) on

Plečnikove tržnice so sestavni del nominacije za Unesco z naslovom Ljubljana: brezčasna prestolnica po meri človeka v zasnovi Jožeta Plečnika, ki je bila v letošnjem letu oddana na Center za svetovno dediščino v Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.