Najboljše slovenske inovacije so zasejale uspeh

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je letos že osmič zaporedoma organizirala Slovenski forum inovacij (SFI), ki je potekal 12. in 13. novembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Pestro dogajanje je na osrednjo dvodnevno nacionalno prireditev o inovativnosti pritegnilo več kot tri tisoč obiskovalcev.
Oglej si celoten članek

V vseh teh letih se je Slovenski forum inovacij razvil v osrednji slovenski praznik inovativnosti. Za sodelovanje na njem se je letos prijavilo 127 inovacij, med njimi nekaj takšnih, ki predstavljajo novost tudi na svetovni ravni. Prireditev je obiskalo okrog tri tisoč obiskovalcev.

Največje slovenske inovacije v središču dogajanja

V središču dogajanja je bila razstava 45 najboljših slovenskih inovacij – javnosti se je predstavilo 34 izdelkov, devet storitev in dva poslovna modela. Vse najboljše inovacije so zbrane v dvojezičnem slovensko-angleškem Katalogu inovacij 2013, ki je na voljo tudi v elektronski različici.

Na dan odprtja je v avli Cankarjevega doma potekala slavnostna razglasitev najboljših inovacij po posameznih kategorijah. Foruma inovacij se je kot častni gost udeležil generalni direktor Direktorata za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji Daniel Calleja Crespo. Z državno sekretarko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrejo Kert in vršilcem dolžnosti direktorja agencije SPIRIT Slovenija Boštjanom Skalarjem ter drugimi pomembnimi gosti si je ogledal razstavni prostor slovenskih inovatorjev.

 Zmagovalne inovacije 8. Slovenskega foruma inovacij:

  • Prva najboljša inovacija 8. SFI - inovacija FLORIAN podjetja ATech d. o. o.
  • Druga najboljša inovacija 8. SFI - inovacija ECO COLORED GLASSRazvojnega centra eNeM Novi materiali d. o. o. 
  • Tretja najboljša inovacija 8. SFI - inovacija Sesalna enota v kapsuli podjetja Domel d. o. o.,
  • Posebno priznanje za najboljšo inovacijo Start-up podjetja - inovacija Ecocell - ionski grelnik podjetja AURORA 3M+ d. o. o.
  • Posebno priznanje za najboljšo inovacijo raziskovalno razvojne skupine - Razvojni center Jesenice d. o. o. – novacija Novo korozijsko odporno orodno jeklo za preoblikovanje plastike ACRONI T85 Oddelka jekel in tehnologij in podjetja Acroni d. o. o.
  • Posebno priznanje za najboljšo storitveno inovacijo -  inovacija Pedagoško zdravstveni model intenzivne obravnave otrok in mladostnikov v VZ Planina Vzgojnega zavoda Planina
  • Posebno priznanje za najbolj inovativen poslovni model/proces - inovacijo GoOpti – inteligentni transport potnikov podjetja TM Vista d. o. o. 
  • Posebno priznanje za odličnost uporabe ustvarjalnih industrij -  inovacija ILLUSION GLASS Razvojnega centra eNeM Novi materiali d. o. o.

Številne poslovne priložnosti in nova znanja

Dogodek pa ni le razstava inovacij, temveč ponuja številne druge poslovne priložnosti.  V dveh dneh prireditve se je v sklopu konferenčnega programa odvilo več kot 30 delavnic, predavanj in okroglih miz. Pred poslušalci se je zvrstilo več kot 70 govorcev.

Večina dogodkov je pritegnila številne udeležence, podjetja pa so še posebno zanimanje pokazala za predstavitev Programa za spodbujanje razvoja novih produktov v letih 2013–2015 (Program RNP 2013).  Agencija SPIRIT Slovenija je 25. oktobra 2013 v Uradnem listu objavila javno povabilo podjetjem za sodelovanje v programu, ki podjetjem namenja 30 milijonov evrov za razvoj novih produktov. Predstavitve se je udeležilo več kot 150 obiskovalcev.

Obiskovalcem Foruma inovacij vsako leto ponujajo tudi možnost brezplačnega svetovanja. Poslovno intehnološko stičišče je namenjeno poslovnemu in tehnološkemu svetovanju potencialnim podjetnikom, podjetjem v rasti, inovatorjem in vsem, ki želijo uresničiti poslovni izziv ali podjetniško priložnost. V obeh stičiščih je sodelovalo več kot 50 strokovnjakov z različnih področij, kar je za podjetnike in inovatorje pomenilo edinstveno priložnost, da brezplačno sodelujejo v različnih 60-minutnih svetovalnih srečanjih. V obeh dneh so na dogodku opravili več kot 150 ur brezplačnih svetovanj.

 Letošnja novost – Virtualni crowdfunding

Novost letošnjega Foruma inovacij je bil Virtualni crowdfunding, na katerem so za najboljšo inovacijo glasovali obiskovalci dogodka.  Z glasovalnimi listki so izrazili mnenje, koliko sredstev bi namenili v podporo posamezni inovaciji. Vmesni rezultati tako imenovanega Virtualnega crowdfundinga so bili večkrat na dan objavljeni prek LCD-zaslonov v avli Cankarjevega doma.

Skupno je bilo oddanih 635 glasovnic in podeljenih 477.400 virtualnih evrov. Skupni zmagovalec po mnenju obiskovalcev je inovacija Izoterm kritina podjetja SVS-sistemi d.o.o., ki je v obeh dneh zbralo 54.400 virtualnih evrov.

Organizator Slovenskega foruma inovacij je SPIRIT Slovenija, javna agencija za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.