Pomoč šibkim pri plačilu položnic za ogrevanje in elektriko je koalicija zavrnila

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Odbor za delo je v DZ obravnaval predlog opozicijskega zakona, na podlagi katerega bi socialno šibka gospodinjstva dobila 150 evrov energetskega dobropisa kot pomoč pri plačilu položnic za elektriko in energente za ogrevanje
Oglej si celoten članek

Odbor zakona ni podprl, vsi koalicijski poslanci so glasovani proti, je pa podprl sklep, na podlagi katerega vlado pozivajo, da svoj zakon za rešitev te problematike pripravi najkasneje v 15 dneh. 

Opozicijske stranke so že decembra lani v parlamentarno proceduro vložile predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine. Danes je na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide potekala druga obravnava zakonskega predloga, ki je odziv na trenutno stanje višjih cen energentov. 

Do pomoči bi bilo upravičenih približno 300.000 državljanov

Namen zakona je preprečevanje energetske revščine in uvedba energetskega dobropisa oziroma vavčerja v višini 150 evrov za socialno ogrožene. Tako bi, kot je v razpravi večkrat poudaril Soniboj Knežak (SD), pomagali približno 300.000 najbolj ogroženim, ki ne zmorejo plačevati vse višjih položnic za elektriko in ogrevanje, pa naj se ogrevajo z zemeljskim plinom, daljinsko toploto, drvmi, peleti, kurilnim oljem.

Ogrevanje Cene plina podirajo rekorde, najbolj na udaru ta gospodinjstva

Do vavčerja, bi bili upravičeni tisti, ki so v decembru 2021 prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, upravičenci nadomestil po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov, upravičence, ki prejemajo veteranski dodatek kot edini prejemek, upravičence, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek po zakonu, ki ureja vojne invalide, družinske pomočnike po zakonu, ki ureja socialno varstvo, upravičence do starševskega dodatka, upravičence do dodatka za nego otroka in materinskega oziroma starševskega nadomestila katerih nadomestilo ni višje od minimalne plače ter upravičence do delnega plačila za izgubljeni dohodek po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke. Do energetskega dobropisa bi bili upravičeni tudi starši oziroma skrbniki, ki so upravičenci do otroškega dodatka do vključno 6. dohodkovnega razreda po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, in sicer za vsakega otroka po 40 evrov. 

Zamujamo, vlada pa ni predlagala nobene rešitve

V razpravi so opozicijski poslanci poudarjali, da je vsem naštetim skupinam treba pomagati takoj, saj smo sredi zime, položnice za ogrevanje pa so vse višje. „Zakon je operativen, jasen in njegovi učinki so lahko hitri, ljudem, ki so v vse večji stiski, se lahko pomaga takoj,“ je v imenu predlagatelja poudaril Soniboj Knežak. 

Odgovorne vlade v EU so se na stanje na trgu energentov odzvale že novembra, sprejele ukrepe in pomagale svojim državljanom. "Pri nas se že od jeseni pogovarjamo o ukrepih in pomoči, pa vlada še zdaj ni predlagala nobene rešitve. Zamudili smo pri pomoči, še več, vlada je agenciji za energijo dovolila, da je s 1. januarjem povišala ceno omrežnine za 14 odstotkov,“ je bil kritičen Knežak. 

Do ne ukrepanja vlade so bili kritični tudi drugi opozicijski poslanci, Edvard Pavlič (LMŠ), je spomnil, da je minister Jernej Vrtovec oktobra na to temo celo zavajal, ko je državljane na novinarski konferenci miril, da so cene energentov v Sloveniji stabilne, kar zadeva cen elektrike in zemeljskega plina smo na varni strani. 

Ni še konec! Vedno nove podražitve, to ogrevanje je za 40 odstotkov dražje

Statistika je kasneje potrdila, da so bile že oktobra cene na letni ravni višje od 15 do 50 odstotkov, odvisno od energenta, v naslednjih treh mesecih pa so dodatno eksplodirale, ukrepov vlade pa še vedno ni. Le izjave, zamenjajte dobavitelja, niso dovolj, je poudaril, saj nekateri dobavitelja celo ne morejo zamenjati, je dodal. 

Vlada naj bi pomagala več državljanom

Na drugi strani pa poslanci koalicije sprejemu zakona nasprotujejo, kar utemeljujejo s tem, da vlada pripravlja bolj celovit zakon, ki bo naslovil to vprašanje. Da je zakon v pripravi in lahko pričakujemo energetske vavčerje je sicer pred časom potrdil tudi minister Vrtovec, kdaj bo in kaj v resnici prinaša, pa ni znano. 

Več je o tem danes povedal poslanec iz vrst NSi, Aleksander Reberšek. Vladni predlog naj bi zajel precej več upravičencev do solidarnostnega dodatka, skupaj naj bi jih bilo, kot je poudaril, kar 516.000. Do dodatka naj bi bili po vladnem predlogu upravičeni vsi upokojenci, ki prejemajo manj kot 732 evrov pokojnine, teh je nekaj manj kot 300.000. Dodatek naj bi dobilo 48.000 upravičencev ki prejemajo varnostni dodatek, približno 139.000 tistih, ki prejemajo otroški dodatek do 6. dohodninskega razreda in približno 36.000 velikih družin.

Minister Vrtovec razmišlja tudi o znižanju omrežnine, je še razkril Reberšek, opoziciji pa očital, da je njihov zakon le predvolilni PR. 

Slovenija Stanovalce pričakalo neprijetno sporočilo: Za ogrevanje kar trikrat več Slovenija Tudi cene obnovljivih virov energije so precej višje

Vlada opozicijskega predloga zakona ne podpira, saj pripravlja poseben predlog zakona, ki bo v celoti odgovoril na razmere in potrebe državljanov, zato predloga tega zakona ne podpira. Kot je v razpravi dodal državni sekretar Cveto Uršič, bo za obravnavo na vladi pripravljen zakon, ki bo problematiko naslovil veliko bolj celostno. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 06:38 21. Januar 2022.

    Dosti velika SRAMOTA za TAAAAKO napredno demokratično in gospodarsko državo da mora svojim državljanom dajati SOCIALNO POMOČ za preživetje

  • 06:11 21. Januar 2022.

    Tocno tako kot je napisal pravicnik77. Ljudem se ne splaca delat ker dobijo vec ugodnosti ce so na socialni. Na …

  • 05:15 21. Januar 2022.

    Ta politika je obup, tisti ki lahko preživi in dela naj dela tisti ki pa sedi in se smeji doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.