To hišo bi kupil le zato, da jo porušim

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Ameriški umetnik Doug Aitken je hišo Mirage oblikoval iz ogledal, tako da se v njej zrcali okoliška narava. Zaradi nevarnosti, da bi se vanjo zaletavale ptice, je hiša deležna veliko kritik.
Oglej si celoten članek

Hišo, ki stoji v švicarskih Alpah, nekje nad Gstaadom, je popolnoma zlita z naravo okoli nje. Videti je kot okvir za sliko narave, v trenutku, ko zapiha veter ali mimo nje letijo ptice, pa postane živa slika, ki odraža gibanje okoli nje. Odseva spomladanske oblake, zeleno poletno travo in zimsko zasneženo pokrajino.  

Foto: instagram

Čeprav je zelo posebna, pa ljubitelji ptic nad njo niso navdušeni. Prav nasprotno, veliko jih je izrazilo zaskrbljenost, ker je za ptice lahko nevarna. Zaradi odsevov ogledal je velika verjetnost, da se ptice v stene lahko zaletijo. 

Presežek Takšne arhitekture v naši bližini ne vidimo pogosto

Kritiki so se odzvali na družbenih omrežjih. Eden od njih je tako napisal: „Dragi arhitekt, oblikovalec in lastnik, če želiš, da se hiša zlije z okolico, jo zgradi iz kamna in z zeleno streho. Takšna bi bila veliko lepša za uboge ptice. Ta pa je past za vse kar leti v bližini. Če bi bil bogat, bi jo kupil samo zato, da jo zrušim.“

Foto: Instagram „Koliko stanejo ogledala? Vprašam, ker bo njihova zamenjava zelo draga, potem, ko se bodo uboge ptice zaletavale vanja,“ je dodal drugi. 

Arhitektura Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih

Lastnik hiše pa v pogovoru za Dezeen odgovarja, da so pri načrtovanju hiše upoštevali vse zahteve, s katerimi so zagotovili, da bodo ptice hišo videle. 

Foto: Instagram „Pri gradnji smo sodelovali z švicarskim društvom za zašito ptic, zato smo na fasado dodali vodoravne črne črte na vsake tri centimetre, da bi ptice hišo lahko videle in se ji izognile. S tem smo preprečili, da bi se zaletele vanjo.“  

Foto: Instagram Vendar mnogi še vedno niso prepričani, da je to dovolj za zaščito lokalnih ptic. Eden od njih je komentiral, da „težko verjame, da se ptice v hišo ne zaletavajo, saj se zaletijo celo v okna moje hiše, ki niso odsevna, na njih imam nalepke in okvir, ki deli steklo.“

Kaj je narobe? Čeprav so stanovanja kupili, lastniki v njih ne želijo živeti


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:32 27. April 2021.

    hm, tričetrt bizgcev v svoja domovanja vgrajuje ogrome steklene površine da bi greli svoje domovanje, tuki pa sred švice dajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.