Pod streho > Nepremičnine
26735 ogledov

To hišo bi kupil le zato, da jo porušim

hiša z ogledali Instagram
Ameriški umetnik Doug Aitken je hišo Mirage oblikoval iz ogledal, tako da se v njej zrcali okoliška narava. Zaradi nevarnosti, da bi se vanjo zaletavale ptice, je hiša deležna veliko kritik.

Hišo, ki stoji v švicarskih Alpah, nekje nad Gstaadom, je popolnoma zlita z naravo okoli nje. Videti je kot okvir za sliko narave, v trenutku, ko zapiha veter ali mimo nje letijo ptice, pa postane živa slika, ki odraža gibanje okoli nje. Odseva spomladanske oblake, zeleno poletno travo in zimsko zasneženo pokrajino.  

hiša z ogledali | Avtor: instagram instagram

Čeprav je zelo posebna, pa ljubitelji ptic nad njo niso navdušeni. Prav nasprotno, veliko jih je izrazilo zaskrbljenost, ker je za ptice lahko nevarna. Zaradi odsevov ogledal je velika verjetnost, da se ptice v stene lahko zaletijo. 

Villa Kuk Presežek Pod streho Takšne arhitekture v naši bližini ne vidimo pogosto

Kritiki so se odzvali na družbenih omrežjih. Eden od njih je tako napisal: „Dragi arhitekt, oblikovalec in lastnik, če želiš, da se hiša zlije z okolico, jo zgradi iz kamna in z zeleno streho. Takšna bi bila veliko lepša za uboge ptice. Ta pa je past za vse kar leti v bližini. Če bi bil bogat, bi jo kupil samo zato, da jo zrušim.“

hiša z ogledali | Avtor: Instagram Instagram
„Koliko stanejo ogledala? Vprašam, ker bo njihova zamenjava zelo draga, potem, ko se bodo uboge ptice zaletavale vanja,“ je dodal drugi. 

Sodobna hiša Arhitektura Pod streho Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih

Lastnik hiše pa v pogovoru za Dezeen odgovarja, da so pri načrtovanju hiše upoštevali vse zahteve, s katerimi so zagotovili, da bodo ptice hišo videle. 

hiša z ogledali | Avtor: Instagram Instagram
„Pri gradnji smo sodelovali z švicarskim društvom za zašito ptic, zato smo na fasado dodali vodoravne črne črte na vsake tri centimetre, da bi ptice hišo lahko videle in se ji izognile. S tem smo preprečili, da bi se zaletele vanjo.“  

hiša z ogledali | Avtor: Instagram Instagram
Vendar mnogi še vedno niso prepričani, da je to dovolj za zaščito lokalnih ptic. Eden od njih je komentiral, da „težko verjame, da se ptice v hišo ne zaletavajo, saj se zaletijo celo v okna moje hiše, ki niso odsevna, na njih imam nalepke in okvir, ki deli steklo.“

zeleni nebotičniki Kaj je narobe? Pod streho Čeprav so stanovanja kupili, lastniki v njih ne želijo živeti


 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:32 27.april 2021.

    hm, tričetrt bizgcev v svoja domovanja vgrajuje ogrome steklene površine da bi greli svoje domovanje, tuki pa sred švice dajo špegu, da ja nič toplote ne pride v bajto. upam da bo svis army imela ene tankovske vaje tam okol, ...prikaži več pa da bojo tankisti podobne branže kot italijanski, pa bodo malo falili. no tokrat naj v sredo.. do bo mir sredi narave. lahk pa pridejo tud v SI, je tud tlle neki bajt za odstrel.