Ideje za izlete med velikonočnimi pazniki

Foto: Profimedia Otrok na izletu Foto: Borut Lozej Divaška jama Foto: A. Š. Škocjanski zatok Foto: A. Š. Škocjanski zatok Foto: T. S. Velika Planina Foto: Jošt Gantar za TIC Moravske Toplice Pot užitka Foto: Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje Dravska pot Foto: Turizem Kranjska Gora Kolesarska pot po Kranjski Gori Foto: Nika Hölzl Praper, arhiv RRA Koroška Kolesarska pot Mislinjski dolini Foto: Profimedia pirhi
Dars je že objavil prva opozorila za močno povečan promet med velikonočnimi prazniki, zato namesto na morje, svoje najdražje raje peljite na kakšen krajši izlet v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Slovenija je polna odličnih destinacij za enodnevne izlete. Pogosto pozabimo, kateri biseri se skrivajo v naši državi in se raje odpravimo na izlet ali dopust čez mejo. Zbrali smo nekaj odličnih destinacij za enodnevne izlete po slovenskih destinacijah, ki vas ne bodo razočarale.

S kolesom naokrog

Foto: Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje Dravska pot Slovenija postaja vedno bolj priljubljena destinacija za domače in tuje kolesarje. Po naših pokrajinah se vije kar nekaj odličnih kolesarskih poti, ki jih lahko obiščemo. Verjamemo, da jih še niste vse obiskali, kaže pa tudi, da nam bo vreme med velikonočnimi prazniki za take izlete naklonjeno. Dravska pot, koroška "Štrekna", Pot užitka v Prekmurju in kolesarska steza od Mojstrane do Kranjske Gore – to so le nekatere dobro pripravljene kolesarske poti, ki vas bodo vodile mimo naravnih in kulturnih znamenitosti.

Doživetje Doživetje v štirih državah

Štrekna Je to infrastrukturno najbolje urejena pot v Sloveniji?

ČUDOVITO Če še ne uživate v kolesarjenju, po obisku te poti zagotovo boste

Široka ponudba Ljubitelji kolesarstva, te poti ne smete spregledati

Žafrani kamor seže pogled

Pravo spomladansko vzdušje boste doživeli na Veliki Planini, kjer se je skoraj ves sneg že stopil in se tako umaknil pravemu morju žafranov. Kdor  ni takoje fizično slabše pripravljen, a si vseeno želi v hribe, se bo lahko na Veliko Planino zapeljal s pomočjo gondole in sedežnice, ki goste pripelje do samega vrha. Obiščite pastirsko naselje in uživajte v domačih mlečnih dobrotah, ustavite se pri okrepčevalnici na Zelenem robu in poskusite tradicionalne slovenske jedi ter odpravite se na daljši sprehod po zelenih pašnikih.

Foto: T. S. Velika Planina

Raj za "Instagramerje" Obiščite morje žafranov

Obiščite največje slovensko polslano mokrišče

Foto: A. Š. Škocjanski zatok Škocjanski zatok, le kilometer in pol oddaljenem od Kopra, je  največje polslano mokrišče pri nas. Na 122 hektarjih se razprostira naravni rezervat z opazovalnicami polnih informativnih tablic, izjemnim številom različnih ptičjih vrst (v zadnjim desetletju so ornitologi našteli kar 245 vrst), učno potjo, barom in trgovinico. Rezervat je tudi zelo primeren za družine, saj je sprehajanje po rezervatu nezahtevno.

Popotnik Škoda, ker ne živim kje bližje

Pogosto spregledan kraški biser

Postojnsko in Škocjansko jame pozna prav vsak Slovenec, poleg njih pa imamo na krasu še veliko število manjših jam, ki so pogosto spregledane. Eden najlepših kraških biserov je Divaška jama, ki jo je obiskal že avstro-ogrski prestolonaslednik princ Rudolf in avstrijski psihoanalitik Sigmund Freud. Freuda je poleg jame zanimal predvsem vaški posebnež Gregor Žiberna, ki je jamo odkril leta 1884. Za obiskovalce je v Divaški jami urejen kar kilometer poti, videli boste velike dvorane z veličastnimi stalagmiti in stalaktiti.

Foto: Borut Lozej: Na kalvariji (Divaška jama) Na kalvariji - Divaška jama

Popotnik Slovenska jama, ki je zanimala celo Freuda

Edinstven kraj v Evropi

Obiščite srce Slovenije - GEOSS ali Geometrično središče Slovenije točko v Spodnji Slivni pri Vačah v občini Litija. Težiščna točka države, če si državo predstavljamo kot geometrijski lik, označuje spomenik in simbol Slovenije Knežji kamen. GEOSS je edino pravno uveljavljeno središče države v Evropi. "Je srce Slovenije, stičišče vseh Slovencev, ne glede na kakršno koli politično, versko ali drugo pripadnost," združevalno moč GEOSS opisuje društvo GEOSS, ki skrbi za ohranjanje spomenika. V bližini GEOSS lahko obiščite Kimovčev muzej starožitnosti, Dom GEOSS z zbirkami, Aleja ustvarjalnosti, Arheološka pot Vače in Pustolovski park GEOSS s plezalnimi potmi in orjaškim spustom.

Srce Slovenije Le en kraj v Sloveniji ima ta naziv

Kaj če vaši otroci nočejo na izlet?

Foto: Turizem Kranjska Gora Kolesarska pot po Kranjski Gori Psihoanalitično terapevtko Evo Kokol, psihologinjo Leo Beznik in zakonska in družinska terapevtka ter vzgojiteljica predšolskih otrok as. Dr. Lucijo Hrovat smo povprašali, kaj storiti ko otrok ne želi s starši na izlet. Svetovale so kar nekaj rešitev kako pravilno izbrati destinacijo, pripraviti otroka na izlet in kako se lahko starši vživijo v čustveni svet otroka.

 

Kaj storiti Kaj storiti: ko otrok noče s starši na izlet

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.