Popotnik
1702 ogledov

Obiščite morje žafranov

Velika Planina
1/5
T. S.
Za vikend nam vremenoslovci vsaj v soboto obljubljajo lepo vreme, zato vam predstavljamo izlet, ki vas bo s svojo pravljičnostjo očaral.

Velika Planina je bila od nekdaj priljubljen cilj za izletnike iz Gorenjske in Osrednje Slovenije, v zadnjih letih pa postaja znana tudi po vsem svetu kot pravljična destinacija dnevnih izletov. Planšarske koče, pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, krave, ki se sprehajajo po potkah in med kočami – ta pogled očara prav vsakogar.

Kolesarska pot Mislinjski dolini Štrekna Popotnik Je to infrastrukturno najbolje urejena pot v Sloveniji?

Najlepši pa je pogled na pastirsko vas in gore spomladi, ko pašnike prekrijejo vijolični žafrani, v nekaterih dolinah pa se nahaja še sneg. Takrat se počutimo kot v pravljici, ki so jnam jo pripovedovale naše babice in dedki.

Velika Planina | Avtor: T. S. T. S.

Prednost Velike Planine je, da jo lahko obiščejo tudi tisti, ki si želijo v hribe, a imajo premalo kondicije za dolg vzpon. Nihalka, ki se nahaja na cesti do izvira Kamniške Bistrice, namreč goste pripelje na višino 1.412 metrov nadmorske višine, nato lahko presedejo na sedežnico, ki jih zapelje na sam vrh Planine.

Velika Planina | Avtor: T. S. T. S.
Veliko možnosti za sprehode in daljše pohode

Na spletni stran Velike Planine so zapisali, da priporočajo vzpon z nihalko, nato pa sprehod do Gostišča Zeleni Rob. Pot se zmerno dviguje in vam bo vzela približno 45 minut. Nato sledite tablam z napisom Mala planina, kjer se nahaja pastirsko naselje in kapela Marije Snežne. Tam si lahko ogledate originalne planšarske koče in preizkusite domače mlečne dobrote.

Divaška jama Popotnik Slovenska jama, ki je zanimala celo Freuda

Če želite Veliko Planino osvojiti brez pomoči nihalke, na spletni strani hribi.net priporočajo vzpon iz Stahovice. Iz Kamnika pot nadaljujete v smeri Kamniške Bistrice, okoli 50 metrov za tovarno Calcit se nahaja večje parkirišče, kjer lahko pustite avto. Nato se sprehodite nekaj metrov nazaj po cesti, kjer boste videli asfaltirano pot, ki se nasproti tovarne Calcit dviga proti sv. Primožu nad Kamnikom. Na Veliko Planino vas bodo usmerile table po poti. Vzpon do vrha Velike Planine (Gradišče) vam bo vzel približno tri ure in pol.

Velika Planina | Avtor: T. S. T. S.

Postani popotnik in raziskuj svet z nami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice