Popotnik
1539 ogledov

Kaj storiti: ko otrok noče s starši na izlet

Otrok na izletu
Vprašajte se, kaj načrtovan izlet pomeni otroku ...

"Če so otroci nezainteresirani za predlagano obliko počitnic, tam najbrž ne najdejo nič zanimivega. Največkrat je to v primeru, ko so počitnice namenjene zgolj staršem, otrok pa pač mora iti zraven," opisuje psihoanalitična psihoterapevtka Eva Kokol.

Obenem pojasnjuje, da se zaradi potrebe po sprostitvi starši včasih tudi tako odločijo, ampak tu po njenem mnenju ne gre za prepričevanje otrok in njihovo ubogljivost: "Tu je potrebna iznajdljivost staršev, da poskusijo tudi na takšnih počitnicah najti stvari, v katerih bo otrok užival." 

hribi planine sneg vreme | Avtor: Profimedia Profimedia
Staršem svetuje, da skupaj z otroki najdejo kaj skupnega, skupaj določijo destinacijo in povprašajo otroka, kaj bi si želel izkusiti: "Prikazovanje sveta in njegovih zanimivosti je predvsem starševa naloga."

Če pa otrok vedno dobi, kar hoče, ga bodo vedno zanimale le njegove potrebe in želje: "Tu pa ni težava v otroku, pač pa v vzgoji."

Ugotovite, kaj je vzrok

"Najprej se moramo vprašati ali je za otroka to, kar načrtujemo prenaporno. Ali si morda želi malo oddiha od vsega, ali morda potrebuje mir in čas sam s sabo, morda je otrok toliko star, da mu je nerodno in povsem odveč hoditi z nami naokoli," svetuje psihologinja Lea Beznik, ki med drugim vodi center Platea, kjer svetuje staršem, otrokom in mladostnikom.

V primeru, da ugotovimo kaj je vzrok, da noče z nami in bo v primeru da bo doma, samo pred televizijo ali računalnikom, pa je potrebno na jasen, samozavesten in odločen način povedati, da razumemo, da se mu v tem trenutku zdi to odveč, a da smo se odločili, da gremo vsi skupaj. - Lea Beznik

Nato lahko po njenem nasvetu otroka vprašate, ali je jezen na vas in mu ta čustva dovolite. Po njenih besedah starši ne smejo biti užaljeni in komentirati v smislu: "Vse naredim zate, ti pa se tako obnašaš." 

Pojasnjuje, da ima otrok pravico, da čuti kar čuti: "In namesto, da smo prizadeti, ker otrok noče z nami, je bolje, da se malo potrudimo in se poskušamo otroku približati, se obnašati in govoriti tako, da bo naslednjič šel raje. Če bomo celo pot komentirali, kako grdo se drži in mu pridigali, ga spraševali o šoli in izlet izkoristili za to, da mu govorimo kako in kaj bo moral, tudi naslednjič ne bo imel prav veliko volje in želje, da gre z nami."

Nova Gorica EPK 2025 Popotnik Nova Gorica in Gorica skupno v boj za Evropsko prestolnico kulture 2025

Pomemben je odnos starša in otroka

"Predvsem je pomembno, kakšen odnos ima starš z otrokom že od rojstva," pojasnjuje as. dr. Lucija Hrovat, zakonska in družinska terapevtka ter vzgojiteljica predšolskih otrok.

Če se otrok čuti pripadnega in povezanega, bo po njenih besedah lažje šel s starši, četudi mu destinacija ni ravno pri srcu: "Ker si želi biti z njimi."

Starši pa morajo seveda del pozornosti posvetiti tudi temu, da je izbira destinacije starostno primerna tudi za njihovega otroka ne samo za njihove želje. - As. dr. Lucija Hrovat

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.