Popotnik
95 ogledov

Nova Gorica in Gorica skupno v boj za Evropsko prestolnico kulture 2025

Nova Gorica
Na seji sveta severnoprimorske regije so župani ponovno potrdili, da se strinjajo s sodelovanjem pri kandidaturi, ki jo pripravljata Nova Gorica in Gorica za Evropsko prestolnico kulture 2025.

V kratki predstavitvi projekta kandidature je Neda Rusjan Bric povedala, da si ne zna predstavljati tega projekta brez sodelovanja vseh severnoprimorskih občin ter občin na italijanski strani Goriške.

"To je enoten prostor, že sedaj tako povezan, da lahko tako obsežen projekt pripravimo le skupaj. Skupni so nam ne le problemi tega prostora, pač pa tudi priložnosti in dobre stvari," je povedala in dodala, da je dokaz tega Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS). Slednje je eno tistih, ki v evropskem prostoru ne le obstaja, pač pa tudi resnično deluje.

Gre predsem za snovanje novih projektov

V Mestni občini Nova Gorica skupaj z Gorico trenutno pripravljajo program EPK, ki ga morajo do konca leta predložiti vladi. Ta bo izmed prijavljenih kandidatov izbrala nekaj finalistov, ki bodo morali pripraviti še finančni načrt in druge potrebne dokumente. Kandidaturo za EPK 2025 je sicer napovedalo več slovenskih mest.

Triglav Srce Slovenije Popotnik Le en kraj v Sloveniji ima ta naziv

"Kandidatura za EPK je pomembna predvsem zato, ker gre za snovanje novih projektov, dolgotrajno zasnovanih projektov, ki bodo obstali tudi po zaključeni EPK. Videla sem več mest, ki so bila EPK ali so le kandidirala za ta naziv in prav vsa po zaključku niso bila več ista kot poprej," je povedala Neda Rusjan Bric.

Župane severnoprimorskih občin je zanimalo predvsem, koliko bodo za projekt iz svojih proračunov prispevati občine. Koordinatorka projekta je pojasnila, da v tem trenutku ne potrebujejo denarja, pač pa motivirane člane razširjene organizacijske ekipe s svojimi idejami in predlogi. Šele tedaj, ko bo kandidatura Nove Gorice prišla v finale izbora, bo potrebno rezervirati sredstva.

V kratkem pa bo pripravljen tudi logotip projekta, ki ga bodo lahko uporabljale tudi vse kulturne institucije in dogodki, s katerimi bodo posamezne severnoprimorske občine sodelovale v projektu EPK 2025.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.