Popotnik
1176 ogledov

Le en kraj v Sloveniji ima ta naziv

Triglav Profimedias
"Je srce Slovenije, stičišče vseh Slovencev, ne glede na kakršno koli politično, versko ali drugo pripadnost."

GEOSS ali Geometrično središče Slovenije je točka v Spodnji Slivni pri Vačah v občini Litija. Težiščna točka države, če si državo predstavljamo kot geometrijski lik, označuje spomenik in simbol Slovenije Knežji kamen. Pomnik, ki ga je oblikoval Marjan Božič na območju Spodnje Slivne stoji vse od leta 1982. V spomenik je vklesano besedilo slovenske himne, nanj je pritrjen slovenski grb, označeni pa so tudi strani neba (S, J, V, Z). Za ohranjanje GEOSS skrbi društvo, ki organizira različne prireditve in si prizadeva za obogatitev območja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anže Štimac (@omgitsanze) on

Posebnost v Evropi

GEOSS je edino pravno uveljavljeno središče države v Evropi. "Je srce Slovenije, stičišče vseh Slovencev, ne glede na kakršno koli politično, versko ali drugo pripadnost," so zapisali na spletni strani društva GEOSS. Pomniku GEOSS se je čez leta pridružilo še nekaj spomenikov.

GEOSS je zasnovan kot domoljubni vseslovenski projekt, simbol slovenstva, večstoletnega prizadevanja za obstoj in razvoj ter zakoreninjenost Slovencev na tem prostoru. – Društvo GEOSS

Ljubljana Nemški dokumentarec Popotnik "Majhne Benetke" - metropola Balkana

Severno od pomnika GEOSS je bil postavljen spomenik Rodoljubu, posvečen udeležencem osamosvojitvene Vojne za Slovenijo. Južno od pomnika so bile dodane štirje spomeniki in plošče enake višine – prvi grb Socialistične republike Slovenije, današnji grb Republike Slovenije, plošča z napisom Živimo in gospodarimo na svoji zemlji in plošča z datumom sprejema v Organizacijo združenih narodov in datumom sprejema Slovenije v Evropsko unijo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojan Buzzi (@bojanbuzzi) on

Na severni strani pomnika je bila leta 1981 zasajena lipa, postavljenih pa je bilo tudi šest kovinskih drogov, na katerih plapola šest zastav – Slovenije, EU, Občine Litija, ZVVS, Združenja Sever in GEOSS. V sklopu GEOSS md drugim deluje tudi Kimovčev muzej starožitnosti, Dom GEOSS z zbirkami, Aleja ustvarjalnosti in Arheološka pot Vače.

Pred nekaj leti je nedaleč od GEOSS nastal tudi Pustolovski park GEOSS s plezalnimi potmi in orjaškim spustom. Z obiskom pustolovskega parka lahko nadgradite izlet do pomnika GEOSS, saj je park zanimiv tako za otroke kot odrasle.

Osojnica Bled Turistična vodnica Popotnik "Vsi so presenečeni nad lepoto dežele, a kaj več od tega ne."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.