V najbolj podcenjeno mesto v Sloveniji

Foto: Žurnal24 Velenjsko jezero Foto: Zurnal24 foto vlak Foto: Zurnal24 foto vlak
V letošnjem letu so pravi hit postali pikniki v naravi, ki si jih lahko s košaro v roki organiziramo kar sami. V naslednjih nekaj tednih bomo tako predstavili nekaj idej, kamor se na piknik lahko pripeljemo z vlakom in posnamemo fotografijo, ki bo navdušila vse ljubitelje pohajkovanj.
Oglej si celoten članek

Tokrat ponujamo predstavitev in idejo za izlet z vlakom v kraj z našo največjo termoelektrarno, ki še vedno zbuja ogromno prahu. Šoštanj je v javnosti dostikrat podcenjen, le malo ljudi na primer ve, da je v manjšem mestu, ki se nahaja ob reki Paki na zahodnem delu Šaleške doline, najglobje jezero v Sloveniji. To se na vzhodnem robu mesta razpostrira na 72 hektarih in v globino meri 85,5 metra. Razen redkih pogumnih domačinov se v njem ne kopa veliko ljudi, je pa primerno predvsem za lovljenje sončnih žarkov, uživanje in tudi sprehajanje. In prav tako smo ga tokrat 'izkoristili' tudi mi.

Foto: Žurnal24 Šoštanjsko jezero

ideja Naravna osvežitev v osrčju narave

Umetno jezero, imenovano Družmirsko ali Šoštanjsko jezero, je za razliko od sosednjega Velenjskega jezera manj poznano in posledično dosti manj oblegano. Ko se obrnemo stran od visokih zgradb TE Šoštanj, jezero ponuja prav lepo panoramo. Ob njem se nahaja še Ribiška koča z okrepčevalnico, kjer lahko v družbi hrane in pijače na ležalniku na travi še dodatno uživamo v kulisi. Od tod je speljana tudi Trška planinska pot, ki ima pet kontrolnih točk in jo je mogoče prehoditi v približno petih urah.

Z VLAKOM NA PIKNIK V družbi jelenov in narave

Včasih pomembnejši od Velenja

Foto: Zurnal24 foto vlak Do mesta smo se sicer pripeljali z vlakom, ki nas pripelje povsem v center. Da bomo kmalu prispeli na našo ciljno destinacijo, nas že od daleč opozarjajo dimniki in hladilniki največje Termoelektrarne Šoštanj. 

Šoštanj je bil nekdaj pomembnejši kraj od sosednjega Velenja, kar je razvidno iz srednjeveške zasnove središča s trgom in nekdanjo občinsko hišo, ki jo krasi stolpna ura. V starem mestnem jedru si lahko ogledamo stavbo Tovarne usnja Šoštanj, ki je prenehala z delovanjem leta 1999, Mestno galerijo Šoštanj, kjer se program kiparskih, fotografskih, likovnih in etnoloških razstav menja mesečno ter se prilagaja različnim dogodkom in prireditvam in kip sv. Marije Roženvenske, ki so ga postavili v spomin na poplave pred 2. svetovno vojno. Prav tako lahko obiščemo Kulturni dom, graščino Turn, vilo Široko, Kajuhov dom in park, Muzej usnjarstva na Slovenskem, cerkev sv. Mohorja in Fortunate in mestno hišo. 

kmalu Novo 'morje' v Sloveniji

izlet Skrivnostna vasica za romantike

Nad starim mestnim jedrom se nahaja še Pusti grad (Grad Šoštanj), ki so ga zgradili v 12. stoletju, tri stoletja kasneje pa so ga najverjetneje Turki porušili. S Pustega gradu se odpira lep razgled na mesto in slikovito Družmirsko jezero.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.