Popotnik
1534 ogledov

Naravna osvežitev v osrčju narave

Bohinjska Bistrica Žurnal24
Še ena predstavitev kraja v nizu idej za enodnevne izlete po Sloveniji, ki jih lahko obiščete z vlakom, nas je tokrat popeljala na Gorenjsko.

Tokratna ideja za izlet z vlakom je pisana na kožo vsem ljubiteljem narave, saj je naša destinacija enkratno izhodišče za številne okoliške hribe, kot so Vogel, Ratitovec, Črna prst, Komna in drugi. Približno dve uri vožnje z Glavne železniške postaje Ljubljana prispemo v znan turističen kraj, ki je največje naselje v Bohinjski kotlini ter tudi sedež občine; v Bohinjsko Bistrico.

solkanski most izlet Popotnik Za obisk tega kraja ne potrebujete avtomobila

Ta se nahaja med vzpetinama Ajdovski gradec in Dobrava ter potokoma Bistrica in Belica, širši znanosti pa je najbolj poznana po vodnem parku Bohinj. Vendar lahko enodnevni izlet poleg razvajanja izkoristimo tudi za raziskovanje pestre okolice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katarina (@stukatura) on

Za ljubitelje zgodovine bodo zanimivi predvsem vojaško pokopališče padlih v prvi svetovni vojni, spomenik v spomin na drugo svetovno vojno in Zoisov grad s stolpno uro. Slednjo je dal zgraditi baron Žiga Zois, in sicer z namenom, da bi železarji prihajali na delo ob pravem času. Zoisovo graščino in park s Zoisovo stolpno uro si lahko ogledate na zahodnem robu naselja Bohinjska Bistrica ob potoku Bohinjska Bistrica. Danes je stavba s pripadajočimi objekti preurejena v restavracijo in picerijo Zoisov grad v srednjeveškem stilu. Ob fužinski graščini je tudi park iz 18. stoletja, ki ga sestavljajo dvorišče in preprost, z obzidjem ograjen, štiridelni parter na vzhodu ter travnik na severu. K parku spada tudi Gospodov vrt.

Štanjel izlet Popotnik Skrivnostna vasica za romantike

Če se na izlet odpravljate z mlajšimi otroki, bo tudi zanje primeren krajši pohod do izvira Bohinjske Bistrice. Pot je dobra označena in dolga za slabo ure hoje. Na koncu vas pričaka prekrasen pogled na impozanten izvir s slapovi. Potok Bistrica ima slikovito neprehodno sotesko, ki zaenkrat ni urejena za turistični obisk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Izvir Bistrice 😁 #photography #slovenia #nature #adventure #naturephotography

A post shared by Rok Preskar (@rokpreskar) on

V naselju je še posebej pozimi aktualen znani smučarski center Kobla, ki ima na voljo tri vlečnice in tri zaporedne dvosedežnice ter velja za edino smučišče, do katerega se lahko pripeljete direktno z vlakom. Vrh Koble (1484 m) se sicer nahaja med Črno prstjo in Soriško planino, s te smeri pa ga osvojimo v dveh urah in pol. Z vrha lahko občudujete lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje na jugu ter Julijske Alpe na severu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#triglavskinarodnipark #slovenia Kobla

A post shared by David Thomas (@dcshifty) on

Tik pod vrhom se nahaja tudi Bohinjski železniški predor, ki povezuje Gorenjsko s Primorsko. Z dolžino 6327,3 metra velja za najdaljši slovenski železniški predor (povsem na slovenskem ozemlju). Ob dograditvi leta 1906 je bila njegova dolžina 6.339 metrov, zdajšnjo dolžino pa je dobil leta 1945, potem ko so nemški vojaki ob umiku razstrelili severni portal.

Po celodnevnem raziskovanju, v sklopu katerega se splača pogledati še cerkev svetega Nikolaja, si lahko privoščite razvajanje v vodnem parku, ob njem pa se ne pozabite sprehoditi še po zanimivem in lepo urejenm Ceconijevem parku.

Izola ideja za izlet Popotnik 8 istrskih doživetij, ki jih še ne poznate

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice