Popotnik
1276 ogledov

Za obisk tega kraja ne potrebujete avtomobila

solkanski most Profimedia
Pri Žurnalu24 že nekaj časa objavljamo ideje za izlete, tokrat pa bomo začeli z akcijo objav krajev, ki jih lahko obiščete tudi brez avtomobila.

S poletjem in lepim vremenom se odpira neskončno možnosti za eno in več dnevne obiske potepe po vsej Sloveniji. Pri Žurnalu24 že nekaj časa objavljamo ideje za izlete, tokrat pa bomo začeli z akcijo objav krajev, ki jih lahko obiščejo tudi tisti, ki nimajo v lasti jeklenega konjička oziroma bi ga po večurnih vožnjah v službo med vikendom radi pospravili v garažo. Do teh krajev namreč pelje vlak, ki velja tudi za eno najbolj učinkovitih prevoznih sredstev glede na porabo energije, kar se je v časih, ko je onesnaževanje okolja ena ključnih svetovnih problematik, dobro spomniti.

Tovrstni izleti so primerni tako za družine z mlajšimi otroki, ki jim vožnja z vlakom predstavlja novo izkušnjo, kot za vse ostale, ki bi radi, da jih na izlet pelje nekdo drug. Pred vožnjo z vlakom pa si vseeno preberite navodila in varnostne ukrepe za uporabo javnega prevoza v trenutnih razmerah.

Obala Slovenija Popotnik Tako bodo skušali rešiti turizem

V kraj z največjim kamnitim mostom

Kot prvi kraj na seznamu bomo tokrat opisali izlet z vlakom do goriškega mesteca, ki je najbolj poznan po največjem kamnitem mostu na svetu. Govora je o Solkanskem mostu, ki je s 85 metrov dolgim lokom tudi tehnični spomenik. Obisk Solkana, ki leži blizu Gorice, pa ni zanimiv le zaradi mogočnega viadukta, ki je sicer privlačen tudi za vse adrenalinske navdušence, temveč tudi drugih znamenitosti in stvari, ki jih to okolje ponuja.

Rogaška Slatina izlet Popotnik Kjer mineralna voda pozdravi bolezni

Ena izmed teh je lahko pohod na Sabotin, kamor nas pripelje pot tik nad železniško postajo, ko prečkamo parkirišče in po tem še solkanski most. Na drugi strani mostu so takoj vidne planinske oznake za Sabotin (južna in severna pot). Je odlično razgledišče na Julijce, reko Sočo, goriško kotlino, Kras, morje in Furlansko nižino. Zanimiv je tudi z zgodovinskega vidika, saj so se tukaj bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Sabotin je namreč prevrtan s številnimi vojaškimi rovi.

Pod njim se čez reko Sočo, kot že omenjeno, pne železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu, ki je bil zgrajen leta 1906 kot ključni objekt na drugi železniški povezavi med Trstom in Dunajem.

Za ogled je zanimivo tudi samo središče predmestnega naselja v občini Nova Gorica, kjer se nahaja trg Jožeta Srebrniča z zanimivim vodometom in solkansko kletjo. V neposredni bližini ob trgu Marka Plenčiča stoji tudi cerkev sv. Štefana, ki je bila zgrajena leta 1566.

Naselje stoji na strateško in prometno pomembnem prostoru, ker je edina povezovalna pot Vipavske in Soške doline. Iz Solkana vodijo ceste na Trnovsko planoto, v Goriška brda, v Čepovansko dolino in po dolini Soče. Za športne navdušence je naselje zanimivo tudi zaradi kajakaštva po smaragdni reki Soči, ki se pred mejo Italijo, ko se Soča razpeni v Isonzo (italijansko ime za Sočo), sicer že nekoliko umiri. Solkan ima dolgo kajakaško tradicijo, pohvali pa se lahko tudi z znamko z motivom kajakaša in celo spomenikom športu na divjih vodah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miha Klavzar (@klam94_) on

Poleg Sabotina je predvsem med domačini in pri vernikih priljubljena točka v okolici Solkana Sveta Gora. To je znano romarsko središče, kamor zahajajo verniki iz vse Slovenije in tudi sosednjih držav. Na vrhu stoji frančiškanski samostan, nekaj gostinskih lokalov in veliko parkirišče. Ponuja lep razgled na Goriške hribe.

Hoja slovenska obala Popotnik Tri najlepše pešpoti ob morju

V kraju pa lahko najdemo še muzej mizarstva, zasebni Vojni muzej Solkan in Vilo Bartolomei, ki spada pod Goriški muzej. Sicer nepopolno ohranjeno pa se ob reki Soči nahaja tudi vojaško pokopališče. 

Še posebej mlajša populacija pa bi uživala v vožnji z zgodovinskim muzejskim vlakom, ki pelje po bohinjski progi od Nove Gorice do Bleda. Pot nas vodi po čudoviti alpski pokrajini ob bregovih rek Soče, Idrijce, Bače in Save Bohinjke. Muzejski vlak vleče parna lokomotiva ljubljanskega železniškega muzeja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mostnasoči #bohinjskaproga #muzejskivlak #oldandnew

A post shared by Lorenzo Petronio (@lorenzotrenin) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice