Popotnik
1254 ogledov

Kjer mineralna voda pozdravi bolezni

Rogaška Slatina
1/16
Blaž Lah
V letošnjem letu bomo imeli priložnosti za raziskovanje različnih koncev Slovenije na pretek. Na Žurnalu24 tako nadaljujemo z objavo prispevkov o mestih po Sloveniji, ki jih morda po bliže še nikoli niste videli. Letos imate idealno priložnost, da to storite.

O vodi, ki ima zdravilno moč, saj lajša bolečine, preprečuje številne bolezni in varuje naše zdravje, se je govorilo že več stoletij nazaj. Glas o njej pa naj bi v svet ponesel hrvaški ban Peter Zrinjski, ki je veljal za enega najmogočnejših fevdalcev tedanje Evrope. Ta naj bi leta 1665 prišel na lov v okolico Rogaške. Ker je imel težave z jetri, so mu kmetje priporočili pitje vode iz vrelca sredi gozda v bližini farne cerkve sv. Križa. Zrinjski je nasvete kmetov upošteval in čudežno ozdravel.

Prepoznavnost zdravilnih vrelcev t.i. svetokriške mineralne vode in kraja Rogaška Slatina po pripovedi javnega zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina sicer sega še dlje v preteklost. O kraju v Savinjski regiji govori legenda o Pegazu, ki je zapisana in upodobljena v bakrorezu nemške izdaje knjige monografije Roitschocrene iz leta 1687.

Rogaška Slatina | Avtor: Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina
"Legenda o Pegazu in legendarni vodi govori o mitološkem krilatem konju Pegazu, ki mu bog Apolon naroča, naj na mestu blizu Rogatca in cerkve sv. Križa udari s kopitom in tako odpre 'Roitschocrene', tj. rogaški vrelec. Zgodba je podobna legendi iz grške mitologije, kjer Pegaz udari s kopitom in odpre Hippocrene. A v rogaški legendi Apolon pravi: Tu kjer stojiš, je vir zdravja in resnična božja moč. Namesto Hippocrene pij Roitschocrene, rogaški vrelec, ki je pred teboj," pripovedujejo na zavodu.

Kraj je po čudežni vodi dobil tudi svoje ime, saj se je Rogaški Slatini do sredine 19. stoletja reklo (Sauerbrunn bei Rohitsch), kasneje Rohitsch Sauerbrunn. To tudi predstavlja ime Rogaška Slatina, ki izhaja iz besed Rogatec (Rohitsch), ki je sosednji kraj in je obstajal že pred Rogaško Slatino, in iz besede (Sauerbrunn), kar pomeni kisli izvir in tako so rekli tudi vodi (Slatina).

Hankejev kanal Reportaža Popotnik To je nova atrakcija v Sloveniji

V mestu tudi edinstvena zbirka kaktusov

"Kot nekoč Pegaz, tudi naši gostje vsak dan odkrivajo poti zdravja, doživetja in lepote," pripomnijo na zavodu. Vsak obiskovalec Rogaške Slatine se tam lahko zadrži kar nekaj časa, saj je list vseh znamenitosti, ki si jih lahko ogleda, precej dolg. 

Predstavnica zavoda kot prvo znamenitost omeni zdraviliški park, na 10.000 kvadratnih metrov veliki površini je posejanih 7500 trajnic, 4500 pušpanov in 700 vrtnic. Sprehod po promenadi z urejenimi drevoredi, zelenicami in cvetličnimi gredami je vsekakor posebno doživetje, ki pripomore k boljšemu počutju. V tem času pa lahko vidimo tudi številne zanimivosti.

Rogaška Slatina | Avtor: Jure Kravanja Jure Kravanja
V osrednjem delu parka se nahaja nekdanji klasicistični Zdraviliški dom, ki je danes Grand Hotel Rogaška in je dober primer brezčasne arhitekture.

Med pomembne objekte spada tudi paviljon Tempel, ki stoji nad 'glavnimi vrelci' Rogaške Slatine in je lani praznoval 200-letnico. Paviljoni v Rogaški Slatini sicer niso nič nenavadnega, saj po besedah zavoda "skoraj ni bilo vrelca, izvira mineralne vode, nad katerim niso postavili paviljona ali ute". Prvotno so bili namenjeni druženju in pitju vode, danes pa je paviljon namenjen predvsem druženju ob tradicionalnih koncertih orkestra Musica Camerata in drugih. 

V bližini se nahajata tudi ohranjena in živa naravna vrelca, imenovana Gozdni in Ivanov vrelec. Na okus zdravilne mineralne vode, natančneje vode Styrie in najbogatejše vode z magnezijem na svetu – Donata Mg, lahko vsi obiskovalci pridejo in ju popijejo v neposredni bližini paviljona Tempel, v Pivnici mineralnih vod, ki se nahaja znotraj Medical centra. Zgodovina Donata Mg, ki je pred dvema letoma praznoval 110 letnico, se je sicer začela v 20. stoletju, ko so padle odločitve o iskanju novih vrelcev. Odkrili so, da ima voda (Donat Mg) zelo visoko vsebnost magnezija, saj vsebuje kar 1040 miligramov magnezija na liter.

Poleg mineralnih vrelcev se v Rogaški Slatini splača ogledati tudi Steklarno Rogaška, ki ima več kot 350 letno tradicijo in je ena največjih ročnih proizvodenj stekla na svetu, ki si pomaga s sodobno tehnologijo. Na ogledu vam bodo steklarski mojstri prikazali izdelavo raznovrstnih izdelkov iz kristalnega stekla s tehniko pihanja in brušenja stekla.

Rogaška Slatina | Avtor: Iztok Nikolić Iztok Nikolić
Vsi ljubitelji arhitekture in zgodovine bodo na svoj račun prišli v muzeju Anin dvor – glavne atrakcije Rogaške Slatine, saj so za ogled na voljo steklarska, grafična, domoznanska, parkovna in vodna zbirka. "Sprehod skozi prizmo preteklosti in sedanjosti kraja na enem mestu," muzej opišejo na zavodu.

Dolina Soče Namig za izlet Popotnik V kraj gurmanskih specialitet in zgodovinskih dogodkov

Rogaška Slatina | Avtor: Blaž Lah Blaž Lah
Manjši skok v preteklost je mogoč tudi pri orglarstvu Škrabl, kjer obiskovalcem predstavijo postopek izdelave najstarejšega poznanega glasbila s tipkami – orgel. Na Juneževi domačiji, kjer je na ogled stara kmečka hiša s črno kuhinjo iz 19. stoletja z izvirno avtohtono opremo in inventarjem tedanjega časa, pa prikažejo običaje in navade tedanjega časa ter dajo na pokušino jedi iz stare krušne peči.

Še posebej predstavnicam nežnejšega spola bo zanimiv obisk kozmetike Afrodita. Hiša lepote Kozmetika Afrodita vabi na obisk industrijske prodajalne in ogled promocijskega filma, pri njih pa boste dobili tudi najboljši nasvet za nego vaše kože.

V zimskem času je aktualno tudi najnižje ležeče smučišče v Sloveniji – Janina. Grič je primeren tudi za pohod na trim stezo ali za razgledno točko. Za sprehod pa je atraktiven še zavarovan krajinski park Boč, ki je zaradi enkratnosti, pestrosti in množice naravnih vrednot pod okriljem evropskega ekološkega omrežja NATURA 2000. Tam v velikonočnem času raste zaščitena velikonočnica.

Kočevsko V Sloveniji Popotnik Dolgo varovana skrivnost in novosti v 2020

Vse leto pa je za obisk zanimiv paviljon Kaktej, kjer na ogled edinstvena zbirka kaktusov, v kateri je preko 7000 primerkov, 1700 različnih vrst.

Rogaška Slatina | Avtor: Arhiv Javnega zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina Arhiv Javnega zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Komentarjev 1
  • alen009 09:47 14.maj 2020.

    Zelo lepa in bogata je naša Slovenija.

Sorodne novice