Popotnik
2426 ogledov

V kraj gurmanskih specialitet in zgodovinskih dogodkov

Dolina Soče
1/4
Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče
Na izlet v slovenske kraje, ki veliko ponujajo tudi pozimi, posebej pestro bo tam februarja ...

Kraji v Dolini Soče veljajo za najbolj znana turistična mesta v Sloveniji, ki (še posebej v poletnih mesecih) privabijo veliko ljudi. Slikovita pokrajina, prijetna osvežitev v turkizni Soči in številne aktivnosti v okolici so razlogi, da je ta konec Slovenije privlačen in vedno bolj prepoznaven tudi med turisti. 

Niso pa kraji v Dolini Soče zanimivi zgolj v poletnih mesecih, Kobarid je denimo zaradi pestre zgodovinske in gurmanske ponudbe priljubljena izletniška točka tudi pozimi. Tu boste uživali kot radovedni zgodovinarji, občudovalci in raziskovalci narave, iskalci dobrih okusov ter ljubitelji različnih vrst glasbe, opisujejo v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče. 

Hankejev kanal Reportaža Popotnik To je nova atrakcija v Sloveniji

Soča pri Kobaridu | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica
V zgodovinskem kraju pod Krnskim pogorjem (2244 m), kjer so v preteklosti divjali krvavi boji soške fronte, je tudi pozimi najbolj priljubljena in obiskana Kobariška zgodovinska pot.

Ta povezuje tako kulturne znamenitosti iz časa 1. svetovne vojne, po kateri je Kobarid znan, kot številne naravne znamenitosti. Obiskovalce popelje od antičnih časov do prve svetovne vojne mimo mnogih naravnih lepot, ki jih ponujajo soteska reke Soče in skrivnostni slapovi na njenih pritokih.

Trnovo ob Soči Popotnik Po krožni kolesarski turi ob Soči

Na poti, ki je dolga sedem kilometrov in pol, zanjo pa boste potrebovali nekaj manj kot tri ure, boste lahko videli in obiskali najboljši evropski muzej leta 1993 – Kobariški muzej, italijansko kostnico, Tonocov grad, ostaline prve svetovne vojne, Napoleonov most, muzej sirarstva Od planine do Planike, reko Sočo in slap Kozjak.

slap Kozjak | Avtor: Tomo Jeseničnik, arhiv: STO Tomo Jeseničnik, arhiv: STO
Predstavnica Turizma Doline Soče Anja Skočir poleg Kobarida obiskovalcem priporoča še spoznavanje okolice, kamor sodijo Livški, Drežniški in Breginjski kot, "vsak od njih ponuja nekaj drugačnega". Na livškem je tako ob snežnih razmerah urejeno tudi manjše ljubiteljsko smučišče-sankališče.

Dolina Soče s pestro ponudbo privablja vse adrenalinske navdušence in ljubitelje aktivnosti na prostem, poleg vodnih športov je predvsem priljubljeno pohodništvo in kolesarjenje, na voljo pa so še druge aktivnosti, ki so aktualne tudi v zimskem času. Sedaj je tu priljubljeno pohodništvo, v primeru snega v gorah pa tudi krpljanje in turno smučanje. 

Soča | Avtor: Leonardo Olmi Leonardo Olmi

K najboljši svetovni kuharski mojstrici

Kot zagotavlja predstavnica Turizma Doline Soče, pa Kobarid in njegova okolica pozimi nista le destinacija za ljubitelje športa. "Na svoj račun bodo prišli vsi gurmanski navdušenci, saj je Kobarid poznan kot 'kulinarična prestolnica' doline Soče z lokalnimi specialitetami, kot so kobariški štruklji, lokalni sir in soška postrv," pove. Vrhunec kulinarične ponudbe in poklon lokalni kulinariki je festival okusov in umetnosti Jestival, ki vsako leto poteka oktobra.

Poleg tradiconalnih dobrot lahko v Kobaridu vsi ljubitelji dobrih okusov svoje brbončice razvajajo tudi pri najboljši kuharski mojstrici na svetu leta 2017 – Ani Roš

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ana Roš (from #Netflix Chef‘s Table) casual dining - worth a visit!

A post shared by Marco (@clippermark) on

Na eno najstarejših pustovanj

Dolina Soče je v zimskem času poleg športnih aktivnosti in kulinarike atraktivna tudi zaradi kulturne dediščene. Sem med drugimi sodi eno najstarejših pustovanj v Sloveniji: drežniški pust. Prireditev drežniške fantovščine traja od pustnega petka, do torka. Izstopajoči šemski lik je "ta grdi", glavno dejanje pustovanja pa je obredni obhod vseh hiš v vasi in nastop šem na vaškem trgu.

Na zavodu si prizadevajo kot novost izpostaviti pohodniško pot okoli Julijskih Alp, imenovano Juliana Trail, ki so jo sicer otvorili že lansko jesen in "bo zagotovo zanimiva za vse ljubitelje etapnih dolžinskih poti". Vsem obiskovalcem predstavnica zavoda predstavi tudi destinacijsko kartico Dolina Soče, ki obiskovalcem ponuja ugodne vstopnine, doživetja in lokalne prevoze.

Kočevsko V Sloveniji Popotnik Dolgo varovana skrivnost in novosti v 2020 Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Novosti Popotnik V 2020 nadgradnja dveh velikih turističnih produktov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice