Popotnik
5457 ogledov

Po krožni kolesarski turi ob Soči

Drežnica
1/5
Tomo Jeseničnik, arhiv Turizem Dolina Soče
Na enodnevni izlet po krožni kolesarski poti skozi kobariško in trnovsko sotesko.

Cestno in gorsko kolesarjenje ter kolesarske trase za družine v dolino Soče vsako leto privabijo številne kolesarje. Na turistično informacijskem centru Kobarid so nam dejali, da je med obiskovalci Posočja izredno priljubljena krožna kolesarska pot od Kobarida mimo Drežnice do Trnovega ob Soči.

Drežnica | Avtor: Tomo Jeseničnik, arhiv Turizem dolina Soče Tomo Jeseničnik, arhiv Turizem dolina Soče
Krajša in nezahtevna kolesarska tura se začne v Kobaridu in se mimo slikovitega Napoleonovega mostu nadaljuje do Drežnice. V približno treh urah prekolesarimo nekaj več kot devetnajst kilometrov, od tega je 370 metrov vzpona. Najtežji del ture je začetni vzpon do Drežnice, saj se v razdalji petih kilometrov dvignemo z nadmorske višine 240 metrov na 540.

Kolesarska pot je primerna tudi za družine z večjimi otroki. Ker velik del poti poteka po senci, z izjemo vzpona do Drežnice, je prav tako prijetna v poletnih mesecih. Takrat se lahko osvežimo v kampu Trnovo, ki se nahaja tik ob kolesarski poti.

Trnovo ob Soči | Avtor: Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče

Do sape ob pogledu na naravne in kulturne znamenitosti

Do sape lahko pridemo tudi ob kratkih postankih, med katerimi si ogledamo naravne in kulturne znamenitosti. V Kobaridu lahko občudujemo slap Kozjak, v Drežnici slapa Sopoto in Krampež ter cerkev Srca Jezusovega. V Drežnici imamo možnost obiskati tudi zasebno muzejsko zbirko Batognice.

Še posebej dih jemajoča pa so soška korita. V bližini je kar nekaj mest, kjer se je možno okrepčati. Eden izmed njih je v kampu na Trnovem, pri Kobaridu je kamp Lazar, v Drežnici pa Gostišče Jelkin Hram.

Več tujih obiskovalcev

"Opažamo, da je zanimanja za urejene kolesarske poti vedno več, kolesarji nas obiščejo že pred in po glavni turistični sezoni," pove Anja Skočir s TIC Kobarid in v primeru ugodnega vremena priporoča obisk skozi vse leto. Tega na TIC-u sicer največ beležijo v poletnih mesecih, ko jih obišče večje število tujih gostov.

Napoleonov most | Avtor: Uroš Svigelj, arhiv Turizem Dolina Soče Uroš Svigelj, arhiv Turizem Dolina Soče
Po besedah Skočirjeve je tura priljubljena predvsem zaradi svoje razgibanosti: "Če jo prekolesarimo v predlagani smeri, se najprej vzpnemo do slikovite Drežnice, potem pa sledi spust do Trnovega in kolesarjenje tik ob Soči nazaj v Kobarid," razloži.

Ob tem pa vsem kolesarjem nameni tudi manjše opozorilo: "Priporočili bi previdnost na odseku, ki ga prekolesarimo po glavni cesti med Trnovim ob Soči do tolmuna Otona. Cesta je še posebej v poletnih mesecih zelo prometna."

Rešitev tudi za slabše pripravljene kolesarje

Če niste ljubitelj hitrih vzponov, lahko turo prekolesarite v obratni smeri. Mimo kampa Lazar greste do Trnovega ob Soči, čez most desno proti Magozdu in nazaj v Kobarid.

Na TIC-u pa omenjajo tudi "kombinacijo kolesarjenja in uporabe avtobusa Hop On Hop Off, ki v poletnih mesecih vozi v Drežnico in omogoča tudi brezplačni prevoz koles".Tako kolesarsko turo v najtoplejših mesecih skrajšamo in se izognemo vzponu, ker je še posebej priporočljivo za družine z otroki.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice