Zdravje
1200 ogledov

Skupaj na kolo za preprečevanje samomora

Gorsko kolesarjenje Profimedias
Že peto leto zapored simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji »Prekolesarimo svet« ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Skupaj za preprečevanje samomora.

Prekolesariti želijo toliko kilometrov, kolikor ima obseg Zemlje

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. "Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se jim pridružujemo že peto leto zapored," so zapisali na NIJZ: "Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa želimo z akcijo vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. Slednje izpostavlja tudi letošnje geslo Skupaj za preprečevanje samomora –povezovanje je namreč ključnega pomena za preprečevanje samomora, saj le-to zahteva prizadevanja mnogih: družine, prijateljev, sodelavcev, skupnosti, zdravstvenih delavcev, verskih voditeljev, politikov in vlade. S skupnimi močmi lahko tako vsak od nas in hkrati vsi skupaj prispevamo k zniževanju količnika samomora."

Kako sodelovati?

IZZIV: S skupnimi močmi prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

TERMIN: V akciji lahko sodelujete od 10. avgusta do 10. septembra 2018, ko obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

LOKACIJA: Kolesarite lahko kjerkoli (doma, na poti v službo, v naravi, na počitnicah, na organiziranih kolesarskih dogodkih, v fitnesu…), povezovala pa nas bodo socialna omrežja – facebook stran dogodka.

UDELEŽENCI: Kolesarske akcije se lahko udeleži kdorkoli. Na kolo vabijo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine. Kolesarite lahko sami, v družbi svojih bližnjih, sodelavcev ali v okviru različnih organizacij.

CENA: Udeležba v kolesarki akciji je brezplačna. Potrebujete le kolo ali sobno kolo in nekaj dobre volje.

REGISTRACIJA: Registracija ni potrebna.

"Da vam bomo lahko poslali potrdilo o sodelovanju, pa vas prosimo, da po končanem kolesarjenju izpolnite spletni obrazec (povezava) z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Obrazec lahko izpolnite po vsakem kolesarjenju sproti (četudi to pomeni, da ga izpolnite večkrat) ali pa prekolesarjene kilometre (v kolikor boste kolesarili večkrat) seštevate in v obrazec ob koncu akcije vnesete skupno število nabranih kilometrov," pravijo na NIJZ: "Ob koncu akcije bomo zbrali skupno število kilometrov, ki jih bodo prekolesarili slovenske kolesarke in kolesarji. Seštevek bomo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu."

Utrinke s kolesarjenja lahko delite na družbenem omrežju facebook ali pa svoje vtise pošljete na info.scsr@upr.si.

Svetovni dan preprečevanja samomora

Svetovni dan preprečevanja samomora bo NIJZ obeležil tudi z okroglo mizo "Skupaj za preprečevanje samomora – včeraj, danes, jutri", ki bo v torek, 4. 9. 2018, ob 13. uri, v Veliki sejni dvorani in Klubu 11, Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana.

Kolesarska akcija v preteklih letih

"Akcije so bile v preteklih letih zelo odmevne po vsem svetu, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov vsako leto večkrat preseglo obseg Zemlje, prav tako so bile zelo uspešne tudi v Sloveniji," je ob pobudi povedala doc. dr. Vita Poštuvan, ki je slovenska predstavnica v Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM. Poudarila je še: "Vedno znova me ganejo in presenetijo kolesarji, ki na socialnih omrežjih delijo svoje kolesarske podvige – lahko so to majhni kolesarski metri ali dolge kolesarske karavane. Njihova pripravljenost deliti in se angažirati pomeni, da se samomorilno vedenje dotakne marsikoga. Upamo, da s tem pripomoremo tudi k večji ozaveščenosti širše javnosti."

Komentarjev 6
 • Spike 13:08 01.september 2018.

  In koliko ljudi zato ni naredilo samomora?

 • TistoPravo 09:57 01.september 2018.

  Dokler je človek samemu sebi senca, do takrat bo tudi odločal o svojem življenju. O rojstvu ne more, v času življenja ne more, torej kdaj mu bo svet dal možnost. Do tistega trenutka, ko bomo človeka dopustili izstopiti in ga ...prikaži več spodbuditi da izstopi iz lastne sence...bo viden, in upoštevan...spoštovan in deležen vse etičnih dejavnikov, ki so mu sedaj zapisane samo pod dolžnostmi...do takrat je res nesmiselno obsojati edino možnost odločanja o samemu sebi.

 • Avatar Leon
  Leon 09:46 01.september 2018.

  Slovenija je po številu samomorov na samem svetovnem vrhu ,kar pa naša oblast ne priznava in se loteva raznih akcij "prostovoljnih" organizacij enako kot je zbiranje denarja za otroke iz socialnih šibkih družin - družin na dnu socialne lestvice in ...prikaži več to v državi ,ki ima v Ustavi zapisano SOCIALNA in PRAVNA DRŽAVA . V socializmu nihče ni bil lačen . Podpiram Levico v svojih zahtevah za PRAVIČNEJŠO in SOCIALNO državo .