Avto
23311 ogledov

Uvajajo dodatno obvezno opremo za kolesarja

Kolesarjenje na Hrvaškem
Če se nameravate voziti s kolesom, bodite pozorni na spremembo, ki jo bodo še pred prihodnjo sezono vpeljali v zakon.

Tudi na Hrvaškem posodabljajo prometno zakonodajo. Ker državo vsako leto obišče veliko Slovencev, mnogi med njimi pa tam tudi kolesarijo, je dobro vedeti za posebno novost, ki jo nameravajo uvesti v južni sosedi. 

Predlog zakona o prometu, ki ga je vlada pred dnevi vložila v parlamentarno obravnavo, prinaša kar nekaj sprememb in dopolnitev glede tamkajšnjih mladih voznikov ter kazenskih točk, hude prekrškarje pa čaka obvezni zdravstveni pregled, podobno, kot je to že urejeno tudi v Sloveniji.

Ukinjajo povsem birokratski prvi tehnični pregled, ki so ga morali doslej na Hrvaškem opravljati tudi za povsem nova vozila. 

kolo Miti in zablode o kolesarskih pravilih Slovenija Miti in zablode o kolesarskih pravilih: Zaradi alkohola odvzem vozniškega izpita?

Poskrbeti bo potrebno za opaznost

Med za tujce in s tem Slovence zanimivimi novostmi pa je 113. člen, ki govori o kolesarjih. Ta pravi, da bodo morali ponoči, pa tudi podnevi v primeru zmanjšane vidljivosti kolesarji obvezno nositi odsevni varnostni jopič ali odsevno oblačilo, poroča Večernji list. Obveza velja za vse kolesarje, ki se bodo vozili po cestišču javne ceste. Zgolj svetilna telesa na kolesu torej ne bodo dovolj.

Zagrožena kazen za tiste, ki novosti ne bi upoštevali, je 300 kun (40 evrov). Zakon mora potrditi še sabor.

kolesarji Čelade Avto Kaj sproži in kaj doseže policist, ko zasači mladega kolesarja brez čelade
Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 19:41 29.september 2017.

    Slovenska vlada pa dodatno uvajajo obvezen zakon za kolesarje...............jajca obvezno pod štango ! Glede kolesark pa je trenutno v pripravi drugačen zakon ,ki bo ................???????

  • Avatar Džoser
    Džoser 14:44 29.september 2017.

    Zaradi mene lahko delijo tudi sladoled.Me ne gane! Ustaši naj imajo kar želijo .

  • Pepe007 10:02 29.september 2017.

    Smiselni ukrep. Čeprav dvomim, da bodo prepričali ljudi, ki vozijo brez luči, v temnih oblačilih ponoči. Saj oni vidijo, kdaj jim pripelje avto nasproti ...