Slovenija
1758 ogledov

Na kolo nič več brez čelade

kolesar čelada Profimedias
Državni zbor je sprejel spremembo zakonov o motornih vozilih in o pravilih cestnega prometa. Med drugim tako velja, da morajo otroci do 18. leta na kolesu obvezno nositi čelado.

Poslanci so danes z 32 glasovi za in 23 glasovi proti sprejeli zakon, po katerem bodo vsi mladoletni kolesarji morali po novem obvezno nositi čelado. Po dosedanjem zakonu je bilo namreč nošenje čelad obvezno do 14. leta starosti.

Zagrožena kazen za neupoštevanje omenjenega zakona je 125 evrov. Predlagatelji zakona so v predlogu sprememb izrazili prepričanje, da bo sprememba doprinesla k izboljšanju prometne varnosti. Zakon bo najverjetneje pričel veljati še pred iztekom leta.

Novela zakona prinaša tudi spremembe na področju koles s pomožnim motorjem. Po novem bo tako kolesa s pomožnim motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov, treba registrirati, zavarovati in opraviti tehnični pregled. Za vožnjo bo potrebna čelada, vozniki pa se bodo lahko odločili med motoristično ali kolesarsko čelado. 

Preberite tudi:

 

Komentarjev 9
  • popokatopetl 22:51 22.september 2016.

    125€ za brez čelade se mi zdi očitno inkasantstvo. Sej se strinjam naj imajo otroci čelade, ampak ta kazen ni sorazmerna teži prekrška! Če hočejo napolnit luknjo v proračunu naj navdih iščejo tam kjer je največ luknje nastalo, se pravi ...prikaži več pri kriminalu direktorjev in banksterjev! Njih bi morali najprej znat zašit in jim potem znat zaplenit nagrabljeno.

  • macola 22:04 22.september 2016.

    Pa kva ste zapel v te čelade...ovce...ne vidite pa ozadja tega zakona! Stiskat in jim pobrat še mal € z registracijo, zavarovanjem, homologacijami, teh. pregledi....da ne omenjamo lobijev, ki take zakone "naložijo" bebavim poslancem, saj bodo določene firme imele dodaten ...prikaži več dobro plačan posel (tablice, Avto Krka, Cetis....) GNILA BANANA REPUBLIKA! Kot bi rekla M. Škopac "pi..... mat....." vse skupaj!

  • novispenjac 21:32 22.september 2016.

    cca 10 let nazaj se je moj, takrat 16letni sosed vozil z apn6. na pesku ga je odneslo, da je padel in z glavo udaril v betonski rob ceste. mrtev v parih urah. če bi imel čelado mu ne bi ...prikaži več bilo nič. kar čelade na buče.