Avto
1766 ogledov

Dobili bomo novo registrsko tablico

Moped Andrej Leban
Obeta se nam še ena dodatna registrska oznaka za dvokolesa. Prvič v Sloveniji bo urejeno tudi področje pedelecsov.

Pisali smo o nameri vladne koalicije, da bi uredila stihijo na področju skuterjev oziroma uradno koles s pomožnim motorjem, ki ne presegajo hitrosti 25 km/h.

Poslanci koalicije SMC, SD in DeSUS so v parlamentarno obravnavo vložili predloge sprememb zakona o pravilih cestnega prometa in zakona o motornih vozilih, po katerih bi odslej pod kategorijo koles s pomožnim motorjem šteli le še električna kolesa, ki ne presegajo hitrosti 25 km/h. Vsa ostala dvokolesa, tako hitrejša električna kolesa kot tudi dvokolesa na bencinski pogon pa bi spadala v kategorijo koles z motorjem oziroma mopedov, pa čeprav njihova končna hitrost nujno ne presega 25 km/h.

Kakšne bodo tablice?

Vsa ta kolesa z motorjem bodo tako po novem morala biti registrirana, kar bo omogočilo škodno odgovornost. Počasni mopedi so imeli denimo doslej zadaj le oznako 25 km/h, saj so bili njihovi vozniki formalno izenačeni s kolesarji.

V poslanski skupini SMC so za zurnal24.si dodatno pojasnili, da bodo podzakonski akti predpisali nov tip tablic, namenjen izključno tej novi skupini koles s pomožnim motorjem. Najverjetneje jih bo mogoče od navadnih tablic za mopede razlikovati že po barvi, dodajajo pri SMC.

Zakon prvič zaznava pedelecse 

Zaradi obeh novel bo posledično prvič v Sloveniji sedaj urejeno tudi področje t. i. pedelecsov, oziroma hitrih električnih koles, katerih pomožni pogon omogoča hitrosti nad 25 km/h oziroma so sposobna gnati kolesa brez pomoči pedal. Tudi za te bo torej po novem veljalo podobno kot je to že več let običajno v kolesarsko bolj razvitih državah - potrebna bo obvezna čelada in ustrezna registracija. V Nemčiji so sicer nedavno pravila za pedelecse še zaostrili, saj zahtevajo obvezno vzvratno ogledalo in namensko homologirano čelado.

Ker so predlog zakonodaje predlagali poslanci koalicije, sprva ni bilo jasno, ali sploh imajo "blagoslov" ministrstva za infrastrukturo, saj tam sprememb niso želeli komentirati. Očitno pa ministrstvo ne bo blokiralo skrajšanega parlamentarnega postopka, to so nam potrdili tudi v SMC.

PREBERITE ŠE:

andrej.leban@zurnal24.si

 
Komentarjev 29
  • Alen Vincetič 21:45 02.avgust 2016.

    je že oz gdaj bo pa treba registrirat če treba?

  • Miha Preloznik 16:15 05.julij 2016.

    sedaj naj pa še uredijo zakon za mopede kateri ne smejo presegati 45km/h tako, da ne bodo smeli presegati hitrosti 60km/h ne pa 45km/h

  • Miha Preloznik 16:15 05.julij 2016.

    sedaj naj pa še uredijo zakon za mopede kateri ne smejo presegati 45km/h tako, da ne bodo smeli presegati hitrosti 60km/h ne pa 45km/h