Popotnik
24181 ogledov

Dolgo varovana skrivnost in novosti v 2020

Kočevsko
1/6
Marjan Artnak
Izlet na območje najštevilčnejših pragozdnih ostankov, domovanja naših največjih zveri in aktivnosti preizkušanja vlog vojaških in policijskih specialcev ...

Kočevska pokrajina, ki združuje občine Kočevje, Kostel in Osilnico, je javnosti najbolj poznana po svoji neokrnjeni naravi in gozdovih, ki pokrivajo kar 91-odstotkov območja. Zato ne čudi, da pokrajina, kjer lahko začutimo zdravilno moč starodavnih dreves, vdihnemo čist gozdni zrak in na vsakem koraku prisluhnemo oglašanjem ptic in ostalih živali, nosi tudi slogan Kočevsko: Skrivnostni gozd Slovenije.

Znotraj obsežnih gozdnih območij se skriva več kotičkov nedotaknjene narave, govora je seveda o pragozdnih ostankih, ki na Kočevskem obsegajo kar 217 hektarov. To znaša skoraj polovico vseh pragozdnih ostankov v Sloveniji. Mednje spada tudi pragozd Krokar, ki je vpisan na seznam svetovne naravne dediščine Unesca ter je del območja Nature 2000. Čeprav se v pragozdove ne vstopa, je vsem obiskovalcem omogočeno, da jih opazujejo s pešpoti, ki so speljane ob robu.

Kočevsko | Avtor: Marjan Artnak Marjan Artnak
Na voljo so prav tako različni programi sledenja živalim, kjer se obiskovalci v družbi izkušenega vodnika podajo globoko v gozd, opazujejo živali ter sledijo njihovim sledem. Kočevski gozdovi so dom vseh treh velikih zvereh, torej medvedu, risu in volku, pri opazovanju pa lahko obiskovalci srečajo tudi druge stanovalce oziroma njihove sledi. 

Kot pa zagotavlja predstavnica Zavoda Kočevsko Nadija Kolmanič, Kočevsko ponuja več kot le doživetje prvinske izkušnje gozda in njegovih prebivalcev. "Ena od skrivnosti Kočevske je tudi bunker Škrilj, dolgo časa varovani skrivni bunker, ki je bil zgrajen v času hladne vojne, od leta 2017 pa je v družbi vodnika možen njegov ogled," razkrije.

Vsem avanturistom predlaga tudi aktivnosti preizkušanja vlog vojaških in policijskih specialcev, ostrostrelcev, podvodnih diverzantov in izvidnikov produkta Lynx Pro Adventure, ki se jih lahko udeležijo sami ali v skupini. Omenjene aktivnosti potekajo na sedmih različnih lokacijah.

narava, veselje ČUDOVITO Popotnik Pet spregledanih lepot Slovenije

Povezali se bodo tudi z Ljubljano

V letošnjem letu na zavodu Kočevsko vsem obiskovalcem pripravljajo kar nekaj novosti. Ena izmed njih je možnost obiska kulinarične ture s kolesi, pri kateri bodo udeleženci obiskali nekaj točk v mestu Kočevje, na primer gozd in ključne lokalne ponudnike hrane, kjer bodo preizkušali različne jedi, značilne za naše območje.

Obiskovalci se bodo tako lahko posladkali s kočevskim gozdnim medom, domačim kruhom, lokalnim sirom ali z drugimi mlečnimi izdelki in z domačim jabolčnim sokom. Da jih med potjo slučajno ne bo ujela lakota, pa bodo s seboj vzeli kulinarično piknik košarico polno lokalnih dobrot.

Kočevsko | Avtor: Marjan Artnak Marjan Artnak
Nekaj novosti bo tudi na gradu Kostel, ki s pripadajočim trgom predstavlja drugi največji grajski kompleks v Sloveniji in je bil izjemno pomemben v času turških vpadov. Kot najzanimivejšo Kolmaničeva izpostavlja Igro pobega (escape room), ki "uporabnike o gradu na zabaven, izzivalen in vključevalen način tudi kaj novega nauči, vsaka od enajstih iger se namreč začne z zgodovinsko premiso, ki igralce vpelje v zgodbo, katere izziv morajo rešiti".

V sodelovanju z Visit Ljubljana pa pripravljajo tudi kolesarsko turo Od zmaja do medveda, ki bo od Ljubljane do Kočevja potekala po gozdnih poteh.

Ptuj Ste vedeli? Popotnik Zato je ura na stolpu le na treh straneh

Dogodki v 2020

Kočevsko bo poleg pestre narave skozi vse leto zanimivo tudi zaradi številnih dogodkov, ki se bodo tam odvijali. V času pustovanja, 22. februarja, bo v Kočevju potekala povorka Mačkarada. Pestro bo tudi v mesecu aprilu (18. aprila), ko se bo odvil vzdržljivostni pohod po Medvedovih stopinjah, ki je dolg 64 kilometrov in je v zadnjih letih postal eden prepoznavnejših dogodkov tega območja. Pohod poteka po Reški pešpoti, del katere vodi tudi ob pragozdu in udeležencem pohoda omogoča, da vidijo najbolj izjemne točke Pragozda Rog. 

Kočevsko | Avtor: Marjan Artnak Marjan Artnak
Vsi kolesarski nadušenci pa bodo na svoj račun prišli 19. septembra, ko bodo po lanskoletni uspešni izvedbi v Osilnici tudi letos izpeljali rekreativni kolesarski vzpon Navkreber na Strmo Reber. Na njem morajo drzni kolesarji prekolesariti 8400 metrov dolgo progo, ki jo zaznamuje 19 serpentin pod kotom 180 °, ter do vrha prelaza Strma Reber premagati 720 metrov višinske razlike.

Kočevsko | Avtor: Marjan Artnak Marjan Artnak

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:55 24.januar 2020.

    Neokrnjena narava naj ostane nacionalni park za da bomo imeli kaj zanamcem pokazati . Komercializacija in lokalni šerifi bodo vse uničili kot se je to zgodilo TNP .

Sorodne novice