Popotnik
791 ogledov

Tako zapravljivi so tujci v Sloveniji

Bled in kolesarji
1/3
Jošt Gantar/Turizem Bled
Največ denarja nam pustijo turisti iz neevropskih držav ...

V spomladanski turistični sezoni so štirje tuji turisti od petih, ki so obiskali Slovenijo in so bivali v hotelih, k nam prišli iz zasebnih razlogov.

"Kar osemdeset odstotkov tujih turistov od vseh, ki so aprila ali maja 2019 prišli v Slovenijo in so bivali v hotelih, je prišlo v Slovenijo iz zasebnih razlogov," sporočajo iz Statističnega urada Slovenije (Surs). Le 18 odstotkov jih je prišlo iz poslovnih razlogov, dva odstotka sta na poti drugam v Sloveniji le prenočila: "Tri četrtine tistih, ki so prišli v Slovenijo iz zasebnih razlogov, jih je prišla k nam na počitnice. Delež tistih tujih turistov, ki so prišli k nam iz poslovnih razlogov, je bil najvišji v Ljubljani - trideset odstotkov."

Med tujimi turisti, ki so bili gostje v gorskih ali obmorskih občinah in so bivali v hotelih, jih je devet od desetih obiskalo Slovenijo iz zasebnih razlogov.

Surs

Kar neposredno v hotelu

Po podatkih Sursa je med tujimi turisti, ki so obiskali Slovenijo v spomladanski turistični sezoni bilo 31 odstotkov takih, ki so si nastanitev rezervirali neposredno v hotelu, 26 odstotkov si jih je nastanitev uredilo prek spletnih rezervacijskih sistemov, 25 odstotkov s pomočjo potovalne agencije, za 16 odstotkov tujih turistov je nastanitev v Sloveniji organiziral drug organizator, na primer organizator dogodka, delodajalec, šola. 

Ljubljana Vrtoglave številke Popotnik Družina nam v tednu pusti 4.500 evrov

Prevladujejo Italijani

Med vsemi turisti, ki so v obdobju april–maj 2019 potovali po Sloveniji in v tem času bivali v hotelih, je bilo po podatkih Sursa 81 odstotkov tujih turistov. Med temi je bilo največ italijanskih (15 odstotkov), avstrijskih (12 odstotkov) in nemških turistov (osem odstotkov).

Tuji turisti v Sloveniji so spomladi na dan za svojo nastanitev, hrano in pijačo, prevoze po Sloveniji, prostočasne dejavnosti in druge nakupe ter storitve povprečno dnevno 178 evrov na osebo. V Ljubljani je bil ta znesek najvišji, okoli 249 evrov, v gorskih občinah pa najnižji, 129 evrov. 

Surs

Povprečno najvišji so bili dnevni izdatki turistov iz neevropskih držav, okoli 264 evrov. Povprečni dnevni izdatki turistov iz evropskih držav so bili precej nižji: turisti iz Avstrije so porabili na dan povprečno 135 evrov, turisti iz Italije 126 evrov in turisti iz Nemčije 124 evrov, turisti iz drugih evropskih držav pa 151 evrov. 

Surs - turisti | Avtor: Surs Surs

anja.scuka@zurnal2.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.