Popotnik
184259 ogledov

Ne več Hrvaška, to je nov trend med slovenskimi dopustniki

Hrvaška plaža
1/2
Cenovna dostopnost in pestrejša izbira destinacij sta razloga, da Slovenci poleti ne zahajamo le na Hrvaško. Slovenske turistične agencije so si enotne, da si ljudje želijo in v potovanjih iščejo doživetja.

Če je v ne tako davni preteklosti veliko državljanov poletni dopust preživljalo na (dobro poznani) hrvaški obali, danes naše največje turistične agencije opažajo nov trend.

"Ljudje ne iščejo več klasičnih dopustov, kot smo jih poznali v preteklosti, temveč doživetja. Življenjski slog se je zlasti v zadnjem desetletju izrazito spremenil. Bolj kot preživljanje dopusta na vedno isti lokaciji so namreč danes v ospredju popotovanja in dopustniške avanture, ki so tudi cenovno dostopnejše," situacijo razloži izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago Marjan Beltram.

počitnice hotel bazen CENE Popotnik So počitnice na Hrvaškem res bolj ugodne kot v Grčiji?

Njegovemu mnenju se pridružujejo tudi pri turistični agenciji Palma, kjer opažajo, da imamo Slovenci radi aktivne počitnice. "Smo izjemno športen narod, zato imamo radi dinamična potovanja in počitnice, ki nudijo številne dodatne aktivnosti, kot so športne, kulturne in gastronomske. Vlada veliko zanimanja za potovanja, ki združuje veliko aktivnih ogledov, ki jim sledi podaljšek kratkih počitnic," pove predstavnica agencije Palma Nena Kraševec Mišič, kjer še ugotavljajo, da je nov trend v turizmu ’nazaj k naravi’.

"Kar se tiče potovanj, imamo Slovenci radi vse, kar je zeleno in vse, kar je gorato. V prvi vrsti se to odraža po vse večjem povpraševanju po mediteranskih destinacijah, kjer gostje iščejo manjše, pristne grške otoke, ki jih še ni zajel masovni turizem. To se odraža tudi pri trendu za leto 2020, ki je obisk severnih dežel, od Finske, Švedske, Norveške, Škotske in Irske. Izjemno zanimiva je še Islandija, veliko zanimanje pa vlada tudi za Baltske dežele, Rusijo in pa za dežele STANE, za katere lahko rečemo, da spadajo med manj znane turistične destinacije. To so Kazahstan, Uzbekistan in Kirgizistan," trende za letošnje leto našteje predstavnica Palme.

Za potovanja namenjamo več denarja

Da Slovencem ni težko seči v žep in si privoščiti tudi malo dražja oziroma bolj oddaljena potovanja, menijo vsi sogovorniki. 

Denar  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po mnenju Beltrama so na potovanja Slovencev pozitivno vplivale gospodarska rast in rast plač ter davčna razbremenitev regresa in tako imenovane božičnice. "Trend, ki ga opažamo v zadnjih letih je, da svoj prost čas vedno bolj cenimo, za kar smo pripravljeni nameniti več denarja, izbrati kvaliteto in zaupati organizacijo svojega potovanja izkušenemu ter dobremu ponudniku. Torej ne potujemo več za vsako ceno, temveč želimo kvaliteto," doda Kraševec Mišič.

Medtem pa predstavnik turistične agencije Oskar Matjaž Korada pristavi, da kot največjo spremembo pri načinu počitnikovanja med Slovenci v zadnjih desetih letih še opaža, "da se vedno več ljudi odloča za individualna potovanja".

 

"V preteklosti je veliko državljanov poletni dopust preživljalo na hrvaški obali, vendar pa so ostale mediteranske države v zadnjih letih postale primerljive oziroma v nekaterih primerih celo cenejše kot Hrvaška. V povprečju bi lahko rekli, da se cene gibljejo pri okoli 500 evrih za odraslo osebo na teden plus poraba na sami lokaciji. Vendar pa tudi bolj oddaljene destinacije, kot sta denimo Tajska in Bali, niso več tako nedostopne. Strošek poti je morda sicer nekoliko višji kot na Mediteranu, vendar pa so nastanitev in stroški na destinaciji veliko nižji," 

Marjan Beltram (Nomago)

kovček poletje Popotnik V Sloveniji beležimo vnovično rast vrednosti izvoza potovanj

Najbolj priljubljene države so ...

Popotniške oziroma dopustniške destinacije se nekoliko razlikujejo tudi glede na letne čase. Zaradi cenovne dostopnosti in dobrih letalskih povezav je možnosti za daljši oddih veliko. Zanimalo nas je, katere so tiste države, ki v zadnjih petih letih v poletnih mesecih privabijo največ Slovencev.

Maldivi | Avtor: Profimedia Profimedia

Predstavnik agencije Oskar v ta izbor umesti Maldive, Kubo, Šrilanko, ki je po njegovih besedah "zelo raznolika dežela in finančno dosegljivejša kot Maldivi in Sejšeli", Tenerfie, ki so poleg finančne dostopnosti, zaradi ugodnega vremena dosegljivi skozi vse leto, in Oman. Še posebej slednji med popotniki žanje vedno več zanimanja. Korada razlog za to vidi v ugodni ceni. Predstavnica Palme pa razlog vidi v njegovih "izjemnih naravnih lepotah in prijaznih ljudeh, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega".

Nina potuje Popotnik V tujino s terenskim vozilom spoznavat različne kulture

Sarakiniko, Milos, Grčija | Avtor: Profimedia Profimedia
Sicer pa pri Palmi že vrsto let kot najpriljubnejša destinacija kraljuje Grčija, "ki s svojimi čudovitimi otoki prepriča še tako zahtevnega gosta, božanska kulinarika, plaže za vsak okus in kristalno čisto morje, je le nekaj razlogov, da se ogromno Slovencev odloči za počitnice na enem izmed grških otokov".

Poleg Grčije, kjer cene varirajo glede na kategorizacijo hotela od dobrih 350 evrov na osebo pa tudi do več kot 1000 evrov z vključenim letalskim prevozom iz Ljubljane, pri njih prevladujejo še Turčija, severni Ciper, Španija in Egipt, ki pa "je v Palmi priljubljen skozi vse leto, vseh 365, letos 366 dni v letu, saj se lahko gostje za 500 evrov na osebo razvajajo v odličnih 5* hotelih, z vključenim letalskim prevozom iz Ljubljane". Največjo porast so pri Palmi v zadnjih letih zabeležili v 'svežih poletnih potovanjih', ko ljudje oddih iščejo v Skandinaviji, Baltiku, na Škotskem in Irskem, na Islandiji in v Rusiji. "

Potovanja na sever so pobeg v zeleno in glede na kombinatoriko prevoznih sredstev ter storitev na poti in pa seveda števila dni ljudje v večini presegajo tisoč evrov po osebi," cenovni vidik potovanja v severnejše države razkrije predstavnica Palme. Kraševec Mišičeva izpostavi tudi, da velik del njihovih strank prisega na križarjenja, ki so aktualna skozi vse leto, pri čemer "vedno večjo veljavo dobivajo rečna križarjenja in posebej v poletnih mesecih križarjenja po Mediteranu in na severu med fjordi".

Pri Nomagu med destinacijami za prvomajske počitnice, ki beležijo nadpovprečno rast, izstostavijo Rim, Siciliji, Tenerifive, New York, Madeiro, Azori, Oman in Japonsko, v poletnem času pa so poleg Hrvaške v ospredju še Grčija, Sardinija, Palma de Mallorca, Kanarski otoki, Portugalska, Bali, Zanzibar, ZDA in Japonska.

Bali INTERVJU Popotnik "Tudi okradli so naju, sredi ničesar sva ostala brez prevoza in denarja"

Novosti v 2020

Turistične agencije smo povprašali tudi o novih destinacijah in doživetjih, ki jih pred leti pri njih še ni bilo. Pri agenciji Oskar navedejo potovanje po Aljaski in Antarktiki, Palma pa izpostavi velikonočni skok na Palmo de Mallorco s posebnim letalom, Armenijo in Gruzijo z direktnim letom iz Ljubljane, počitniško potepanje po angleškem podeželju in poseben čarter let v Jordanijo, napovedujejo pa tudi potovanje po Grenlandiji v kombinaciji z Islandijo. 

Black Sand Beach (Reynisfjara), Vik, Islandija | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 17
  • tudbognasvečnereši 09:52 23.februar 2020.

    Ste se kdaj vprašali zakaj slovenci na hrvaškem niste na najboljšem glasu. Vse kar lahko slovenček zapravi na dopustu na dan je kepica POL-POL sladoleda, ter malo pivo, otroci pa tako dobijo samo vodo. To pa zato ker izvenpenzijonska ponudba ...prikaži veča ni všteta v kredit za dopust , katerga potem odplačuje še 12 mes.,doma pije pa spet samo vodo.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:18 02.februar 2020.

    vzameš sabo za pit pa jest za kak sladoled in se 1 dan nakopaš nasončiš in domov,vse ostalo žuranje plesi itd je že bolje doma saj tam ni nič posebnega,čist zamorjena scena in ob polnoči že mrak,včasih se je na ...prikaži več hrvaškem norelo cele noči ,zdaj pa ne moreš

  • sam50 05:29 02.februar 2020.

    Bi lahko navedli vsaj v odstotkih in ne natepavati o nekem masovnem eksotičnem turizmu,pa po sprejemu zakona o najemanju kreditov,se bodo ta potovanja še prepolovila.....

Sorodne novice