Popotnik
16575 ogledov

So počitnice na Hrvaškem res bolj ugodne kot v Grčiji?

Počitnice Shutterstock
Slovenci poleti že od nekdaj zelo radi hodimo na morje k naši južni sosedi. Poleg kristalnega morja in čudovitih plaž razlog za to tiči tudi v prijaznih cenah. Vsaj tako je bilo pred leti. Kako pa je sedaj?

Tradicionalno Slovenci v poletnih mesecih številčno romamo na Hrvaško, kjer po celoletnem delu iščemo oddih in sprostitev. V preteklosti je Hrvaška za Slovence predstavljala najoptimalnejšo destinacijo. Na to je vplivala sama bližina – obiščemo jo lahko po parih urah vožnje, nizke cene nastanitev, dobri odnosi in lepo morje ter plaže.

Dubrovnik Tiskovna konferenca Svet Hrvaška: Turizem je pred kolapsom

Na podlagi podatkov z internetne strani za nastanitev booking.com, cen osnovnih dobrin in cen prevoza (Skyscanner, GoOpti, izračun goriva v obe smeri) smo preverili, če jo še vedno najceneje odnesemo na Hrvaškem, ali se zaradi vse nižjih cen letalskih vozovnic poleti bolj splača obiskati južnejše kraje v Španiji, Grčiji ali v Egiptu.

Za primerjavo smo vzeli dopust za štiričlansko družino (otroka stara dve in šest let) v časovnem obdobju med 22. in 28. julijem v biseru Dalmacije – na Hvaru, v španski Barceloni, na grškem otoku Krf in v Hurgadi v Egiptu. 

Teden dni na Hvaru

Če začnemo pri naših sosedih, bi po podatkih bookinga za štiričlansko družino za apartma s tremi zvezdicami, ki se nahaja v bližini morja, njegova cena pa ne presega 100 evrov na noč, za vse skupaj odšteli najmanj 560 evrov.

Plaža na Hvaru | Avtor: Profimedia Profimedia
Če k temu prištejemo še ceno za gorivo (100 evrov za približno 1120 kilometrov (LJ–Hvar), dodatnih 40 evrov za cestnine na hrvaških avtocestah ter 120 evrov za trajekt v obe smeri) in okvirno porabo za bivanje (okvirno 80 evrov na dan za celotno družino, v primeru, da si v večini primerov kuhajo v apartamju) vse skupaj torej nanese 1400 evrov.

Hrvaške avtoceste Hrvati dražijo Svet Po hrvaških avtocestah dražje

Barcelona za dopust štiričlanske družine nekoliko dražja kot Hvar

Costa Brava, Španija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V prestolnici Katalonije (v Barceloni) prenočišče v družini prijaznem apartmaju v tem terminu za štiričlansko družino po enakih kriterijih kot v zgornjem primeru (drugačen je le razpon cen, ki sedaj znaša do 150 evrov) tokrat nanese približno 750 evrov. 

Po podatkih Scyscannerja bi za letalske karte z letališča Marco Polo v Benetkah v tem terminu odšteli 760 evrov. V zakup je treba vzeti, da se cene letalskih vozovnic spreminjajo na dnevni bazi, v primeru dnevnih akcij so cene lahko dosti nižje. Skupaj s prevozom do letališča v obe smeri (GoOpti 140 evrov) in okvirno ceno bivanja štiričlanske družine 560 (80 evrov/na dan) znese 2200 evrov.

 

Terme Krka Promo Uporabno Tvegano? Na oddih s taščo

Krf podobno kot Barcelona

Krf | Avtor: Profimedia Profimedia
Za nastanitev na Krfu bi štiričlanska družina odštela 444 evrov, po podatkih Scyscannerja letalske karte z letališča Marco Polo v Benetkah za ta termin za celotno družino stanejo najmanj 950 evrov. Skupaj s prevozom do letališča v obe smeri (GoOpti: 140 evrov) in okvirno ceno bivanja štiričlanske družine 560 (80 evrov/na dan) vse skupaj nanese na 2100 evrov.

Kolone na avtocesti Ptuj Kolone Slovenija Preden se odpravite na pot, nujno preberite to!

Hurgada za spanje najugodnješa

Hurgada, Egipt | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Med vsemi štirimi kraji je hotel v tretjem največjem mestu v Egiptu in znanem letoviškem mestu ob Rdečem morju – Hurgadi najcenejši. Družina z majhnima otrokoma bi za teden bivanja odštela le 389 evrov. Drugače pa je z letalskimi kartami, ki bi za let z letališča Marco Polo v Benetkah za vso družino stale visokih 1800 evrov. Ko zraven dodamo še prevoz do letališča, ki nanese 140 evrov v obe smeri in predvidenih (minimalnih) 80 evrov na dan za hrano in ostale dobrine, se končni znesek ustavi pri 2990 evrih.

Splača se pogledati potovalne portale

Ko pogledamo spletne strani z ugodnimi ponudbami, kot so kuponko.si, pocenipotovati.si ali Izlet na dlani, vidimo, da so cene lahko dosti nižje. Za primer navajam ponudbo na kuponko.si za sedemdnevno potovanje na otoku Krf (21. do 28. julij), kjer bi štiričlanska družina za celotno potovanje (prevoz na/z letališča, letalska karta, all inclusive hotelska ponudba in še nekaj drugih ugodnosti) plačala 1700 evrov. To je 400 evrov manj kot pri naših izračunih.

Podobna situacija je tudi v primeru potovanja v Hurgado v istem terminu kot v zgornjem primeru. Na kuponko.si ponujajo aranžma, ki tako kot v primeru Krfa vključuje vse. Končni znesek za štiričlansko družino z malima otrokoma za sedem nočitev znaša 1700 evrov, kar je 1300 evrov manj od naših podatkov.

NLB bančna kartica Slovenija Če vam zavrnejo kartico, takoj ukrepajte