Popotnik
1558 ogledov

V družbi jelenov in narave

Podčetrtek
1/5
Žurnal24
Tokrat smo se z vlakom zapeljali čisto do meje s Hrvaško in v idiličnem kraju Podčetrtek 'piknikovali' v družbi jelenov.

V letošnjem letu so pravi hit postali pikniki v naravi, ki si jih lahko s košaro v roki organiziramo kar sami. V naslednjih nekaj tednih bomo tako predstavili nekaj idej, kamor se na piknik lahko pripeljemo z vlakom in posnamemo fotografijo, ki bo navdušila vse ljubitelje pohajkovanj.

Podčetrtek | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Tokrat smo se z vlakom zapeljali čisto do meje s Hrvaško in v idiličnem kraju Podčetrtek 'piknikovali' v družbi jelenov na znanem Jelenovem grebenu, kjer se odpre čudovit pogled na mesto. Dvoinpolurna vožnja iz Ljubljane je minila hitro, še posebej lepe pa so bile kulise, ko smo se bližali naši končni destinaciji. 

Pokrajino, ki je bogata tako z vodnimi viri, živalskimi vrstami, gozdovi, polji kot vinogradi, so na mednarodnem tekmovanju Entente Florale imenovali celo za najlepšo v Evropi in je obvarovana tudi s strani Unesca. V njej se skriva več tisoč možnosti za izlete, ki navdušujejo popolnoma vse generacije. Enodnevni izlet v Podčetrtku lahko preživite aktivno, ležerno ali kulturno. 

Bohinjska Bistrica ideja Popotnik Naravna osvežitev v osrčju narave

Po osvežitvi v termalnem parku Aqualuna, v katerem na račun pridejo predvsem otroci, je stvari, ki jih je mogoče početi Podčetrtku, še veliko. Dobro je še vedeti, da vlak ustavi tako pri termah kot zdravilišču, ob sobotah pa za vse, ki se pridejo kopat z dnevno povratno vozovnico za vlak, veljajo določene ugodnosti ; 30-odstotni popust za odrasle in 50-odstotni popust za otroke do 12. leta starosti.

Ko smo se dobro nakopali in osvežili, smo se odpravili do naselja Olimje pri Podčetrtku, kjer se nahajata Minoritski samostan Olimje (Grad Olimje) z najstarejšo lekarno v Evropi in za vse sladokusce tudi čokoladnica Olimje z ročno pripravljeno slovensko čokolado. Njihovi izdelki obsegajo zelo široko ponudbo, kot so griote, trufle, čokoladne tablice, krokante, kandirano in karamelizirano sadje, votle figurice in praline. 

solkanski most izlet Popotnik Za obisk tega kraja ne potrebujete avtomobila

Za lep zaključek dneva smo se dobro opremljeni z lokalnimi dobrotami od samostana odpravili še do bližnjega hriba, kjer se nahaja domačija Jelenov greben. Ob prihodu na domačijo najprej zagledamo jelene, ki se prosto pasejo po grebenu. Prišli smo ravno pravi trenutek, ko so lastniki hranili jelene in tudi obiskovalcem v roke ponudili koruzna zrna, ki smo jih lahko dali divjadi. Vsekakor zanimiva izkušnja, ki jo ob obisku tega konca Slovenije moraš doživeti.

Podčetrtek | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
kopališče, kopanje, poletje kmalu Popotnik Novo 'morje' v Sloveniji

Piknik pa smo izvedli pred prihodom na domačijo na bližnjem travniku, od koder se je odprl prekrasen razgled na naselje in bližnjo okolico. Sestavine za piknik smo nakupili v Pekarni pod gradom, ki se nahaja v Podčetrtku in ponuja številne domače pridelane specialitete, kruh in pecivo.

Podčetrtek | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

V kolikor vam ostane še kaj časa, je za otroke zanimiv tudi obisk Koče pri čarovnici. Ta se nahaja približno kilometer nad samostanom Olimje in leži sredi gozda. Obiskovalci se lahko sprehodijo med različnimi zgodovinskimi in pravljičnimi junaki, kot so Rdeča kapica, Sneguljčica, Kekec, Bedanc in mnogimi drugimi liki. Dobrodošlico vam bosta zaželela palček in čarovnica Čira-Čara. V deželi domišljije in pravljic boste srečali tudi druge čarovnice in družino Korenčkovih izpod Olimske gore. Koča pri čarovnici je med sezono odprta vsako soboto, ob praznikih in v nedeljo pa od 9. do 18. ure.

Če ta konec Slovenije obiščete z avtom, pa priporočamo še sprehod do razglednega stolpa Zdravja in veselja na Rudnici, ki so ga odprli lansko leto in v višino meri 40 metrov. Dostop do parkirišča 100 metrov od stolpa je mogoč z avtom (slabih 5 km iz Podčetrtka), do stolpa se lahko sicer odpravite tudi peš. Pot vam bo iz Podčetrtka vzela dobro uro, seveda odvisno od vaše fizične pripravljenosti in izbrane poti.

Sprehajališče Skywalk Biokovo novost Popotnik Sprehajališče med oblaki

Komentarjev 1
  • Avatar drecos
    drecos 10:46 16.julij 2020.

    z masko 2 uri na nosu, ne hvala nikoli

Sorodne novice